Naslovna  |  Aktuelno  |  Pisma UNS-u  |  Prijava smederevskih novinara protiv člana Gradskog veća
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Pisma UNS-u

05. 07. 2014.

Izvor: UNS

Prijava smederevskih novinara protiv člana Gradskog veća

Četvoro novinara iz Smedereva, dopisnici "Politike", "Informera", "Večernjih novosti" i "Blica" poslali su danas UNS-u pismo u kojem navode da su podneli prijavu Policijskoj upravi Smedereva protiv člana Gradskog veća Milana Lukića, zbog ugrožavanja sigurnosti. Pismo prenosimo u celosti.

Novinari dnevnih listova „Politika“, „Večernje Novosti“, „Blic“, „Informer“ i portala „Smedervske novine“ iz Smedereva podneli su  Policijskoj upravi u Smederevu  prijavu zbog ugrožavanja sigurnosti protiv Milana Lukića, člana Gradskog veća za resor javnih preduzeća Grada Smedereva i lidera „Koalicije za bolje Smederevo.“

Nakon objavljivanja informacije o privođenju Milana Lukića, po naredbi Osnovnog suda u Senti, koju su sproveli pripadnici Policijskih uprava u Kikindi i Smederevu,  što je zvanično potvrđeno u PU Smederevo, Lukić je na društvenoj mreži Fejsbuk javno optužio novinare i medije da pišu neistine.

Takođe, Lukić je grubim i zlonamernim komentarima, uvredljive i neistinite sadržine, uz sliku „kosača smrti“,  posredno pozvao na linč novinara koji su ovu  informaciju objavili. Ovo je izazvalo brojne pretnje, vređanja i ponižavanje novinara.

Zbog ovakvog ugrožavanja bezbednosti novinara, i straha za ličnu i sigurnost svojih porodica, kao i zaštite integriteta profesije, novinari su se obratili Policijskoj upravi i Tužilaštvu u Smederevu.

Podsećamo, pored Zakona o javnom informisanju, koji bilo kakav fizički ili drugi pritisak na novinare smatra povredom slobode javnog informisanja, bezbednost novinara štiti i Krivični zakonik Republike Srbije po kome su medijski radnici   uvršteni među pripadnike profesija sa statusom delatnosti od javnog značaja

Jelena Vasiljević, Informer i Smederevske novine

Jelena Ilić, Novosti

Olja Milošević, Politika

Miroslav Đorđević, Blic

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi