Naslovna  |  Aktuelno  |  Pisma UNS-u  |  O vlasti i medijima, iz ugla malih, provincijskih novina
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Pisma UNS-u

15. 01. 2018.

Autor: Valentina Senić

O vlasti i medijima, iz ugla malih, provincijskih novina

Novinarka "Nedeljnika" iz Smederevske Palanke Valentina Senić poslala je danas UNS-u pismo u kom govori o lošem položaju medija u ovoj opštini. Pismo prenosimo u celosti. U opštini Smederevska Palanka nikada nije raspisan Konkurs za sufinansiranje projekata iz oblasti javnog informisanja. Naime, godinama unazad sredstva iz opštinskog budžeta isplaćivana su lokalnim medijima na osnovu ugovora.

Od maja 2016. godine, od dolaska na vlast Srpske napredne stranke, ugovori su raskinuti sa svim lokalnim medijskim kućama. Od tada pa do danas, iz opštinskog budžeta nije isplaćen ni jedan dinar medijima. Odlukom o budžetu za 2016. godinu planirana su sredstva za medije u iznosu od 18 miliona dinara. Samo 5% od ukupnog iznosa uplaćen je, i to pančevačkoj televiziji i portalu e-Podunavlje.

U oktobru prošle godine tadašnji predsednik opštine potpisao je ponovo ugovore sa svim loklanim medijskim kućama. Kako su u opštini Smederevska Palanka uvedene privremene mere, presednik Privremenog organa raskinuo je ugovor sa našom kućom, „Nedeljnik“, jer, kako je rekao, to je odluka stranke, koja ne može biti promenjena, a razlog je to što smo u listu objavili intervju sa bivšim predsednikom opštine i narodnim poslanikom koji je iz DS.

Za ovu godinu predviđena su sredstva za informisanje u iznosu od 12 miliona dinara. Obzirom na iskustva iz prethodnog perioda, bojimo se da ni sada Konkurs neće biti raspisan. Takođe, postavlja se pitanje čiji projekti će biti finasirani iz budžeta, pošto je nama rečeno da saradnja između „Nedeljnika“ i lokalne samouprave u ovom momentu nije moguća.

Direktnog sukoba između članova Privremenog organa i „Nedeljnika“ nije bilo. Neposredno pre izlaska štampanog izdanja „Nedeljnika“ predsednik Privremenog organa našem novinaru nije želeo da odgovori na postavljena pitanja. Indirektno, novinaru je naređeno da o pojedinim temama ne piše.

Imajući u vidu opisanu situaciju, postavlja se pitanje: da li je moguće raditi u takvim uslovima? Odnosno – dokle će funkcioneri stranaka ili lokalnih samouprava biti urednici naših glasila? Ko dozvoljava i odobrava novčana sredstva na Konkursima sumljivim portalima, novootvorenim televizijama, radio stanicama i štampanim medijima bez dana radnog iskustva i bez profesionalnih novinara? Ko su članovi komisija koje odlučuju čiji je projekat dobar, a čiji ne? Koliko mi je poznato, to su naše kolege sa dugim profesionalnim iskustvom. Pitam se, kako dozvoljavaju da se ovakve stvari dešavaju na Konkursima.

Odnos prema medijima, koji podrazumeva, pre svega, pritiske, ucene, nipodaštavanje novinara i direktno suprotstavljanje dostojanstvu naše profesije – ne samo da protivreči onim principima, za koji se aktuelna vlast deklarativno zalaže, nego podrazumeva i jednu daleko veću opasnost.

Predstavnici vlasti, pošto uklone sve neistomišljenike iz svog okruženja (na čelu sa novinarima koji postavljaju „nezgodna pitanja“), mogu da poveruju da je sve što rade savršeno i bez greške. A takvo stanje je više nego opasno, ne samo za predstavnike stranaka i nosioce funkcija, nego i za one u čije ime oni vrše vlast.

                                                                                         S poštovanjem, Valentina Senić

Komentari (4)

ostavi komentar
uto

16.01.

2018.

Okolonaokolo [neregistrovani] u 22:49

Vlasnička struktura

Bez obzira da li je, ili nije vlasnik kasapnice, kasapin je onaj ko se tim poslom bavi. Profesionalno. Gospoja Senić treba da prestane da veruje da je novinar, samo zato što je vlasnik "Nedeqnika". Ok?

Odgovori
uto

16.01.

2018.

zgranuta [neregistrovani] u 10:26

Ponovo

Ima li u ovom tekstu jedne rečenice bez pravopisne greške?

Odgovori
uto

16.01.

2018.

zgranuta [neregistrovani] u 10:25

Re: Bre!

O pismenosti neki drugi put!

Odgovori
pon

15.01.

2018.

Veteran [neregistrovani] u 22:41

SumLJivo, nego šta!

Ko im odobrava pare sumLJivim portalima? Pa, sumLJivi tipovi, vrla "novinarko"!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi