Naslovna  |  Aktuelno  |  Pisma UNS-u  |  Pismo Slavoljuba Karadžića UNS-u povodom Svetskog dana slobode medija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Pisma UNS-u

03. 05. 2017.

Autor: Slavoljub Karadžić Izvor: UNS

Pismo Slavoljuba Karadžića UNS-u povodom Svetskog dana slobode medija

Slavoljub Karadžić poslao je juče UNS-u pismo povodom 3. maja, Svetskog dana slobode medija. Pismo prenosimo u celosti.

Poštovani novinari,

trećeg maja se obeležava Svetski dan slobode medija. Da li u Srbiji postoji sloboda medija? Izvršna vlast tvrdi da nema cenzure, a malobrojna opozicija i deo građana da živimo u potpunom medijskom mraku. Istina može biti samo jedna.

Zbog toga želim da vam ukažem na dva člana Ustava Republike Srbije koji se odnose na slobodu mišljenja i izražavanja i prava na obaveštenost, a koji su sadržani u članovima 3,5 i 15 Zakona o javnom informisanju i medijima.

Član 46

Jemči se sloboda mišljenja i izražavanja, kao i sloboda da se govorom, pisanjem, slikom ili na drugi način, primaju i šire obaveštenja i ideje.

Član 51

Svako ima pravo da istinito, potpuno i blagovremeno bude obavešten o pitanjima od javnog značaja i sredstva javnog obaveštavanja su dužna da to pravo poštuju.

Da li mediji u Srbiji poštuju Ustav i zakone? Moj odgovor na ovo pitanje je negativan. Mislim da su se mediji transformisali iz informativnih u sredstva manipulacije, a novinari pretvorili u pomoćnike velikog iluzioniste koji izvodi svoje trikove i obmane na javnoj sceni.

Znam da kod vas postoji veliki strah od gubitka posla, posebno vas koji radite u privatnim medijima. Prisustvo staha je siguran dokaz da nema slobode. Vaš strah je neopravdan jer zakon je na vašoj strani.

Naime, u članu 49 Zakona o javnom informisanju i medijima stoji:

Novinaru ne može prestati radni odnos, umanjiti se ugovorena zarada ili ugovorena naknada za rad, niti se na drugi način staviti u nepovoljni položaj zbog toga što je u javnom glasilu objavio istinitu tvrdnju ili izneo mišljenje, kao ni zbog toga što je svoje mišljenje izneo van medija kao lični stav.

Član 50

Novinar ima pravo da odbije da izvrši nalog urednika ako bi se postupanjem u skladu s tim nalogom kršio propis, pravila struke i etiku novinarske profesije.

Studenti, radnici, penzioneri koji su izašli na ulice svojih gradova, ne žele nikom zlo. Naprotiv, žele da svi građani žive dostojanstveno i pošteno od svog rada.

Između ostalog, bore se da vrate čast i dostojanstvo vama novinarima, kako lično tako i profesionalno, koje ste davno izgubili. Da li želite da do kraja života živite u sistemu u kome je iznošenje istine teško krivično delo? Da li želite da do penzije pišete ono što vam ljudi koji vrše vlast narede? ODLUKA JE ISKLjUČIVO NA VAMA!

Ne mogu građani, koji su se pobunili protiv sistema, da vam pomognu, ako vi to ne želite. Iskoristite svetski dan slobode medija da podignete svoj glas i pokažete svoju hrabrost. VAŠIM POŠTENIM I PROFESIONALNIM RADOM BRŽE ĆEMO STIĆI DO CILjA!

Pozdrav hrabrima,
Slavoljub Karadžić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi