Naslovna  |  Aktuelno  |  Pisma UNS-u  |  Bez Politike u Skoplju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Pisma UNS-u

19. 05. 2017.

Bez Politike u Skoplju

Udruženje novinara Srbije (UNS) objavljuje pismo koje je danas dobilo od Milutina Stančića iz Kulturnog centra Srba "Spona" iz Skoplja

Posle delimične „normalizacije“ distribucije srpske štampe u Makedoniji, potpuno neshvatljivo, uz očito medijsko prećutkivanje, gotovo u potaji nastavljen je javašlučki «biznis» u plasmanu desetkovanih tiraža srpske štampe u Skoplju i Kumanovu.

Nakon tromesečne potpune blokade dostave srpske štampe, ta „normalizacija“ se sprovodi bez Politike,  Sportskog žurnala, lista Danas, kao i nedeljnika iz Srbije. Time je dovedena do apsurda i ironije informisanost ovdašnjih čitalaca o aktuelnoj situaciji. Odgovora niotkuda. Ni odogovora, ni odgovornosti.

Ponovljeni poslovni promašaji izvoznika srpske štampe, Beokolp-a iz Beograda saradnjom sa praktično krahiranom i prezaduženom kompanijom Media print Maedonija (MPM) Srđana Kerima iz Skoplja, posle «disciplinske» obustave dostave štampe u Makedoniju, praktično kažnjavanjem čitalaca, nastavljeni su sa još lošijim partnerom firmom Slobodan pečat u sastavu Adrija medija grupe (AMG).

Deo srpske štampe, Večernje novosti, Kurir, Blic, Alo na prodajnim mestima u Skoplju i Kumanovu dostavlja se uveče uprkos  činjenici da se transportovane novine dopremaju svakog jutra – na vreme. Novi distributer međutim srpsku štampu na kioske dovozi tek uveče sa sutrašnjim primercima Slobodnog pečata.

Svojevrsno poslovno podmetanje i neodgovornost distributera objektivno oštećene medijske kuće Beograda, kao da ne vide i nezainteresovano - prećutkuju. Tim problemima, sada se već može slobodno reći hroničnog potkusurivanja sa distribucijom štampe, zbog posledičnog i očekivanog smanjenja komercijalnog efekta, u Beogradu ne žele da se bave. Drugi efekti značaja plasmana srpske štampe u Makedoniju, ostaju zamagljeni.

Pod svakodnevnim «pritiscima» ogorčenih čitalaca u Kulturnom centru Spona, zbog novog (zlo)namernog sasecanja i onako redovanih tiraža i dalje mi je neshvatljivo da list s kojim sam odrtastao, sticao obrazovanje, identitet, čitajući od malena, ostajući mu veran i u doba kada je menjao format, pomno sakupljao delove iz Kulturnog dodatka, danas ga nema na kisocima u Skoplju. I delim „post“ sa „starom gardom“ uglednih vernih čitalaca, kako bez Politike? Javljaju nam se „tek za informaciju“, inteklekutalci, profesori, akademici MANU, istoričari, arhitekte, ugledne ličnosti uskraćeni za „svoj list“. Čak spominju i da je ovdašnjom administrativnom zabranom uvoza srpske štampe, u tek izdvojenoj Makedoniji, „Politika bila izuzetak i stizala je u kabinet šefa države čak i resornog ministra koji je tu zabranu potpisao... A sada je zabrana praktično „stigla“ iz Beograda!?

I dok nema Politike, muk, niko ništa ne zna zašto je to tako, dok nam se podmeću tiraži žute štampe, sa detaljnim „porno“ izveštajima, estradnim dometima, elaboracijom životnih statusa starleta, uz foto šop svakodnevice. Istina je odavno umrla. A mislim, možda i pitanje - čemu spoznaja. Kada nam je put sve više utaban. U zagrljaj novom poretku, novim simbolima, šta će nam vrednosti koje Politika nudi. Kada nam sami ne šalju svoje novine, iako potanko, čak i tekstovima koji se direktno tiču Makedonije, isfabrikovanim prilozima dežurnih analitičara upućuju na štampano izdanje?! Pa kako, kad ga nemamo više od tri meseca. Ironični su i potezi uredništva objavljivanjem reagovanja čitalaca iz Makedonije u rubrici Među nama koja ne "ide" u elektronskom izdanju Politike, a novine ovde - nema...

I u takvim okolnostima informativne pomračenosti „na srpskom“, šta će nam ogledalo, kad je razbijeno, pa se onda svako zasebno ogleda i tako predstavlja kako mu volja. I govor o izgledu sam besedi, a ne slika u ogledalu.

Najveći deo čitalaca srpske štampe u Makedoniji nema nikakvih informacija zašto im se uskraćuju novine koje su decenijama redovno kupovali, «na vreme». Čitaoci nemaju saznanja da li je Beokolp dvomesečnom obustavom srpske štampe uspeo da «utera dug» od neposlovnog rukovodstva MPM sa kojima su na odloženo, „sadili tikve“. Ali se svakodnevno uveravaju da je novi distributer drastično lošiji i da je plasman srpske štampe u «šemi» sistema koji vodi potpunom proterivanju srpskih novina iz Makedonije. Ili, u krajnjem prelaznom roku, svođenjem na puku simboliku koja više neće imati nikakvog ni komercijalnog ni informativnog efekta.

Milutin Stančić

Kulturni centar Srba Spona

Pismo je poslato i Politici, ali do danas nije objavljeno.

Komentari (1)

ostavi komentar
pon

22.05.

2017.

vesna [neregistrovani] u 10:08

redosled

Prvo nestaje srpska reč, pa sve ostalo, a čudićemo se kad tamo ne bude i Srba.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi