Naslovna  |  Aktuelno  |  Pisma UNS-u  |  Zaposleni u „Sportu“: Mirković, neuspešni lovac u mutnom
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Pisma UNS-u

01. 08. 2016.

Autor: Zaposleni u dnevnom listu „Sport“ Izvor: UNS

Zaposleni u „Sportu“: Mirković, neuspešni lovac u mutnom

Zaposleni u dnevnom listu „Sport“ uputili su danas pismo UNS-u u kojem reaguju na „potiranje tradicije najstarijeg sportskog lista na Balkanu“. Pismo prenosimo u celosti. Naslovnom stranom Sporta od 31. 7. 2016. vlasnik, direktor i sve drugo (po potrebi) danas je načinio nedopustivu grešku, jedinstvenu u istoriji srpskog novinarstva.


Neposredno pred početak Olimpijskih igra u Riju, ali i finala u Torontu gde igra Novak Đoković, objavi svoju sliku i naslovnu stranu sportskog lista koristi za svoje obračune za potpredsednikom SNS Gašićem, čime vređa etiku novinarstva. Bez obzira da li je vlasnik ili nije, Mirković potire tradiciju najstarijeg  sportskog lista na Balkanu.

Mi, zaposleni u Sportu očekujemo reakciju javnosti, Udruženja novinara Srbije, Sindikata novinara, ali, pre svega, samih Večernjih Novosti koje su nas prodale pod jasnim uslovima da niko neće, tačnije rečeno – ne sme -  da menja, koncepciju sportskog lista. To podrazumeva i otpuštanje ljudi, a upravo je ovih dana otpušteno dvoje i to MOMENTALNO, što nijedan pravni akt u ovoj zemlji ne priznaje!

Očekujemo pre svega, da se rukovodstvo Večernjih Novosti odmah oglasi i da javnosti stavi na uvid ugovor. Moralna obaveza Novosti je da makar kao novinsku kuća reaguje i obavesti javnost o onom što se zbiva u Sportu. Dosad su se oglasila samo novinarska udruženja.

Bilo bismo zahvalni, ako bi premijer, pored hiljade važnijih stvari za ovu zemlju, sada, početkom avgusta, primio makar na pet minuta našeg predstavnika koji bi mu uručio dokumentaciju, jer se ipak radi i o čoveku koji je do juče bio i visoki funkcioner SNS.

Poslednji trzaj lovca u mutnom je naslovna strana Sporta od 31. 7. 2016. godine.

U prethnom pokušaju, pretnjom knjigom u septembru, Mirković je shvatio da može da maše koliko hoće. Ali, suviše je sitan da bi se i približio meti. Zato je sebi zadao niži cilj. Više ne preti, sad traži zaštitu. Od političke hajke?!

Zato je dnevni sportski list pretvorio u sopstveni politički pamflet.

Isti onaj Saša Mirković koji sa politikom ima toliko veze tako što je leteo iz jedne partiju u drugu. Dok Zaječaru nije ostavio 14 miliona evra duga.

Ili se pod političkim angažovanjem podrazumeva kandidatura za premijera koja se brže završila nego što je počela. I to ne zato što je u Sportovim prostorijama ostalo brdo neispunjenih formulara, nego što su ga "saradnici prevarili i radili sve bez njegovog znanja". Inače, formulara je ostalo taman toliko da se postavlja pitanje da li je sakupio bar stoti deo neophodnih potpisa za kandidaturu.

Naravno da predstojeći predsednički izbori ne mogu da prođu bez Saše Mirkovića koji je suparnicima već bacio rukavicu u lice. Dok ga "saradnici opet ne prevare", ili dok mu političkim "hajkama" ne dođu glave...

Svi ti potezi očajnika razumljivi su ako se zna koliko je kostura u Mirkovićevom ormanu. Možda se među televizijama i svim preduzećima nađe i neki politički duh iz prošlosti. Ali, šanse su jednake kao što je i Mirković svojom voljom postao "opozicija".

I dok se Mirković koprca u blatu u kojem se sam zaglibio, povlači i nedužan i nemoćan Sport. Postavlja se pitanje zašto Novosti ponovo ne reaguju?! Zaposleni u Sportu su više puta upozoravali sa se ne ispunjavaju osnovne odredbe ugovora kojim su Novosti prodali Mirkoviću Sport. Od ustavom zagarantovanih prava na zaradu i socijalnu zaštitu, do neviđenih i sve češćih vidova mobinga Mirkovića prema zaposlenima.

S obzirom koliko je generalni direktor i glavni urednik Ratko Dmitrović ubeđivao zaposlene u Sportu koliko je prodaja Mirkoviću dobra za njih, jasno je da Dmitrović nema interesa da poništava prodaju Sporta. Zaposlenima je otvoreno već rekao da ne oseća ni moralnu odgovornost za situaciju u kojoj ih Mirković drži sad već skoro devet meseci. Taj Dmitrovićev stav neće da promeni ni broj Sporta od 31. 7. 2016. godine.

Zaposleni ovog puta nemaju potrebu da se ograđuju od štampanog broja. Mogu samo da saosećaju sa čitaocima slabog stomaka koji su poverovali da je Sport ostao sportski dnevni list.

Dizanjem prašine Saša Mirković ponovo pokušava od dželata da se predstavi žrtvom. Izvršioci su, po njemu, zloupotrebljeni zaposleni u Sportu. Isti oni kojima ne plaća ni zaradu, ni doprinose i misli da će otkazima da se reši potraživanja.

A od svega, uspeće samo da obogati sudsku praksu vidovima mobinga. Surovog, beskrupuloznog i vrlo inventivnog. Zaposleni u Sportu pokazali su da se ne plaše otkaza. Lojalni Mirkovićevi saradnici takođe su pokazali svoje novinarsko umeće. Ostaje samo da se čitaoci strpe. Jer, ničiji zulum nije trajao doveka. I dahije su na kraju dolijale.

Komentari (5)

ostavi komentar
uto

02.08.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 01:14

Ciljevi su šaroliki a želja je cilj

Što ste takvi ? Pa pustite ga kada vidite da mu se baš to tako nešto hoće. On zna da možda svašta bolje zna od drugih što oni možda ne znaju šta on može da zna.

Odgovori
pon

01.08.

2016.

Nije bitno [neregistrovani] u 21:06

Smesan je

Koliko plitak treba da budes da na naslovnu stranu sportske novine stavis svoju sliku, a da pritom izgledas kao da nikad loptu (to ti je ono okruglo, naduvano, ali dosta manje od onog na slici ) nisi sutnuo, niti bacio (a i nisi)?
Koliko si nemoćan, a to neces da priznas, kada tri dana stavljas istu stranu u novinu, koja vise nije novina, nego ni sam ne znas sta?
Koliko moras da si los covek da maltretiras ljude da dolaze, a da postavis obezbedjenje?
Kolika neznalica moras da budes da devet meseci za urednike i direktore stavljas ljude koji nikad o sportu slovo nisu napisali?
Koliko si puta radio fizicko u zivotu?
Koliko ti treba vremena da razjasnis sta sam te sve pitao?

Odgovori
pon

01.08.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 19:33

Skandal prve vrste

Taj mirkovic je pljunuo ne smo na sadasnje cestite novinare sporta i generacije koje su od sporta napravile sjajnu neprevazidjenu novinu posvecenu sportu i mladosti...on je pljunuo na sve nase velikane sporta koji su ponosni nosioci titule sportiste godine..zato apelujem na divca.novaka.kicu.dzaju.bracu kacar.jasnu..praju i ostale asove da se oglase a ocekujem da i drzava uradi svoje...

Odgovori
pon

01.08.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 12:19

menadžer za propast

Kako može estradni menadžer da se bavi medijima, pokazao je u Zaječaru, gde je najpre razjurio sve koji znaju novinarski posao. I tamo su ostali najlojalniji koji su ga neprekidno promovisali na TV Best, a onda su i ti lojalni polako odlazili, kad je prestao da im plaća. Podrška zaposlenima u Sportu. S obzirom da su prestonici, nisu bogu iza nogu u istočnoj Srbiji, i s obzirom na tradiciju lista. valjda će neko stati na put bahatom menadžeru, koji je spreman na sve primitivne postupke kako bi skrenuo pažnju na sebe. Dojučerašnja uzdanica vlasti. Dokle više!

Odgovori
pon

01.08.

2016.

Casper [neregistrovani] u 10:59

Podrška

Podrška zaposlenima u Sportu. Zašto država ne reaguje, nije valjda da vođa ne zna šta mu radi doskorašnji saradnik.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi