Naslovna  |  Aktuelno  |  Pisma UNS-u  |  Pismo grupe zaposlenih u „Večernjim novostima“: Šta se događa sa Novostima?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Pisma UNS-u

09. 05. 2016.

Izvor: Grupa zaposlenih u „Večernjim novostima“

Pismo grupe zaposlenih u „Večernjim novostima“: Šta se događa sa Novostima?

UNS je dobio pismo grupe zaposlenih u „Večernjim novostima“ koje prenosimo u celosti. Obaveštavamo javnost da se Kompanija Novosti, zbog nerešenog vlasničko pravnog statusa našla u izuzetno teškoj situaciji. Poslednjih desetak dana propali su pokušaji razgovora sa predsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem i nominalno većinskim vlasnikom Kompanije Novosti, Milanom Bekom.


Vlada Srbije je, podsećamo, manjinski vlasnik Novosti (37 odsto akcija), a tri Bekove povezane firme imaju 62 odsto, dok upravljačka prava u Novostima i većinu u Nadzornom odboru ima Vlada Srbije na osnovu odluke od pre nekoliko godina, donete zbog neispunjenih zakonskih obaveza Milana Beka, u fazi preuzimanja Novosti.

Kolegijum „Večernjih novosti“ obratio se prošle nedelje predsedniku Vlade Aleksandru Vučiću, s molbom da hitno primi na razgovor delegaciju kolegijuma, u kojoj bi bili i čelni ljudi menadžmenta Novosti, kako bi se pronašlo rešenje sada već dramatičnih odnosa između Novosti i Štamparije Borba. Taj odnos opterećen je dugom Novosti koji iznosi nekoliko miliona evra, a napravljen je kada su na čelu Novosti bili Manojlo Vukotić, kao generalni direktor i Vladimir Gudurić, kao izvršni direktor koji su istovremeno rukovodili i Štamparijom Borba, s tim što je Gudurić i danas direktor Štamparije. Praktično, to znači da Gudurić traži od Novosti da plati stari dug koji je on napravio.

Svi poslovi realizovani u Štampariji Borba od dana kada je za generalnog direktora postavljen Ratko Dmitrović, pa do danas, plaćeni su do poslednjeg dinara. Čak i preplaćeni za nekoliko miliona.

Vučić nije reagovao na spomenuto pismo, što zaposleni u Novostima tumače kao znak da Vlada ne pokazuje ni minimum interesa za sudbinu skoro 400 zaposlenih u Kompaniji Novosti.

Inače, Vlada Srbije, u skladu sa obavezama preuzetim u Briselu, donela je početkom prošle godine odluku da izađe iz vlasničke strukture Novosti i za to utvrdila vremenski rok, 30. jun 2015. godine. Uskoro će godina dana od isteka tog roka, a Vlada Srbije je i dalje suvlasnik Novosti.

Presudnu ulogu u Nadzornom odboru Novosti vodi novinarka Tanja Vidojević, član Glavnog odbora Srpske napredne stranke. Ona je i dalje član Nadzornog odbora uprkos odluci SNS-a donetoj još pre 18 meseci, da se eliminiše dvojnost funkcija članova te partije, što je evidentno u slučaju Tanje Vidojević.

Generalni direktor i glavni urednik Kompanije Novosti, Ratko Dmitrović, izneo je nekoliko puta u proteklih desetak meseci informaciju da Novosti, prvi put za poslednjih osam godina, posluju pozitivno (ne računajući spomenuti dug koji je predmet sudskog spora), a taj pozitivni bilans odnosi se na 2014. i 2015. godinu, što je vidljivo i na sajtu Novosti, odnosno APR-a. Dmitrović je na čelo Novosti došao u maju 2013. godine.

Pozivamo Vladu Srbije da hitno reši pravni status Kompanije Novosti!

Grupa zaposlenih u „Večernjim novostima“


Komentari (6)

ostavi komentar
uto

10.05.

2016.

драгиша петровић,крагујевац [neregistrovani] u 17:47

Re: ПОДРШКА НОВИНАРИМА НОВОСТИ

Намам везе са овим који се препиру на поратлу УНС-а. Новинар сам ,из Крагујевца, зовем се Драгиша Петровић, и упитао бих господина који се потписује као ГАЛЕ да ли није он није случајно из групше од двојице назване Шкоро! Новости су патриотски лист, новине које штите државне и нациуоналне интересе,а те дугове из ранијег периода ...па шта сада треба да ново руководство плаћа цех,а директор Штампарије,колико капирам из текста, је онај који је са Манојлом направио силна дуговања! Као проефсионални н овинар већ 40 година "Новости" и "Полиртика", без обзира на интернет, су дневна штампа из категорије којој може да се верује.Све остало је , рекло би се у Шумадији, у Крагујевцу, "смути па проспи".
Независно од текста, морам још нешто да саопштим.
УНС се огласио данас поводом напада на новинаре ТВ Мост у Обилићу. И друштво новин ара Косова(српско). Где је НУНС,где је оно новосадско друштво са два члана који су претворили у своју приватну фирму за слање саопштења против свега што је српско.

Odgovori
pon

09.05.

2016.

Gale [neregistrovani] u 22:50

Ovo nije pisao Ratko

Ovo sigurno nije pisao Dmitrović,.. i to će potvrditi svako ko je ikada čitao njegove kolumne , slušao ga kako se izražava, poznaje njegov način razmišljanja i njegov profesionalizam.Ovo jednostavno nije njegov način obraćanja bilo kome , a ne vladi Srbije.Njemu svaka čast , što je u ovim vremenima sačuvao Novosti kao pristojan patriotski list.

Odgovori
pon

09.05.

2016.

Gale [neregistrovani] u 22:29

Re: Ma, što se ti ne predstaviš anonimusu

Ma kakav Goran, ..što se ti ne predstaviš pravim imenom i prezimenom? Prvo da li si ti uopšte muško ili ...možda žensko? U čije ime to govoriš ? U ime četristo zaposlenih Kompanije Novosti koji i dalje žive od Novosti ,sigurno ne ! Kako je Manojlo Vukotić mogao da se razduži sa Novostima i ostavi toliki dug,a ne završi u zatvoru? Novosti su materijalno uništene pod njegovom uredjivačkom i kadrovskom politikom, i dilovima koje je koje je gospodin pravio sa štamparijom , a kadrovsku politiku mu je vodila visoka štikla ,..

Odgovori
pon

09.05.

2016.

Калкулатор [neregistrovani] u 18:12

Нико не спомиње шта је било

Горане, молим те нам објасни како је то Дмитровић ууништио компанију "Новости", ако од његовог доласка та компанија након више година губитака коначно послује позитивно! Врло добро знамо ко је уништио "Новости" и ко је направио дуг! Али њих нико не спомиње! Заборавили сви шта је било!

Odgovori
pon

09.05.

2016.

Калкулатор [neregistrovani] u 18:08

Re:

Горане, молим те нам објасни како је то Дмитровић уништио компанију "Новости", ако од његовог доласка та компанија након више година губитака коначно послује позитивно? Врло добро знамо ко је уништио "Новости" и направио дуг.

Odgovori
pon

09.05.

2016.

Goran [neregistrovani] u 15:40

sramota

Jako je ruzno sto je UNS dozvolio sebi da objavljuje pisma anonimne grupe novinara umesto da je potpisao istinskog autora ovog pisma Ratka Dmitrovica. To nije profesionalno pogotovu sto je Dmitrovic sa grupom anonimnih urednika i novinara potpuno unistio Novosti i tirazno i sadrzajno. To svi znaju pa cak i ovi koji ga ne primaju na poklonjenje. Sto pre se Novosti budu resili ovih anonimusa na celu sa Dmitrovicem imace mogucnost da se koliko toliko oporave.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi