Naslovna  |  Aktuelno  |  Građani traže da novinari pitaju  |  Trećem osnovnom sudu u vreme koronavirusa gotovo 20.000 tužbi više nego u istom periodu prošle godine
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Građani traže da novinari pitaju

26. 11. 2020.

Autor: Ž. Stevanović Izvor: UNS

Trećem osnovnom sudu u vreme koronavirusa gotovo 20.000 tužbi više nego u istom periodu prošle godine

Od marta do novembra ove godine Trećem osnovnom sudu u Beogradu podneto je gotovo 20.000 tužbi više nego u istom periodu prošle godine, a iz ovog suda kažu za UNS-ovu rubriku „Građani traže da novinari pitaju“ da je i broj rešenih predmeta veći nego lane.

„U parničnoj materiji u periodu od 1. marta 2019. godine do 3. novembra 2019. godine rešeno je 5.708 predmeta, dok je u tom periodu podneto 12.533 tužbe, a u označenom periodu u 2020. godini rešen je 8.191 predmet, dok je podneto 31.845 tužbi“, rečeno je UNS-u u sudskoj upravi Trećeg osnovnog suda.

Ovaj sud je od marta do novembra ove godine primio 926 predmeta iz krivično-pravne materije, a rešio 811 predmeta, dok je u istom periodu prošle godine podneto 1.136 optužnih akata, a rešeno je 876 predmeta.

Advokat UNS-a Gordana Konstantinović objašnjava za rubriku „Građani traže da novinari pitaju“ da je, prema njenim saznanjima, razlog povećanja broja podnetih tužbi pred Trećim osnovnim sudom utuženje banaka zbog nezakonite naknade za obradu kredita. Sedišta banaka, kaže Konstantinovićeva, nalaze se na teritoriji za koju je nadležan Treći osnovni sud.

Za rubriku „Građani traže da novinari pitaju“ UNS je tražio odgovor o uticaju epidemije koronavirusa na rad pravosuđa u Srbiji: Da li je broj rešenih parničnih i krivičnih postupaka od marta do danas veći ili manji u odnosu na isti period prošle godine? Da li su se građani manje tužili zbog izbijanja epidemije koronavirusa?

Pitanja za rubriku „Građani traže da novinari pitaju“ možete poslati na zikica.stevanovic@uns.rs.

_____________________________________________________________

Tekst je nastao u okviru projekta „Građani traže da novinari pitaju“, koji je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi