Naslovna  |  Aktuelno  |  Pisma UNS-u  |  Pismo grupe zaposlenih zbog „dramatičnog stanja u Kompaniji 'Novosti' “
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Pisma UNS-u

05. 05. 2017.

Pismo grupe zaposlenih zbog „dramatičnog stanja u Kompaniji 'Novosti' “

Prenosimo pismo koje je danas stiglo UNS-u.

Generalni direktor i glavni i odgovorni urednik Kompanije "Novosti" Ratko Dmitrović zatražio je hitnu sednicu Nadzornog odbora Kompanije "Novosti".

Prema našim saznanjima, sednica je zakazana za ponedeljak 8. maj, Dmitrović je u službenom obraćanju NO kao razloge naveo potrebu brzog i konačnog rešavanja problema stvorenih pre nego što je sadašnje rukovodstvo preuzelo upravljanje "Novostima". Ukoliko se to ne uradi, stoji u obrazloženju direktora "Novosti", ova medijska kuća u veoma kratkom roku može da doživi potpuni kolaps, uključujući prestanak izlaska dnevnog lista "Večernje novosti", uprkos činjenici da je to i dalje jedan od najtiražnijih dnevnika.

Privatizacija Kompanije "Novosti" jedna je od one 24 sporne. U slučaju "Novosti" sve je još u fazi istrage. Tačnije, na tome se odavno ništa ne radi.

Dolaskom na čelo "Novosti" u maju 2013. godine, Dmitrović je javnost obavestio da na računu Kompanije "Novosti" nema ni dinara, da je ta medijska kuća dužna 11 miliona evra, da među zaposlenima ima najmanje 150 viška, da sva izdanja Kompanije, osim dnevnog lista i "Trećeg oka" posluju sa gubicima. Uvođenjem oštrih mera štednje, reorganizacijom unutar poslovnog sistema menadžment "Novosti" uspeo je da stabilizuje stanje, podigne tekuću likvidnost i poslednje tri godine zabeleži pozitivno tekuće poslovanje.

Za to vreme Nadzorni odbor, tačnije Vlada Srbije ništa nije uradila po pitanju problema na koje rukovodstvo "Novosti" ne može da utiče.

Za 2009. godinu nisu plaćeni porezi i doprinosi i dug po toj osnovi konstantno raste, s obzirom na visoku kamatu.

Vlada od 2011. godine ima upravljačka prava u "Novostima", što znači da imenuje Nadzorni odbor. Uprkos odluci same Vlade, od pre dve godine, da država Srbija izađe iz vlasničke strukture Kompanije "Novosti" (ima 37 odsto akcija) to do sada nije urađeno.

Sa ovom činjenicom upoznat je i prijašnji i sadašnji ministar informisanja ali niko ništa ne preduzima. Ne zna se zbog čega Vlada Srbije ne sprovodi sopstvenu odluku. Milan Beko je većinski vlasnik (62 odsto akcija) ali mu je, zbog neispunjavanja određenih zakonskih obaveza u vreme potpunog preuzimanja "Novosti", oduzeta mogućnost upravljanja firmom.

Čija je zaista Kompanija "Novosti" to je teško reći. Biznismen Miroslav Bogićević je nekoliko puta izjavio da je on vlasnik tzv. krovnog ugovora o prodaji "Novosti", ali nikada nije pokušao da preuzme Kompaniju.

U javnosti se spominjala i porodica Rodić, vlasnici "Kurira", a predsednik Vlade Aleksandar Vučić, jednom je izjavio da mu nije jasno kako će se uopšte rešiti problem vlasništva u "Novostima".

Nasleđeni problemi ove medijske kuće, zaostali iz doba kada je na čelu "Novosti" bio Manojlo Vukotić, kreću pre svega od ulaganja u štamparsku mašinu, skupa sa Štamparijom "Borba", kada je Kompanija "Novosti" 2002. godine investirala 5.5 miliona evra, a od toga nikada nije imala ni dinara koristi.

Štampanje dnevnog lista "Večernje npovosti", na mašini čiji je Kompanija "Novosti" vlasnik 50 odsto, plaća se Štampariji "Borba" puna cena, čak 20 odsto viša od ekonomske.

Zajedničko preduzeće, na koje se vodi zajednička mašina, pod kontrolom je Štamparije "Borba" (državno preduzeće) koja već četvrti mandat ne dozvoljava "Novostima" da imenuje svog direktora.

U avgustu ove godine na naplatu stiže poslednja rata (425.000 evra) kredita koji je staro rukovodstvo "Novosti" uzelo od "Hipo banke" (današnji "Adiko") 2012. godine.

Prethodno rukovodstvo "Novosti" prodalo je imovinu Kompanije vrednu oko 10 miliona evra, ali nikada nije urađena revizija te prodaje, niti se zna kako su potrošena sredstva dobijena na ovaj način.

Kako se u Kompaniji "Novosti" poslovalo pre 2013. godine govori i podatak da je staro rukovodstvo, mesec dana pre imenovanja Dmitrovića na čelo "Novosti", od marketinških agencija uzelo avans od 65 miliona dinara. U praksi je to značilo da sadašnji menadžment mesecima nije imao ni dinara prihoda od marketinga.

Nedavno je Vlada Srbije imenovala novi Nadzorni odbor Kompanije "Novosti". Za predsednika je postavljena Tanja Vidojević, inače član Glavnog odbora Srpske napredne stranke.

Komentari (1)

ostavi komentar
sub

06.05.

2017.

Dule [neregistrovani] u 08:11

novine

Nista bolje nije ni u novosadskom "Dnevniku" i u to preduzece treba uvesti red !

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi