Naslovna  |  Aktuelno  |  Pisma UNS-u  |  Advokat Vojin Biljić: Objavljujući tekst Informera, UNS preneo informacije zaštićene pravom na privatnost
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Pisma UNS-u

15. 12. 2015.

Advokat Vojin Biljić: Objavljujući tekst Informera, UNS preneo informacije zaštićene pravom na privatnost

Advokat bivšeg direktora "Kurira" Aleksandra Kornica Vojin Biljić poslao je danas UNS-u pismo u kojem reaguje na tekst "Rodić priznao da je zloupotrebio ludaka" koji je 12. decembra objavio dnevni list "Informer", a UNS ga preneo na svom sajtu. Pismo prenosimo u celosti.

Poštovani,


Obraćam Vam se ispred pravnog tima Aleksandra Kornica, povodom činjenice da je UNS na svojoj internet stranici objavio tekst Informera "Rodić priznao da je zloupotrebio ludaka". Objavljujući tekst Informera, UNS je preneo značajan broj informacija zaštićenih pravom na privatnost mog klijenta, ali i značajan broj lažnih tvrdnji. Međutim, ono što je zabrinjavajuće je činjenica da je prenet tekst koji je zasnovan na govoru mržnje i diskriminaciji po osnovu zdravstvenog stanja, a to, po mom mišljenju, nije u skladu sa novinarskim Kodeksom. 

Ovde se kao ključno pitanje postavlja sledeće: Sme li UNS preneti takav tekst? Mišljenja sam da prenošenje teksta dnevnih novina nije samo po sebi zabranjeno, ali da uznemirujući tekstovi poput ovog mogu biti samo osnov za pokretanje postupka pred Sudom časti i da je to jedina svrha za koje ih reprezentativno udruženje poput UNS-a može koristiti. Razlog za to nije samo prekoračenje granice slobode izražavanja, već i činjenica da prenošenjem ovakvog teksta UNS posredno učestvuje u kršenju osnovnih ljudskih prava Aleksandra Kornica.

Zamislimo situaciju u kojoj tužilaštvo samo prenese javnosti izjavu svedoka iz krivičnog postupka gde svedok priznaje da je nekoga silovao, prenese do detalja opis tog silovanja, ostavi javnosti na ocenu šta misli o silovanju, ali se ne ogradi od izjave svedoka i protiv istog ne pokrene krivični postupak. Kakva je posledica takvog postupanja po javni poredak? Mišljenja sam da je identična onoj u kojoj reprezentativno udruženje novinara prenosi tekst u kome je punopravni građanin Srbije označen kao ludak i duševni bolesnik.

Sudska praksa povodom ovih slučajeva, ali i praksa Saveta za štampu nije sporna. Kao što se ne sme slepo verovati izvoru informacija, tako se ne sme, neposredno ili posredno učestvovati u govoru mržnje i diskriminaciji.

Sa druge strane, živimo u vremenu gde trenutni interesi i faktička moć pojedinaca za iste radnje različitih lica prouzrokuju široku lepezu posledica-od aplauza i divljenja pa sve do proglašavanja ludakom i krivičnog gonjenja. Mogu da razumem kad u tome učestvuju predstavnici tzv. političke elite, tabloidi ili pak sui generis pojave poput Informera. Ono što ne mogu da razumem je to da se na internet stranici UNS-a nalazi tekst sa ovakvim naslovom.

Aleksandru Kornicu je život već uništen i niko nije stao u njegovu odbranu. Iako sam jednako zgrožen postupcima prema Oliveri Kovačević, Zlatiji Labović ili Slaviši Lekiću, ipak im u neku ruku zavidim. Makar su imali podršku kolega. Aleksandar Kornic nije. Verovatno zato što je „ludak“, ili , suptilnije rečeno, „očito labilan“. 

Za pravni tim Aleksandra Kornica
Vojin Biljić, advokat

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi