Naslovna  |  Aktuelno  |  Pisma UNS-u  |  Pismo "Spone": Zašto Ministarstvo kulture i informisanja previđa realnu sliku medijske ponude na srpskom u Makedoniji
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Pisma UNS-u

12. 07. 2016.

Autor: Kolegijum redakcije "Spona" Izvor: UNS

Pismo "Spone": Zašto Ministarstvo kulture i informisanja previđa realnu sliku medijske ponude na srpskom u Makedoniji

Kolegijum redakcije "Spona" poslao je danas UNS-u pismo u kom navodi da ni na ovogodišnjem medijskom konkursu Ministarstva kulture ovaj portal nije dobio novac, i da "Ministarstvo kulture i informisanja previđa realnu sliku medijske ponude na srpskom u Makedoniji". Pismo prenosimo u celosti.

„Spona“ u info neravnanju

Projekat Srpskog kulturno informativnog i edikativnog centra Srba „Spona“ iz Skoplja - Održivost jedine informativne ponude na srpskom jeziku u Makedoniji - portal „Spona“ www.srbi.org.mk i časopis „Slovo“, bagatelisan je Rešenjem o raspodeli sredstava po konkursu za sufinansiranje projekata iz oblasti javnog informisanja pripadnika srpskog naroda u zemljama regiona u 2016. godini. „Ravnanjem“ i potpisom ministra Ivana Tasovca, od ukupno predviđenih sredstava u iznosu od 20.000.000 dinara, komisijskim izborom, za „Sponu“ nije bilo mesta.

Odluka je takva kava je. O pravoj pozadini ponovnog previđanja nepobitnih činjenica sadržanih u odbijenom projektu „Spone“, kao i ranijih godina, ostajemo uskraćeni. U toj vizuri „izoštrene“ dijoptrije vrednovanja projekata, konkretno iz Makedonije, bitnih za sufinansirajuću podršku iz matice, „činodejstvovanjem“ otkrivena su – dva, očito namenski pripremljena za učešće na konkursu. Komentar o ponudi podržanih, ostaje čitaocima. Naš nije uputan iz više značajnih razloga, između ostalog i zbog smanjenja naboja daljih podela u ionako rascepkanom srpskom korpusu, a ispada, ovakvim odlukama kao da „neko“ iz matice pospešuje..

No, jedna primedba, iz obilja negativnih reagovanja, našeg redovnog čitaoca, uglednog srpskog intelektualca iz Skoplja, navodi na razmišljanje: „Da li se ovo neko sa vama, ali i sa nama vašim čitaocima - sprda...? Jer, u Makedoniji „Spona“ sa decenijskim iskustvom u informisanju - portalom www.srbi.org.mk i do zamrzavanja izdavanja zbog besparice, časopisa “Slovo“, pruža jedinu izvornu, ažurnu, aktuelnu i po strukturi i obimu, tekstualno, foto i video - informativnu ponudu na srpskom jeziku.

To je vidljivo na portalu „Spona“, uključijući i arhivski deo od pokretanja medija 2006. godine. Otuda se i nameće pitanje zašto se prenebregavaju te činjenice, veštački izmišlja rašomon, i, konkretno, šta to podržani sada imaju, a da „Spona“ godinama nije imala u informativnoj ponudi i šta joj to sada manjka da bi svojim projektom ušla u vizuru onih koji odlučuju o raspodeli sredstava. Makar do i uz – podržane.

U već ustaljenoj praksi verbalnih pohvala „nadležnih“ iz matice Srbije, raznih ministarstava, uključujući i neke aktuelne ministre, kao i naravno Ambasade Srbije u Skoplju, čak i uz priznanje da neke značajne informacije, nepoznata ponekima kojima je to veoma dobro plaćena dužnost, saznaju u prilozima „Spone“,  mala nam je to i isprazna uteha. A Centar i bez finansijske podrške opstaje i deluje. Da li to nekome smeta, kome i zašto je to tako? Pored delovanja u drugim sferama aktivnosti, poput vođenja fakultativne nastave na srpskom jeziku, organizaciji kulturnih događaja, izložbi srpskih umetnika, književnih radionica obradom dela uglednih srpskih autora... održava pravu, izvornu, stalnu sveobuhvatnu informativnu ponudu na srpskom jeziku u ovoj zemlji.

Ne ulazeći u pozadinu ponovo negativne odluke pomenutog Ministarstva, priznajemo, sigurno je da bi nam ta izostala podrška značila. Pogotovu što za naša glasila, od osnivanja pre pune decenije, do sada ni jedna institucija u Makedoniji nije izdvojila nikakvu podršku.

A to što su, najblaže rečeno, čudnom odlukom po neshvatljiviim kriterijumima podržani projekti dva naša „konkurenta“ verovatno, bar se tako nadamo, odgovor znaju oni koju su sugerisali, odnosno, finanijsku opskrbu – naložili. A što će i njima i dalje pravi izvor informacija za njihovu „ponudu“ biti „Spona“, ostaje nam kao još jedna, neplaćena „satisfakcija“.

Uprkos svemu, ukupne aktivnosti u daljem delovanju „Spone“, bez ikakve finansijske potpore, prunudno svedenom na entuzijazam, snalažljivost mladih članova organizacije, od kojih su neki, uz iskusne urednike već osposobljeni novinari (prošli i obuku UNS-a u medijima u Beogradu), u informativnom delu neće biti drastično redukovane.

Bez političkih uticaja, sa ažurnim, svakodnevnim registrovanjem svih značajnijih aktivnosti Srba, prevashodno iz kulturne sfere, „Spona“ je i do sada bila a i sada je, od značajne koristi ostalim asocijama Srba u Makedoniji, dijaspori, institucijama u matici. To niko i ne spori. Bagatelisanjem naših projekata, međutim ostavljeni bez podrške, na žalost, delujemo kao odbačeni.

A, značilo bi nam da nas makar malo – podrže.  

Kolegijum redakcije „Spona“     

 

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi