Naslovna  |  Aktuelno  |  Pisma UNS-u  |  Organizacija Zajedno i Akademska inicijativa Forum 10: Pretnje aktivistkinji i novinarki Sajmi Redžepefendić
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Pisma UNS-u

21. 11. 2016.

Izvor: UNS

Organizacija Zajedno i Akademska inicijativa Forum 10: Pretnje aktivistkinji i novinarki Sajmi Redžepefendić

Organizacija Zajedno i Akademska inicijativa Forum 10 poslale su danas Udruženju novinara Srbije (UNS) pismo u kojem navode da su “njihovoj aktivistkinji i novinarski RTV Novi Pazar Sajmi Redžepenfendić upućene pretnje smrću” zbog toga što je na svom Fejsbuk profile objavila “ispovest žena, samohranih majki, koje su doživele neprijatnost i verbalni nasrtaj sa uposlenicima u Islamskoj zajednici u Srbiji”. Pismo prenosimo u celosti.

Poštovani/a, 

Obraćamo Vam se povodom pretnji koje su upućene Sajmi Redžepefendić, našoj dugogodišnjoj aktivistkinji i saradnici, a primarno novinarki Radio televizije Novi Pazar.

Naime, 17. novembra 2016. godine na svom fejsbuk profilu Sajma Redžepefendić obijavila je status, istinitu ispovest žena, samohranih majki, koje su doživele neprijatnost i verbalni nasrtaj sa uposlenicima u Islamskoj zajednici u Srbiji. Nakon objavljenog statusa, internet portal Glas Pazara status je preneo na svom fejsbuk profilu u celosti sa potpisom autorke statusa. Nakon objave na ovom portalu, kreće organizovano komentarisanje, gde se koleginica Sajma izlaže javnoj osudi uz pretnje smrću, njoj, njenoj porodici, njenom detetu (bebi od 10 meseci).

 Na lični zahtev moderator fejsbuk strane Glas Pazara objavu briše, a potom opet kreće organizovana hajka u vidu zahteva za prijateljstvo i poruka koje koleginica Sajma dobija svakodnevno. Nakon psihičke torture koju proživljava prethodna dva dana, dana (20.11.2016) u Područnoj pollicijskoj upravi u Novom Pazaru slučaj se prijavljuje i podnosi se krivična prijava protiv lica koja su vrlo jasno uputila pretnje. 

Prethodne dve nedelje vodi se agresivna kampanja protiv svih koji u Novom Pazaru dignu svoj glas, jasno i glasno ukažu na probleme koje postoje u zajednici. Aktivisti organizacija civilnog društva i novinari su postali živa meta čije delovanje i neumorni rad pokušavaju da spreče razni pojedinici, pripadnici razlitičtih organizovanih grupa, otvorenim pretanjama koje upućuju, kako javno, na ulici, tako i putem društvenih mreža.  

Upućujemo Vam ovo obaveštanje i tražimo od Vas da na adekvatan način, u okviru vaših mogućnosti reagujete i osudite ovaj događaj. Samo zajedničkim delovanjem u javnosti i javnim izgovaranjem svega što doživljavaju novinari, možda možemo sprečiti potencijalno nasilje koje je usmereno na slobodu izražavanja i javno delovanja.  

S poštovanjem,

Alma Junis, Zajedno  

Fahrudin Kladničanin, Forum10 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi