Naslovna  |  Aktuelno  |  Pisma UNS-u  |  MIT: Petrušić saopštila neistine o ministru Ristiću
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Pisma UNS-u

12. 08. 2024.

Izvor: Ministarstvo informisanja i telekomunikacija

MIT: Petrušić saopštila neistine o ministru Ristiću

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija reagovalo je na tekst "Zaštitnik lovaca na veštice", objavljen u nedeljniku "Radar", koji je prenelo i Udruženje novinara Srbije (UNS). Pismo Ministarstva prenosimo u celosti.

Poštovana gospođo Mališić,

Shodno odredbama člana 94. Zakona o javnom informisanju i medijima obraćamo Vam se molbom da u prvom narednom broju nedeljnika ,,Radar“, kao i na zvaničnoj internet prezentaciji lista koji uređujete, objavite sledeću reakciju ovog ministarstva na članak pod naslovom ,,Zaštitnik lovaca na veštice“ autorke gospođe Sandre Petrušić.

Bez namere da na bilo koji način utiče na uređivačku politiku javnih glasila u Republici Srbiji, niti na pravo svakog novinara da potpuno samostalno tumači postupke lica koja obavljaju najviše dužnosti u državi, ovo ministarstvo prinuđeno je da reaguje na više slučajeva kršenja Zakona o javnom informisanju i medijima (,,Službeni glasnik Republike Srbije“, br. 92/2023), a posebno na višestruka narušavanja javnog interesa u javnom informisanju (član 9. stav 2. i član 15. stav 1.) sadržana u prethodno navedenom autorskom članku gospođe Petrušić koja se odnose na iznošenje neistina sa ciljem narušavanja dostojanstva ličnosti ministra informisanja i telekomunikacija gospodina Dejana Ristića. 

Podsećamo na to da je prethodno navedenim odredbama Zakona uspostavljena obaveza novinara i urednika da ,,preuzete informacije, ideje i mišljenja prenesu verodostojno i potpuno“ (član 9. stav 2.), odnosno da ,,istinito i nepristrasno“ informišu građane (član 15. stav 1.). 

Dakle, očito je da je, za potrebe pisanja prethodno navedenog članka, gospođa Petrušić, pored ostalog, konsultovala podatke o ministru Ristiću javno dostupne na zvaničnoj internet prezentaciji Agencije za sprečavanje korupcije, ali da je tom prilikom propustila da ih tačno navede.  

Naime, u navedenom članku autorka tvrdi kako ministar Ristić i dalje obavlja dužnost direktora Muzeja žrtava genocida što ne odgovara istini budući da je Vlada Republike Srbije, na sednici održanoj 4. jula ove godine, konstatovala ranije podnetu ostavku ministra Ristića, razrešila ga te dužnosti na lični zahtev i imenovala gospodina Bojana Arbutinu za vršioca dužnosti direktora te ustanove kulture. Podaci o tome sadržani su u okviru zvanične internet prezentacije Agencije za sprečavanje korupcije koju je gospođa Petrušić očito neuspešno konsultovala prilikom rada na svom članku. 

Takođe, u istom članku gospođa Petrušić navodi i podatke o imovini ministra Ristića i tom prilikom iznosi neistinu da on raspolaže stanom od 33 m2 iako se u podacima sadržanim na zvaničnoj internet prezentaciji Agencije za sprečavanje korupcije navodi da je vlasnik idealne polovine stana od 33 m2. I ovoga puta gospođi Petrušić pošlo je za rukom da neuspešno konsultuje podatke o ministru Ristiću sadržane u okviru zvanične internet prezentacije Agencije za sprečavanje korupcije. 

Konačno, gospođa Petrušić je u zaključku svog članka iznela još jednu neistinu ukazujući na to kako je, tokom obavljanja dužnosti upravnika Narodne biblioteke Srbije, ministar Ristić ,,odlučio da istoriju prilagodi svojim ideološkim uverenjima“ tako što je naredio da se zbirka pod nazivom Dokumentacioni centar ,,Ratovi 1991–1999“ rasformira, a da se ,,građa rasturi po opštem fondu biblioteke jer je podsećanje na taj period istorije proglasio za veleizdaju“. Zarad tačnog i objektivnog informisanja javnosti važno je da ukažemo na to da je upravo gospodin Ristić, prepoznajući značaj te zbirke, u svojstvu vršioca dužnosti upravnika Narodne biblioteke Srbije odlučio da se ona zadrži u postojećem obliku zbirke, odnosno corpus separtum–a, i tako sačuva za potonje generacije i istraživače. 

Da zaključimo, samo na osnovu ova tri primera dolazi se do zaključka da je gospođa Petrušić uspela da, samo u okvirima jednog autorskog teksta, u više navrata saopšti potpune neistine i time naruši dostojanstvo ličnosti osobe koje je bilo predmet njenog profesionalnog interesovanja. Stoga čitaocima nedeljnika ,,Radar“ prepuštamo da samostalno izvuku zaključak o mogućim motivima gospođe Petrušić koji su rezultirali višestrukim profesionalnim propustima i kršenjem zakona u procesu rada na ovom članku. 

Imajući sve prethodno saopšteno u vidu očekujemo da u prvom narednom broju nedeljnika ,,Radar“ u celini objavite ovu reakciju Ministarstva, kao i da isto učinite i na zvaničnoj internet prezentaciji lista koji uređujete i to neposredno uz internet verziju članka gospođe Petrušić koju ovom prilikom pozivamo da se u svom daljem radu suzdrži od iznošenja neistina, kršenja propisa i profesionalnih standarda.  

            S poštovanjem,

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi