Naslovna  |  Aktuelno  |  Pisma UNS-u  |  Pismo Mirka Krlića UNS-u: Urednik „Zrenjanina“ Dalibor Bubnjević me šikanira i maltretira
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Pisma UNS-u

27. 09. 2018.

Autor: Mirko Krlić

Pismo Mirka Krlića UNS-u: Urednik „Zrenjanina“ Dalibor Bubnjević me šikanira i maltretira

Narodni poslanik i predsednik Odbora za kulturu i informisanje Skupštine Srbije Mirko Krlić obratio se Udruženju novinara Srbije (UNS) dopisom u kom tvrdi da ga glavni urednik lista „Zrenjanin“ Dalibor Bubnjević mesecima „šikanira“ i „maltretira“ čime pokušava da ga „diskredituje“ i „unizi njegovo dostojanstvo“. Pismo prenosimo u celosti.

Mesecima trpim užasno šikaniranje i maltretiranje, što je već poprimilo karakter bespomoćne političke kampanje od strane glavnog urednika lista „Zrenjanin“ Dalibora Bubnjevića. Iskrivljujući stvarnost, lažima, klevetima i insinuacijama glavni urednik nedeljnika "Zrenjanin" D. Bubnjević pokušava da me diskredituje kao čoveka, roditelja četvoro dece i unizi moje ljudsko i profesionalno dostojanstvo.

Urednik lista "Zrenjanin" Bubnjević je školski primer kako se ne radi u novinarstvu. Iako Kodeks novinara Srbije propisuje da novinar ne izveštava o temama u kojima ima privatni (lični ili grupni) interes, Bubnjević ne prestaje da piše komentare, kleveće i izvrgava ruglu mene i moju porodicu mesecima unazad. Sve to čini kroz list čiji je urednik i vd direktor. Sva svoja nedela i intrige pokriva slobodom izražavanja i slobodom štampe i kvalifikuje kao napad na slobodu medija.

Dvadeset pet godina sam hranio porodicu novinarskim hlebom i nikada nisam vređao ljude, ponižavao ili klevetao, jer to nije posao novinara, i kao dugogodišnji član udruženja poštovao sam etiku i profesionalizam u novinarstvu. Kao novinara vodile su me istina i činjenice. Bubnjević od prvog dana, navodnog sukoba sa mnom, ne govori istinu. Zar se niko nije zapitao kada to glavni urednik izveštava sa večere iz restorana. Te večeri, kada je iskonstruisao i slagao da sam ga ošamario, nije bio na novinarskom zadatku u restoranu, već je cele večeri jeo i pio provocirajući me i dobacujući. Ja sam mu odgovorio, samo verbalno. Ali, ne kao novinaru, već kao privatnom licu Bubnjeviću.

Tri dana nakon te večere nastupile su konstrukcije događaja, prikupljanje lažnih svedoka i dokaza i opšta kuknjava novinarskim udruženjima i javnosti, urednika Bubnjevića da sam ga ošamario na radnom zadatku.

Glavni svedok je Jelena Milićević, na nesreću ovog grada, šef dopisništva RTV Vojvodine, sa završenom trogodišnjom trgovačkom školom, pored obrazovanih novinara bez zaposlenja. Kakav šef takvo i dopisništvo....! Dotična tvrdi da je sve videla kroz staklena vrata muškog toaleta! Nigde na svetu, pa ni u hotelu Vojvodina ne postoje staklena providna vrata na klozetskim prostorijama. Lepo bi bilo da svedokinja Jelena objasni svoju potrebu posmatranja muškog pisoara i svoju ličnu ambiciju pri takvom zavirivanju.

Niti sam ga ošamario niti je bio na radnom zadatku.

Da laž nije strana Daliboru Bubnjeviću najbolje će potvrditi nedavna sudska presuda u sporu sa udruženjem "Stop mobing Srbija" gde je dotični osuđen na novčanu kaznu odlukom zrenjaninskog Suda za davanje lažne izjave.  

Podneo je krivičnu prijavu protiv mene i preko lista „Zrenjanin“ čiji je glavni urednik iz nedelje u nedelju vrši bezočnu kampanju i pritisak na Tužilaštvo povodom tog slučaja.

Preuzimajući na sebe ulogu tužioca i sudije u izmišljenom sporu, koji je on iz samo njemu znanih razloga iskonstruisao u svojim komentarima i listu već mi je presudio. Da li je to istinitost, nepristrasnost i objektivnost što moraju da poštuju svi novinari a posebno urednici?  

Kao novinar koji je 25 godina živeo na novinarskom hlebu odgovorno i profesionalno obavljao svoje poslove, poznato mi je da je pravo na privatni život suženo kada je reč o javnim ličnostima i nosiocima javnih funkcija, ali to ne znači da mediji mogu da ga krše bez ikakvog razloga i objašnjenja.

Kao što i Kodeks novinara propisuje, podaci iz privatnog života javnih ličnosti objavljuju se samo ukoliko je to u interesu javnosti, odnosno ukoliko imaju direktne posledice na više ljudi. Ne znam po koga imaju posledice moje studentske emotivne veze, pre više od trideset godina, da ih Bubnjević objavljuje iz nedelje u nedelju. Na najprljaviji način ne štedi prostor u svojoj novini da me kleveće.

U svojim komentarima, zloupotrebljavajući list i funkciju glavnog urednika, javno proziva tužilaštvo da nije efikasno povodom njegovog slučaja u kojem je mene lažno optužio. Bubnjević krši etiku, Kodeks novinara Srbije, Zakon o informisanju i bruka odgovorne profesionalne novinare i urednike.

Kao narodni poslanik uvek sam spreman da informacije o svom radu učinim dostupnim za javnost.

Osim toga, mora se poštovati pretpostavka nevinosti i niko se ne može označiti učiniocem kakvog kažnjivog dela, odnosno oglasiti krivim ili odgovornim pre pravosnažne odluke suda ili drugog nadležnog organa.

Urednik Bubnjević i njegova privatna svedokinja Jelena Milićević, koja je u muškom toaletu videla moj navodni nasrtaj na Bubnjevića!?

Oboje su sramota za srpsko novinarstvo, u kojema su urednik i dopisnik časnu profesiju novinarstva sveli na blam i prezir, a pozicije uredništva u istoj ulozi da me kleveću, optužuju, stavljaju na stub srama, i vrše pritisak na tužilaštvo, nepoštujući nepristrasnost, istinu ni  etiku u novinarstvu.

Mirko Krlić (novinar)

Narodni poslanik

 

Komentari (17)

ostavi komentar
pon

01.10.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 11:02

Nije tacno!

Nije dama jedini svedok, ona je benigna. Tu je i onaj sto je drzao Krlica nakon sto je udario Bubnjevica ima i nekoliko onih koji su slusali verbalne provokacije koje je Krlic upucivao svojoj "zrtvi" slazem se sa gospodinom da bi gospodin trebao da izda saopstenje nakon okoncanja postupka. Sala je bila puna i ne moze se bas svima zamagliti pogled....

Odgovori
ned

30.09.

2018.

Miloš Stajić [neregistrovani] u 20:15

Re: Pisoar

Očigledno je sporna šefica koja je zabadala nos u muški pisoar!

Odgovori
ned

30.09.

2018.

Milorad Ristić [neregistrovani] u 17:09

Re: Svedok iz senke

Kada već ne smete da se predstavite imenom i prezimenom lep ste nadimak napisali za sebe, on mnogo govori o vama gospodine "lažni moralista"! Kada ste bili te večeri prisutni i kako kažete sve videli svojim očima, pa zašto niste onda svedok u ovom slučaju? Čisto da dama iz muškog wc-a ne bude usamljeni svedok...

Odgovori
ned

30.09.

2018.

Cast i postenje [neregistrovani] u 16:45

Sta je u pitanju?

Te veceri je predsednik Dodik bio u istoj sali i svi novinari i urednici su bili na radnom zadatku. Dodik ode a Krlic u akciju, podiglo se obezbedjenje a jadni Bubnjevic iz toaleta izasao kao bez duse! Ipak bih ja zamolio Krlica da nam se obrati saopstenjem nakon zavrsetka tog sudskog postupka, kada se dokaze njegova "nevinost"!

Odgovori
ned

30.09.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 13:23

Poeteno nema sta!

Двадесет пет година сам хранио породицу новинарским хлебом и никада нисам вређао људе, понижавао или клеветао, јер то није посао новинара, и као дугогодишњи члан удружења поштовао сам етику и професионализам у новинарству. Као новинара водиле су ме истина и чињенице- ovaj deo je posebno zanimljiv! Pa koliko si zivota ti lazi i kleveta izneo samo u ovom tekstu?

Odgovori
ned

30.09.

2018.

Zrenjaninac [neregistrovani] u 12:05

Mali je ovo grad

Od letos to isto dopisnistvo ima novu zaposlenu za koju svi znamo da je bliska sa g Krlicem. Svima se predstavlja kao nova sefica dopisnistva. Pa..... vrlo je moguce da je tu neka sefica sporna! Samo za koga? I cija?

Odgovori
sub

29.09.

2018.

Lazni moralista [neregistrovani] u 16:32

Covek zvani istina

Sta pomisliti o coveku koga zovu istina?
Gospodine Mirko,
Licno sam prisustvovao u noci Vaseg spektakla. Iz te noci i ovog teksa mozemo zakljuciti sledece: vrlo ste spretni u sportskoj disciplini bezanja od policije na zadnja vrata i totalnom neznanju poznavanja etike kao nauke.

Odgovori
sub

29.09.

2018.

VOICE [neregistrovani] u 14:10

Tekst o Krliću

http://voice.org.rs/tag/mirko-krlic/

Odgovori
pet

28.09.

2018.

Слободан Ћук [neregistrovani] u 19:47

Re: ХРАБРОСТ?

Много храбар овај анонимни "Јагодинац".
Име и презиме и кад хвалиш и кад пљујеш, па онда причај о новинарству, политици ....., било чему!

Odgovori
pet

28.09.

2018.

Novosadjanka [neregistrovani] u 18:51

Bez komentara

Šefica RT Vojvodine sa trogodišnjom trgovačkom školom? E ta zna kako da naplati novinarsku profesiju... Sramota zbog svih školovanih novinara koji besposleni sede kod kuće!

Odgovori
pet

28.09.

2018.

Svedok [neregistrovani] u 18:43

Laka lova

Koliko se dobija za lažne optužbe....Hoću i ja neke pare!!!

Odgovori
pet

28.09.

2018.

Zrenjanin [neregistrovani] u 18:38

Tako nam i treba

Zrenjanin prvi put ima svog čoveka za predsednika skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje, i naravno da moraju odmah da se pojave neki zrenjaninski licemeri koji bi sve učinili da ga skinu sa te funkcije....Posle se žalimo da su nam NS i BG sve uzeli...

Odgovori
pet

28.09.

2018.

pedja [neregistrovani] u 18:05

Divan kolega

Sve je ovde više smešno nego čudno. Tom Krliću najpre ne valja Bubnjevič, a onda se odjednom obruši i na JelenuMilićević i po optobanom "radikalskom" receptu, ništa argumentovano, već samo lično. Divan neki čovek, pardon, kolega.

Odgovori
pet

28.09.

2018.

Grad na Begeju [neregistrovani] u 18:02

Zloupotreba medija

U pravcu zloupotrebe medija i svog položaja...čovek koji evidentno laže sudski je veštak na sramotu Zr pravosuđa....čije interese zastupa u ovom montiranom političkom procesu jer je suviše beznačajan bez podrške iz senke...nije pao sneg....da pokrije breg...

Odgovori
pet

28.09.

2018.

Zrenjaninac [neregistrovani] u 17:59

Kršenje novinarskog kodeksa

Dobro došli u krug žrtava "novinarske gromade" Dalibora Bubnjevića koji iz broja u broj List Zrenjanin na najružniji način koristi ne bi li izlečio svoje komplekse niže vrednosti, vredjajući svakoga ko se njemu iz znanih razloga "ne dopada". Strašno i sramotno!!!

Odgovori
pet

28.09.

2018.

Vlajko [neregistrovani] u 10:23

Onda ništa

Jer kada si poslanik vladajuće partije, moraš da shvatiš da si pristao na stalno otvorenu sezonu lova. To je tako u Srbiji, bez obzira ko je vlast ko je opozicija, snagu argumenata po pravilu zamenju snaga pljuvanja, poluistina pa i laži, opanjkavanja, denuciranja i sve to za više osoba uključujući porodicu i bližu rodbinu. To je Srbija od Nušića do Pušića (Antonija). Zaštite nema, čak ni ljudskog sažaljenja. jer prvi komentator kaže da više nisi novinar već poslanik vladajuće stranke i zdravo, sad si na otvorenom i udrite braćo.

Odgovori
čet

27.09.

2018.

Jagodinac [neregistrovani] u 21:34

Svašta

I tako se u dokolici učlanio u SNS. Nisi ti novinar, ti si poslanik vladajuće partije. Ćao, bre.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi