Naslovna  |  Aktuelno  |  Pisma UNS-u  |  Kovačević: Strane televizije imaju pravo da reemituju programe u Srbiji, ali ne na štetu domaćih
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Pisma UNS-u

04. 11. 2019.

Autor: Dragiša Kovačević

Kovačević: Strane televizije imaju pravo da reemituju programe u Srbiji, ali ne na štetu domaćih

Novinar Dragiša Kovačević poslao je pismo Udruženju novinara Srbije u kojem navodi da televizija N1 u izveštaju o panelu „Reemitovanje TV programa, razmena iskustava i prakse“ nije objavila izjave učesnika koji su imali drugačije stavove, između ostalog i njegov da strane televizije imaju pravo da reemituju programe u Srbiji, ali ne na štetu domaćih. Pismo prenosimo integralno.

Svi koji su videli prilog na TV N1 (izveštaj objavljen i na sajtu televizije i sajtu UNS-a), sa panela o reemitovanju koji je organizovalo Ministarstvo informisanja, stekli su utisak da se programi TV N1 i Sport kluba emituju u Sloveniji, a zatim ti sadržaji bez ikakvih promena i prekrajanja REEMITUJU u kablovskim mrežama u Srbiji.

Tu tvrdnju izneo je generalni sekretar REM-a Todorović, (podržao ga je jedino advokat OEBS-a), iako su ostali učesnici panela bili jednoglasni - ove televizije godinama grubo krše Zakone o elektronskim medijima i oglašavanju i Konvenciju o prekograničnoj televiziji, koji definišu pojam REEMITOVANjA.

Da bi se neki program u Srbiji reemitovao mora se emitovati u stranoj zemlji gde se nalazi režija (master) te televizije. Tako piše u Zakonu i u Konvenciji o prekograničnoj televiziji čiji je potpisnik i Srbija.

Ministar Vladan Vukosavljević, državni sekretar Aleksandar Gajević i savetnica u Ministarstvu kulture Snežana Pečenčić istakli su da reemitovanje predstavlja preuzimanje izvornog programa bez menjanja sadržaja. U slučaju televizija u vlasništvu Junajted grupe nema reemitovanja jer se ti programi ne emituju u Sloveniji.

U prilogu televizije N1 nije emitovano šta su govorili narodni poslanik Marijan Rističević, prof. dr Stanko Crnobrnja, predstavnik ComNeta Vladan Stefanović i moja malenkost jer su iznete konkretne činjenice i podaci koji jasno ukazuju da je zbog toga što REM nije poštovao i primenjivao zakone budžet Srbije u poslednjih desetak godina oštećen za više stotina miliona evra.

Ovakav neprofesionalan izveštaj televizije N1 u kojem drugoj strani, koja ima drugačije mišljenje i argumente, nije dozvoljeno da to saopšti ukazuje na opasnu nameru da se od javnosti prikrije istina o poslovanju televizija koje se nalaze u vlasništvu Junajted grupe u čijem sastavu je i najmoćniji operator u Srbiji SBB.

Ono što je posebno bilo uočljivo na ovom panelu je stav i tvrdanja REM-a da je legalno i zakonom dozvoljeno da se iz inostranstva emituju (a ne reemituju) televizije koje svoje programe proizvode u Srbiji, čime izbegavaju da budu pod nadzorom REM-a, da budu poreski obveznici u Srbiji i da nisu u obavezi da poštuju zakone države Srbije u kojoj obavljaju poslovanje.

Na panelu sam rekao da niko, naravno i ja, nije za to da se nekoj stranoj televiziji uskrati zagrantovano pravo da reemituje svoje programe u Srbiji, ali da to bude po zakonu i ne na štetu domaćih televizija, što je sada slučaj. 

Upravo sam skrenuo pažnju predstavnicima REM-a šta će oni raditi, koga će kontrolisati i kako će se finansirati ako, kako sam nezvanično saznao, više od sto domaćih televizija učini isto što rade televizije Junajted grupe - fiktivno se registuju u inostranstvu i sve dobiju status "prekograničnih" da bi izbegle plaćanje poreza doprinosa i drugih dažbina.

Da li će REM  i tada tvrditi i zastupati stav koji godinama brane kada su u pitanju televizije koje pripadaju ovoj grupaciji.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi