Naslovna  |  Aktuelno  |  Pisma UNS-u  |  Pismo Udruženja radio stanica RAB Srbija povodom teksta „Fantomska novinarska udruženja”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Pisma UNS-u

13. 12. 2016.

Pismo Udruženja radio stanica RAB Srbija povodom teksta „Fantomska novinarska udruženja”

Udruženje radio stanica RAB Srbija poslalo je Udurženju novinara Srbije (UNS) pismo povodom teksta ,,Fantomska novinarska udruženja” koji je UNS 9. decembra preneo sa sajta Fairpress. Pismo prenosimo u celosti.

Udruženje radio-stanica Rab Srbija

Saopštenje

Na sajtu UNS-a, 9. decembra, objavljen je tekst pod nazivom "Fantomska novinarska udruženja", koji je potpisala Milena Nikolić (Fairpress). U tom tekstu jedino radijsko udruženje u Srbiji – Udruženje radio stanica RAB Srbija, okarakterisano je, između ostalog, kao fantomsko.

RAB Srbija će 15. decembra, u Rumi, obeležiti šestu godinu rada. Nastali smo po uzoru na britansko udruženje, koje smo u Londonu, prilikom posete Bi-Bi-Siju, obišli. Britanski RAB je 2010. godine bio toliko daleko od srpske radijske i marketinške radio scene, da nas je ta distanca samo ohrabrila.

Imali smo hrabrosti da 2010. godine kažemo NE svim postojećim medijskim i novinarskim udruženjima u Srbiji i da kažemo DA – tada (a i sada) jedinom udruženju radio-stanica u našoj zemlji – RAB Srbija.

Udruženje radio stanica RAB Srbija trenutno čini 119 radio stanica iz naše zemlje, što je preko 650 medijskih radnika koji žive i rade na ovim stanicama. Želimo jaku radio-industriju i dobar radio-program, otuda je iza nas dvanaest Radio dana!

Od 2010. godine članovi RAB Srbija dva puta godišnje organizuju Radio dane, na kojima se okupi preko 200 učesnika. Naši predavači su: profesori s Fakulteta političkih nauka, Filozofskog fakulteta u Nišu, novinari i konsultanti iz Makedonije, Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Mađarske i Bugarske, a s nama su bili i predstavnici regulatornih tela iz Srbije i zemalja u okruženju, kao i direktori najznačajnijih marketinških i PR agencija, profesori srpskog jezika, međunarodni stručnjaci za pisanje medijskih projekata, kao i evropski konsultanti za radio-produkciju i vodeći poznavaoci radio-tehnike u Evropi, i da ne nabrajamo dalje...

Otuda su u našim redovima i stručnjaci za pisanje ili ocenjivanje medijskih projekata, koji su i sami predavači iz ovih oblasti.

Učestvovali smo na svim javnim raspravama u zemlji, pokušavali smo da menjamo loše zakone, objašnjavali političarima i nadležnima zbog čega je to u interesu SVIH, a ne pojedinih članica. Državni sekretar za informisanje je uvek pozivan na naše Radio dane, četiri puta ih je otvarao, a tri puta odgovarao na pitanja SVIH naših članica iz svih krajeva Srbije.

Ustanovili smo godišnju nagradu ,,V(RAB)AC” – jedino priznanje koje se u Srbiji dodeljuje u radio-industriji za najbolji radijski džingl i najbolju radijsku reklamu, koja je ove godine dodeljena po peti put.

Imamo i zajednički projekat – „RAB Pozitiva”, u čijem kreiranju ZAISTA učestvuju kolege iz cele Srbije. Lepe vesti iz svih krajeva zemlje podigli smo na „globalni” nivo i putem mreže radio-stanica članica RAB Srbija one se svakodnevno čuju u svim delovima Srbije (ili su i naši slušaoci fantomi?!).

Naš Newsletter dvanaest puta godišnje se šalje na hiljade mejl adresa u zemlji i inostranstvu.

Koliko smo ozbiljno esnafsko udruženje govori i podatak da smo ove godine potpisali koalicioni sporazum o saradnji s „Novom mrežom Srbije”, koju čine lokalne televizijske stanice, a s ciljem zajedničkog nastupa u javnosti. Slušaoci i gledaoci su naše merilo vrednosti...

I tako dalje, da ne nabrajamo sve to - da vas zaista interesuje fantomski RAB, pronašli biste nas i na našem sajtu, i na „Fejsbuk” strani ili u mnogim radijskim i televizijiskim programima, gde često naši članovi gostuju i pričaju o struci, ideji, akcijama, planovima, muzici, programu, tržištu... Ne o politici.

One koji nas nazivaju fantomima, a pre one koji znaju, a prave se da su neobavešteni s ciljem da nas uvrede i diskredituju, jer ne postoji tapija na broj medijskih udruženja u demokratskoj Srbiji, kao što ne postoji dekretom nametnuto članstvo, pitamo – da li je sporan naš rad? Zbog čega? Usudio se još neko da se bavi medijima? Taj neko osnovan je pre šest godina. Ne sporimo, vi ste prvoborci za demokratsko društvo i pluralizam, što i mi podržavamo, ali zašto vam onda smeta još jedno esnafsko udruženje? Još jedno reprezentativno medijsko udruženje, koje je i skupštinski predlagač?

Da, drznuli smo se da budemo skupštinski predlagači, sve u skladu sa zakonom i propisima. Bio je javni poziv za predlaganje kandidata za članove Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM). Svi su mogli da predlože, a zašto to nisu učinili, na primer, UNS i NUNS, pitanje je za njih.

Nemojte da mislite da samo određena udruženja imaju apsolutno pravo da predlažu i smatraju da su njihovi, i samo njihovi, predlozi najbolji, čak i kada ne postoje.

Ili je problem druge prirode? Za skupštinskog predlagača trebalo je dokazati stvarni broj članova. Tako smo došli do onoga kada fantom vikne „držite fantoma”.

Možda smo za vas svih ovih godina bili nevidljivi (takvi su radijski ljudi), ali to je samo zato što se nismo bavili (i nećemo) politikom i zato što nam je profesija iznad svih podela i klanova, a s ciljem da nas bude što više i da budemo bolji.

Za one koji ne znaju, predsednica RAB Srbija Maja Rakovic je i vlasnica i glavna i odgovorna urednica „NAXI radija”, jedne od najslušanijih beogradskih radio-stanica, koja postoji 22 godine. Ove godine proglašena je za najuspešniju ženu preduzetnicu u Srbiji. Prestižnu nagradu „Cvet uspeha za ženu zmaja – specijalno priznanje za uspešan poslovni model” dodeljuje Udruženje poslovnih žena Srbije. Takođe, Maja Rakovic je prošlog meseca izabrana za zamenicu predsednika Odbora Udruženja za kreativnu industriju Privredne komore Srbije upravo zbog aktivnosti Udruženja RAB Srbija u Privrednoj komori.

Beograd, 13. decembra 2016.

RAB Srbija

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi