Naslovna  |  Aktuelno  |  Pisma UNS-u  |  Pismo Vitka Radomirovića UNS-u: U prilogu TV N1 moja izjava je sakrivena
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Pisma UNS-u

12. 08. 2015.

Pismo Vitka Radomirovića UNS-u: U prilogu TV N1 moja izjava je sakrivena

Direktor i glavni i odgovorni urednik televizije Belami Vitko Radomirović poslao je danas UNS-u pismo koje je uputio televiziji N1, a u kom navodi da je u prilogu ove televizije "Skoro sav novac za medije u Nišu dobili bliski SNS-u" njegova izjava sakrivena. Pismo prenosimo u celosti.

Udruženju novinara Srbije

Poštovani,

U TV paketu koji je objavila N1 televizija, iznesen je niz neistinitih i tendencioznih tvrdnji, dok su najvažnije činjenice prećutane.

Vaša novinarka Gordana Bjeletić me je, tražeći izjavu, kontaktirala dok sam bio van zemlje, i ja sam joj dao jasnu izjavu SMS porukom. Iz nekog razloga, moja izjava je sakrivena.

Dakle, u toj SMS prepisci (u dodatku citiram celu prepisku), upitan sam da li je logično što su najveći novac na medijskom konkrusu Grada Niša dobila četiri medija u vlasništvu porodice Radomirović. Ja sam odgovorio da u tome ne vidim ništa nelogično, jer je reč o najgledanijoj i najvećoj regionalnoj televiziji Belami, najslušanijem radiju Belami, Narodnim novinama (jedinom dnevnom listu u centralnoj i jugoistočnoj Srbiji, sa sedamdesetogodišnjom tradicijom), kao i veoma posećenom Belami informativnom portalu.

Začudo, Bjeletićeva nije prenela moju poruku kao što je uobičajeno, pošteno i profesionalno, nego je,  kratkim i nerazumljivim kadrom mobilnog telefona, tu poruku –  dakle i moju izjavu – bukvalno sakrila od gledalaca.

Mi možemo samo da nagađamo šta je tome razlog. Da li se moje objašnjenje da pomenuti mediji, u zbiru, po svim zakonskim, profesionalnim, pa i zdravorazumskim kriterijumima, treba da dobiju više novca od mnogo manjih i mnogo manje značajnih glasila – nije uklapalo u priču o „političkoj podobnosti i bliskosti vlastima“? Da li je vaša novinarka prvo donela zaključak, pa onda gradila priču, u koju se moja izjava, naravno, nije uklopila?

Iz vašeg priloga može se zaključiti da sam izbegao odgovor na pitanje novinarke Bjeletić, pa i da sam, čak, bio nepristojan. Osećam potrebu da kažem da nije ni jedno ni drugo, već je reč o neprofesionalnom i neetičnom gestu vaše novinarke. Uzgred, primetna je bila malicioznost u tonalitetu informacije (npr. „...predstavlja se kao vlasnik Belamija...“, iz čega će gledaoci, dakako, zaključiti da se lažno predstavljam, evo, već pune 22 godine, koliko sam vlasnik Belamija).

Kako god, sklon sam mišljenju da je reč o neozbiljnom i neprofesionalnom odnosu prema poslu, jer ne možete nekog optužiti, pri tom imati, u pisanoj formi, njegovu izjavu i objašnjenje – a onda tu izjavu apsolutno ignorisati.

U vašem prilogu se navodi i da će se ovim novcem kupovati „naklonost medija u predizbornoj godini“, i sugerira da su naši mediji „po uređivačkoj ili finansijskoj liniji bliski SNS-u“. Treba znati da Belami mediji i Narodne novine nisu od juče, da postoje više od dvadeset godina ( a Narodne novine, kao što smo rekli, više od sedamdeset), i da objektivno i nepristrasno izveštavaju o svim dešavanjima od interesa za građane Niša i regiona.

I zašto bi bilo čudno da najstariji, najgledaniji, najčitaniji i najveći mediji dobiju i najviše novca?

U prilogu vaše novinarke izjavu o kupovini naklonosti medija u predizbornoj godini daje osoba koja je glavni urednik internet portala (Južne vesti), koji je takođe dobio novac na medijskom konkursu, kao i mi. Da li to znači da je ovim novcem kupljena i njegova naklonost?! I po čemu je ovaj konkurs neregularan kada smo mi u pitanju, a ne kada oni treba da uzmu i potroše novac poreskih obveznika Niša? Uostalom, javnost trreba da zna da su produkcija i emitovanaje televizijskog programa, kao i štampanje dnevnog lista, daleko skuplji od rada jednog internet portala. Zbog toga i dolazi do besmislene tvrdnje kako su elektronski i štampani mediji dobili većinu novca iz gradskog budžeta, zahvaljujući „vezama sa vlašću.“

Najzad, moram da kažem da sam zapanjem iskazom vaše novinarke, da je, koliko sam shvatio iz priloga, „agencija za borbu protiv korupcija saopštila da su Belami mediji i Narodne novine „bliski vlasti i vladajućoj stranci“!? Otkud još i to? Koliko je meni poznato, nikada nijedna agencija nije sopštila nešto što bi i podsećalo na ovakvu konstaciju!

S poštovanjem,

direktor i glavni i odgovorni urednik pomenutih medija

Vitko Radomirović

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi