Naslovna  |  Aktuelno  |  Pisma UNS-u  |  Zaposleni u “Sportu“ UNS-u: Novi vlasnik nas je doveo na ivicu egzistencije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Pisma UNS-u

11. 02. 2016.

Zaposleni u “Sportu“ UNS-u: Novi vlasnik nas je doveo na ivicu egzistencije

Zaposleni u dnevnom listu „Sport“ poslali su danas UNS-u pismo u kom ističu da su, nakon prodaje ovog lista firmi „Beoton“, „dovedeni na ivicu egzistencije, izigrani i prevareni“, jer novi vlasnik „ne ispunjava većinu ugovorenih obaveza“, kao i da su „za pet meseci dobili dve plate“. Pismo prenosimo u celosti.

Zbog dramatično teške situacije u DSL “Sport”, koji je Kompanija Novosti pod “čudno legitimnim” okolnostima prodala firmi Beoton, (ne)zvaničnog vlasnika Saše Mirkovića, prisiljeni smo da se na ovakav, jedini preostali način, obratimo javnosti.

Najpre, molimo Vladu Srbije i sve nadležne institucije da preispitaju slučaj prodaje „Sporta“, kao i to kako je Kompanija „Novosti“, čiji je proces  privatizacije u istražnom postupku, mogla uopšte da otuđi „Sport“?

Nas 18 zaposlenih u listu „Sport“, koji su prodati uz brend, ujedno i naše porodice, dovedeni smo na ivicu egzistencije, izigrani i prevareni. Novi vlasnik lista od samog početka saradnje ne ispunjava većinu ugovorenih obaveza, pa ovom prilikom i apelujemo da nadležni što hitnije pronađu rešenje.

Pomenutom kupoprodajom zaposleni u „Sportu“ su krajem septembra 2015. stavljeni pred svršen čin, pri čemu su nam u atmosferi mobinga od strane Kompanije Novosti ponuđene opcije: tehnološki višak u „Novostima“ i odlazak u neizvesnost sa otpremninom ili prelazak u „Beoton“.

Dana 01.10.2015.godine, zaposleni u dnevnom listu „Sport“ su zaključili Ugovor o radu na neodređeno vreme, sa privrednim društvom BEOTON R d.o.o. čiji je predmet preuzimanje – zasnivanje radnog odnosa sa zaposlenima u NID Kompaniji „Novosti“ a.d. – „Sport“, sve saglasno Ugovoru o kupoprodaji „SPORT“-a, zaključenom između „Beoton R“ d.o.o. i NID Kompanija „Novosti“ a.d.

Ovim Ugovorom o radu, izričito su navedene obaveze poslodavca Beoton R d.o.o. da se odriče prava da zaposlenom otkaže Ugovor o radu u periodu od  dve godine od dana preuzimanja i da obezbedi zaposlenom zaradu najmanje u iznosu zarade koju je ostvario kod prethodnog poslodavca.

Iznos osnovne zarade zaposlenog je definisan Aneksom ovog ugovora. Aneks je silom prilika pravljen početkom novembra, jer je “Beoton R” već pre isplate prve plate zaboravio na ugovornu obavezu da zaposleni zadržavaju sve uslove koje su imali u Kompaniji “Novosti”. “

Slučajan ili nameran pokušaj “Beotona” da u novom Ugovoru o radu zanemari stavke poput minulog rada, toplog obroka, plaćenog rada na državni praznik i dužine godišnjeg odmora (sa ranijih 25,26 dana linearno su smanjili na 20) i troškova prevoza, osujetili smo samo po pitanju nivelacije plate.

Razlog našeg obraćanja javnosti nije patetičan, već je puko preživljavanje. Do sada smo od novog poslodavca dobili samo dve plate. Tokom pet meseci, niko od nas nije dobio naknadu za prevoz.

Za to vreme, zaposleni u “Sportu”, uprkos svim problemima, visoko profesionalno izvršavaju sve radne obaveze i list uredno, svakodnevno izlazi.  

Obećanja da će dopisna mreža da bude obnovljena, takođe nisu ispunjena. U redakciji postoji samo jedna telefonska linija, pa smo prinuđeni da službene  razgovore obavljamo i o svom trošku (refundiranje tih troškova nam nikad nije ponuđeno).

Nezadovoljni honorarni saradnici nas svakodnevno napuštaju, ostalo ih je samo dvoje, troje.

Iako je Beoton R d.o.o. vrlo dobro znao koga i zašto kupuje od Novosti a.d, na sastanku održanom 30. decembra 2015. godine, zamenik generalnog direktora, Tomica P. Žugić, nam je saopštio da ne očekujemo plate „dok Sport ne počne da zarađuje.“

„Sport“ decenijama trpi razne nepravde, ali ova najnovija je najizrazitija i najpogubnija.

Najstariji sportski dnevni list na Balkanu godinama je u nezasluženo teškom položaju, ali i sa nametnutom etiketom gubitaša uspevao je da održi visok profesionalizam i kvalitet, kao i da desetkovan i ranjen, ipak, bude stalno na oku budnoj konkurenciji.


Dugo smo ćutali, tu u srcu Beograda i Srbije, u matičnim prostorijama na Trgu Nikole Pašića, u neadaptiranom delu redakcije, zatočeni i zatvoreni, sami sa svojim problemima, kao taoci tuđe nebrige. A istovremeno, profesionalno na stupcima naših novina pisali smo o raznim nepravdama i zloupotrebama u svetu sporta, a skromno i stoički ćutali o svojoj muci.

Najstariji sportski list, koji postoji 70 i po godina, traži da mu se vrati dostojanstvo i obezbedi sigurna egzistencija zaposlenih, vodećih srpskih sportskih novinara, koji potpuno nedužni stradaju.

Ne dozvolite da „Sport“ i njegovi zaposleni budu kolateralna šteta! Svaki drugačiji ishod značio bi atak na naša ljudska, zakonska prava, prava na rad i zaradu, prava na istinu, kao i napad na slobodu medija.

U Beogradu,

11. februara, 2016.godine

Zaposleni u “Sportu”

Jovan Jovanović

Željko Vujičić

Boško Živančević

Srđan Stamenković

Dragan Simić

Rada Nikolić

Valentina Spasojević

Dejan Boškov

Dejan Prlina

Srđan Pestorić

Dragan Rajković

Dragan Radović

Branko Sekulović

Bojana Grandić

Nenad Bekan

Zoran Ivković

Mirko Marković

Milena Kovačević

Komentari (5)

ostavi komentar
čet

18.02.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 14:05

Bruka

Nema plata, nema radnog staza, nema nista sem SNS_a i Mirkovica? Oglodasse SVE sto se imalo.Bruka i sramota. Eto sta ostade od firme koja je imala i stotinak zaposlenih.

Odgovori
sre

17.02.

2016.

anonymous+genius [neregistrovani] u 15:27

Podrška!

Da je ova država normalna ovakvi likovi nikada ne bi bili u prilici da kupe bilo šta a kamoli novinu. Tužite ih, prisilite ih da ispoštuju sve do zadnjeg slova iz ugovora, neka prodaju automobile, nekretnine... neka rade šta god znaju. Niko im nije prislonio pištolj na čelo i naterao ih da kupe Sport. Isto tako, vrlo dobro su znali šta kupuju! Istrajte! Ne dopustite im da se sve ovo zaboravi. Talasajte što više i budite sve glasniji. Neko će na kraju morati da prestane da se pravi gluv u ovoj zemlji. Prisilite institucije da reaguju i da ne žmure na samovolju i bahatost osrednjih političara i još jadnijijh menadžera.

Odgovori
čet

11.02.

2016.

Razocarani anonymous [neregistrovani] u 23:23

Dopisnici bez honorara

Moram se javiti i glasno svima reci - gresna vam dusa zbog dopisnika! Vama novim gazdama, a i vama kolegama u redakciji. Svi znate da niko nema jos potpisani Autorski ugovor, a honorare niko i ne pominje. Hocete veci tiraz? Imacete ga kada budete shvatili da ne da se Sport prodaje u Srbiji, a ona je najmanje zastupljena u listu, ne navijaju svi citaoci za Zvezdu, Partizan ili Vojvodinu kojima dajete najvise prostora. Prvu ligu, srpsku. zone fudbalske ne pratite, a tek drugih sportova kojih u Srbiji ima. Vama su važni Englezi, Spanci, Italijani, kao da novinu tamo prodajete. A, Srbiju nemate u listu zato sto nemate dopisnike, nece niko da radi dzabe, a oni svojim tekstovima prodaju novine u provinciji, to ste mogli da naucite iz Novosti. Zato placajte dopisnike i okrenite se tekstovima Srbiji

Odgovori
čet

11.02.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 20:48

mnogi su kolateralna šteta

kao i novinari Sporta, mnoge njihove kolege su kolateralna šteta, nakon što su njihovi mediji dobili gazde, koji ne znaju ništa o novinarstvu, a pogotovo o poslu u dnevnoj redakciji. Ko je odgovoran za ovakvu, ne štetu, nego kataklizmu neslućenih razmera, nastalu "izlaskom države iz medija". Poštenije je bilo da su ugasili državne medije na svim nivoima (naravno, sem Javnog servisa), zaposlenima dali otpremnine i pustili da se snalaze kako znaju i umeju. Na ovakav naqčin su novinare degradirali, a medije i medijsku scenu potpuno uništili. Ali, koga je više i briga za sve to. Važno je da se poslušao briselski Veliki brat.

Odgovori
čet

11.02.

2016.

anonymousdana [neregistrovani] u 18:31

Podrska

Drzite se i istrajte, bice tesko, ali ako novinari to ne mogu ko moze.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi