Naslovna  |  Aktuelno  |  Pisma UNS-u  |  Pismo TV Sandžak UNS-u: Protest zbog nekorektnog odnosa JP Emisiona tehnika i veze
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Pisma UNS-u

04. 06. 2015.

Pismo TV Sandžak UNS-u: Protest zbog nekorektnog odnosa JP Emisiona tehnika i veze

Rukovodstvo Televizije Sandžak poslalo je danas UNS-u pismo u kom protestuje zbog nekorektnog odnosa JP Emisiona tehnika i veze koja je ovoj televiziji navela da “nema dostupnih uređaja neophodnih za puštanje signala Sandžak televizije u etar”. Pismo prenosimo u celosti.

Rukovodstvo i kolektiv Televizije Sandžak najoštrije protestuje zbog nekorektnog i neprincipijelnog odnosa JP Emisione tehnike i veze, koja djeluje pri Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija na čelu sa ministrom Rasimom Ljajićem.

TV Sandžak je prije predviđenog roka ispunila sve uvjete za digitalizaciju signala i dobila dozvolu za njegovo emitovanje. Međutim, iako smo se JP Emisione tehnike i veze obratili, po njihovim riječima, prvi od svih lokalnih emitera u Republici Srbiji još u julu mjesecu 2014. godine, te odmah krenuli u pripremu za dostavljanje tzv. SDI signala po zahtjevima JP Emisione tehnike i veze, i u najbržem roku ispunili sve uvjete koje su nam tada postavili, danas 04.06.2015. godine dobili smo obavještenje da preduzeće Emisiona tehnika nema dostupnih uređaja neophodnih za puštanje signala Sandžak televizije u etar, te da će Sandžak TV biti prepuštena sama sebi da kupuje opremu koju je bila dužna obezbijediti Emisiona tehnika i veze, Javno preduzeće pri Ministartsvu trgovine, turizma i telekomunikacija ministra Ljajića.

Obzirom da puštanje signala treba krenuti u nedjelju, 07.06.2015. godine, a nabavka neophodnog uređaja može potrajati i više od mjesec dana, ne možemo nikako prihvatiti da je slučajnost to da uređaja nema baš za Televiziju Sandžak u Novom Pazaru, koja u ovim predramazanskim i ramazanskim danima treba emitovati program koji željno iščekuju naši gledaoci.

Ovakvu zloupotrebu državnih organa od strane ministra Ljajića i njemu podređenih, smatramo otvorenom opstrukcijom, kršenjem zakona i obračuna sa političkim neistomišljenicima.

Imajući u vidu činjenicu da je TV Sandžak jedina televizija u Novom Pazaru i sjevernom Sandžaku otvorena za sve političke i društvene subjekte, jedina koja emituje program na Bosanskom jeziku a da direktni konkurent sa istog područja pod direktnom je upravom lokalnih vlasti ministra Ljajića ovu „slučajnost“ smatramo pokušajem uspostave monopola nad sandžačkim eterom.

TV Sandžak traži zaštitu od svih domaćih i međunarodnih medijskih udruženja, institucija Vlade Republike Srbije kao i međunarodnih faktora, jer se ovakvim neprofesionalnim i monopolističkim odnosom i zloupotrebom institucija pod upravom nadležnog ministra šalje slika da u Sandžaku treba zavladati jednoumlje kakvo smo imali prilike gledati 90-tih sa režimskih medija.

Kolektiv televizije Sandžak neće ni pod koju cijenu dozvoliti gašenje signala, te će učiniti sve kako bi televizija nastavila neometano emitovanje svog programa.

Dostavljeno:

- Premijeru Republike Srbije g. Aleksandru Vučiću

- Ministru kulture i informisanja g. Ivanu Tasovcu

- Domaćim i međunarodnim organizacijama za ljudska prava

- Medijskim udruženjima

- Medijima

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi