Naslovna  |  Aktuelno  |  Pisma UNS-u  |  Pismo Branke Lazić UNS-u: „Tajna” Javna rasprava o nacrtu Zakona o apotekarskoj delatnosti
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Pisma UNS-u

13. 01. 2017.

Autor: Branka Lazić

Pismo Branke Lazić UNS-u: „Tajna” Javna rasprava o nacrtu Zakona o apotekarskoj delatnosti

Urednica zdravstveno-informativnog portala VivaTeka (www.vivateka.com) Branka Lazić poslala je danas UNS-u pismo u kom navodi da je Ministarstvo zdravlja zabranilo novinarima da izveštavaju sa današnje Javne rasprave o nacrtu Zakona o apotekarskoj delatnosti. Pismo prenosimo u celosti.

„Tajna” - Javna rasprava o nacrtu Zakona o apotekarskoj delatnosti

Šta se krije iza tajne Javne rasprave?

Javna rasprava o predlogu nacrta Zakona o apotekarskoj delatnosti koju farmaceuti i građani odavno očekuju, ničim izazvana prekrivena je velom misterije i pre bi se mogla nazvati Tajna rasprava o predlogu nacrta Zakona  o apotekarskoj delatnosti.

Naime, novinari koji su došli da u interesu javnosti isprate raspravu o ovom zaista bitnom zakonu od koga se očekuje sređivanje farmaceutskog sektora u Srbiji, doživeli su neprijatno iznenađenje - naišli su na zabranu prisustvovanja Javnoj raspravi o predlogu nacrta Zakona o apotekarskoj delatnosti.

U ime organizatora ove javno- tajne rasprave Ministarstva zdravlja novinarima je saopšteno da im se zahvaljuju na poseti i da napuste salu, a da će kasnije Ministarstvo zdravlja poslati saopštenje zaključaka sa javne rasprave.

Nada Mitrović iz Službe za odnose sa javnošću izvinjavala se prisutnim novinarima i govorila da ni njoj nije jasno zašto organizatori ove rasprave, to jest Ministarstvo zdravlja, ne dozvoljavaju novinarima da prisustvuju skupu.

Iako je na sajtu Ministarstva zdravlja još 11.01.2017. objavljen Poziv za javnu raspravu u kojem se pozivaju svi zainteresovani građani i stručna javnost da učestvuju u javnoj raspravi 13.01.2017. i gde navode i vreme od 10 do 14 sati, kao i mesto - prostorije Privredne komore Srbije PKS, predstavnici Ministarstva zdravlja saopštavaju Službi za odnose sa javnošću PKS, a oni nama koji smo došli da pratimo događaj, da su organizatori odlučili da novinari ne mogu da prisustvuju raspravi.

Moje kolege, iz FONET-a, Radio Beograda i iz stručnog časopisa specijalizovanog za farmaceute i ja smo na njihov zahtev napustili prostorije  PKS.

Vratila sam se u prostorije PKS-a i za vreme pauze rekla da ću se obratiti Udruženju novinara Srbije i da mi nije jasno zašto novinarima nije dozvoljeno da u ime građana prate Javnu raspravu, što dovodi u sumnju da se tu nešto krije.

Tada je državni sekretar Ministarstva zdravlja RS, Berislav Vekić pristao da mi odgovori na pitanja:

Objasnio je da je priprema ovog zakona veoma važna jer je do sada  farmaceutska delatnost bila regulisana kroz Zakon o zdravstvenoj zaštiti, i da je ovo veliki iskorak koji će doprineti sređivanju opšteg stanja u ovoj oblasti.

Na pitanje zašto je rasprava bila zatvorena za novinare Berislav Vekić, državni sekretar Ministarstva zdravlja republike Srbije je odgovorio:

„Sve javne rasprave su bile predviđene da ne budu ispraćene medijski, nego ćemo, nakon završenih javnih rasprava izaći jednostavno u medije sa svim predlozima budućeg nacrta odnosno Novog zakona o apotekarskoj delatnosti.” 

Takođe je dodao da ćemo "imati već oko 1. februara 2017. novi zakon o apotekarskoj delatnosti, kada se završi javna rasprava".

Na pitanje da li je tačno da u ovoj raspravi ima i reči o privatizaciji državnih apoteka, Vekić je rekao da do privatizacije neće doći.

„Stav Vlade Republike Srbije i Ministarstva zdravlja je da apoteke nećemo privatizovati”, rekao je on.

Bilo kako bilo, čini se da u nacrtu novog zakona nema ništa sporno, ali ostaje novinarska radoznalost zašto nam nisu dozvolili da prisustvujemo Javnoj raspravi. Kako se čini po priloženom izgleda da će se Zakon o apotekarskoj delatnosti doneti brzo i bez novinarskih pitanja i istraživanja o ovoj temi, već samo na osnovu gotovih saopštenja Ministarstva zdravlja Republike Srbije, što je već postalo uobičajena pojava.

A novinar ko novinar, ima pravo da sumnja i da se pita šta li to kriju od javnosti kada nisu dozvolili da novinari rade svoj posao? Uostalom ko radi u interesu građana, a da nisu predstavnici medija?

Branka Lazić,novinar

www.vivateka.com

 

 

 

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi