Naslovna  |  Aktuelno  |  Pisma UNS-u  |  Brnabić traži savet od UNS-a nezadovoljna izveštajem "jedne televizije"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Pisma UNS-u

07. 06. 2019.

Brnabić traži savet od UNS-a nezadovoljna izveštajem "jedne televizije"

Udruženje novinara Srbije dobilo je pismo predsednice Vlade Ane Brnabić u kojem od nas traži savet šta da uradi u situaciji kada je njena izjava na jednoj televiziji preneta kao odgovor na pitanje "koje joj nije postavljeno".

Predsednica Vlade nije navela na koju televiziju misli, ali je zbog sada već dugog sukoba na liniji državni organi - televizija N1 moguće naslutiti da je reč upravo o toj televiziji. Udruženje novinara Srbije će na ovo pismo odgovoriti u kratkom roku. Pismo prenosimo u celosti.

Poštovani,

Primorana sam da Vam se obratim ovim pismom i od vas zatražim mišljenje jer sam suočena sa nesvakidašnjom situacijom. Najpre želim da ukažem da sam u potpunosti svesna da je jedna od mojih glavnih obaveza da budem otvorena prema javnosti i da kao predsednica vlade odgovaram na pitanja koja javnost zanimaju. Poštujem uređivačku politiku svakog medija, jer je upravo njena nezavisnost conditio sine qua non slobode izražavanja i medijskih sloboda kao jedne od stubova demokratije svakog društva.

Želim da Vas ovim putem konsultujem u nadi da ćete mi ukazati na to šta je potrebno uraditi kada se nađete u situaciji da vaš komentar bude predstavljen kao odgovor na pitanje koje vam zapravo nije ni postavljeno, čime je u ovom slučaju stvoren utisak da je nosilac jedne od najviših funkcija u državi komentarisao temu, iako o toj temi nije ni razgovarao sa novinarom.

U konkretnom slučaju, prvo je komentar koji sam dala u kameru jedne televizije iskorišćen kao navodni odgovor na pitanje koje mi ta televizija nije ni postavila. Samo par minuta kasnije, u okviru iste informativne emisije, taj isti komentar korišćen je u drugom prilogu kao navodni odgovor na drugo pitanje o sasvim drugoj temi. Ni to pitanje mi nije postavljeno, niti se moj komentar na bilo koji način odnosio na ono što je na toj televiziji posredovano kao tema priloga. Na taj način je, po mom dubokom mišljenju, javnost namerno dovedena u zabludu, a stvarnost falsifikovana na način koji do sada nije zabeležen u našim medijima.

Da li mediji imaju pravo da koriste izjave pojedinaca kao montirane odgovore na neku temu kojom se bave? Da li je to poštovanje standarda profesije? Da li će moj komentar od juče možda ponovo poslužiti kao odgovor na neko pitanje u budućnosti bez obzira na to da li mi je pitanje uopšte postavljeno, kao što je to sada bio slučaj?  Da li su u pitanju neki novi standardi i, ako jesu, molim Vas da me o tome obavestite, kako bih znala kako da se prema tome odnosim.

Najmanje Vam se obraćam iz razloga što je meni lično načinjena šteta time što je u delu javnosti vrlo ciljano stvoren sasvim pogrešan utisak da se moj komentar odnosio na određene teme koje su u prilozima predstavljene, a na koje se nije odnosio. Ono što jeste ozbiljan problem je to što je očigledno vrlo tendenciozno pokušano da se kod građana stvori slika o Vladi Srbije kao instituciji koja nije zainteresovana za probleme građana i konkretne teme. Šta ja kao predsednica Vlade u takvom slučaju mogu da uradim, a da to sutra ne bude novi povod za napad na mene lično i Vladu koju vodim pod optužbom da vršim pritisak na medije?

Kao predsednica Vlade Srbije, svaki put kada mi to obaveze dozvoljavaju, odgovaram na pitanja novinara, poštujući svako pitanje, svakog novinara i svaki mediji bez bilo kakvog izuzetka. Tako ću se uvek ponašati u budućnosti jer to smatram jedino ispravnim.

Komentari (1)

ostavi komentar
pet

07.06.

2019.

Sl;avujko [neregistrovani] u 17:27

Nemocnom je sevap pomoci...

Ne poznajem Brnabicku... Njena "molba za pomoc nikako ne sme da se ignorise ili, sto je najgore, na bilo koji nacin ismeje. Gosp[odjo, sa iskustvom zavidnim iskustvom (44 godine) spreman sam da van pomognem. Ukoliko vam to odgovara, javite mi se -slglisic@gmail.com Vise godina zivim van Srbije ali to nije problem koji moze da utice na nasu saradnju. Molim vas samo jedno: Iskrenost i otvorenost su uslovi za vas uspeh...
Pozdrav,
Slavoljub Glisic, Rose, Herceg Novi
tel. +382 67 518 424

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi