Naslovna  |  Aktuelno  |  Pisma UNS-u  |  Bolest dvostrukih standarda u srpskom novinarstvu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Pisma UNS-u

13. 04. 2021.

Autor: Zoran Veličković

Otvoreno pismo predsedniku UNS-a

Bolest dvostrukih standarda u srpskom novinarstvu

Direktor Radio-televizije Vranje Zoran Veličković poslao je pismo predsedniku UNS-a Vladimiru Radomiroviću, koje prenosimo u celosti.

Poštovani gospodine Radomiroviću,

Otvaram bilten UNS-a, pa prosto ne mogu da verujem...Prenosite tekst Raskrinkavanja pod naslovom „Milenijum tim“ tužio više medija, traže najmanje 800.000 evra odštete za povredu ugleda. Gledam i ne verujem. Pitam se, da li vi to polako ali sigurno birate da vas manje interesuje predsednikovanje Udruženjem novinara Srbije, a više promovisanje portala i biltena ovog udruženja u... pa, ne nalazim adekvatan izraz. Pojasniću.

Pre samo malo vremena govorili ste da su redakcije nekih lokalnih medija koje su prenele saopštenje političke stranke – krive zbog toga, a među njima i moja, redakcija Radio televizije Vranje. Podržali ste odluku Saveta za štampu (u čijim redovima su i vaši članovi), da se uputi ukor našoj redakciji, jer smo, gle čuda, trebali pažljivo da prenosimo saopštenje političke stranke, da time slučajno nekog ne povredimo ili razotkrijemo. Kad ono – međutim!?

Kad to urade neki drugi mediji onda im je oprošteno. Onda su oni žrtve? Onda se nad njima sprovodi pritisak i zadire se u njihovo profesionalno, nezavisno, objektivno informisanje? Ma, nije nego.

Da, znam dobro da čitam, niste se vi oglašavali, niti pisali saopštenja, vi ste samo preneli tuđi tekst, uredno potpisali i vi ste amnestirani.

Ovim ste samo potvrdili naš veliki esnafski problem, kome smo/ste do sada trebali da doskočimo - Sebe pogrešno procenjujemo – Imamo vrlo centristički pogled na svet, što nedavno reče Tomas Braj.

Kad RTV Vranje prenese saopštenje onda je to režimski postupak, nedostatak pažnje, govor mržnje, zločin, a kada to urade neki drugi onda je to nezavisno izveštavanje o realnim problemima.

Stvar je potpuno jasna.

Sve što ima veze sa Srpskom naprednom strankom, pa makar bila i potpuno opravdana, iznuđena reakcija dugogodišnjim izmišljanjem i preuveličavanjem stvari u svrhu politikanizma je grozno i sramotno i ne služi na čast novinarima.

Sve što ima veza sa pljuvačinom protiv Srpske napredne stranke, a koju proizvode oni koji zaista ne mogu da se svrstaju u režimske medije zato što ih plaćaju strane ambasade i vlade, najčešće zapadnih zemalja, onda je to profesionalno, nezavisno i časno.

Duboka podela u našem društvu, uključujući i medijsku scenu na naše i njihove je očigledna već decenijama i to nije ništa novo. Novo je da ste vi, vašim potezima i prenošenjem ovakvih tekstova  doprineli dodatnom zamešateljstvu i medijskoj šizofreniji.

Od vas sam očekivao čvrst i pravičan stav – ako smo mi krivi što smo objavili saopštenje, onda su i neki drugi krivi što su preneli nečije reči sa konferencije i kreativno fabrikovani naslov. Ili nisu krivi? Ne mi, gospodine Radomiroviću, mi smo 100% krivi – nego ovi drugi, oni nisu krivi, jel da?

A i taj Milenijum tim, stvarno preteruje. Celu medijsku scenu da skupi ne može da naplati 800.000 evra, a kamoli od malih, nezavisnih, odgovornih, profesionalnih portala koji na međunarodnim konkursima dobija milione evra. A na Danas i N1 zaboravismo? Nema veze, što bi naš narod rekao: Kud svi Turci tu i mali Mujo.

Bez obzira na sve, pa i na to što onomad niko nije stao u našu odbranu kad je Savet za štampu presudio da je RTV Vranje prekršio Kodeks novinara Srbije, samo zato što je verodostojno i profesionalno preneo saopštenje jedne stranke. I što ta odluka direktno ugrožava naš opstanak, jer nas eliminiše na Konkursima za projektno sufinansiranje, mi se, ipak, principijelno pridružujemo u odbranu svih koje Milenijum grupa tuži za isti prekršaj zbog kog je nama već presuđeno, i molimo vlasnike Milenijum grupe da odustanu od novčanog potraživanja i zadovolje se iskrenim izvinjenjem onih koji su pisali, odnosno preneli laži o njima. Ali plašim se da izvinjenja neće biti već samo orkestrirano ponavljanje mantre kako je to atak na nezavisne medije, ma šta to u praksi značilo.

Srdačno,

Zoran Veličković

direktor Radio televizije Vranje

 

 

Komentari (4)

ostavi komentar
pet

16.04.

2021.

Тома Живковић [neregistrovani] u 08:34

Прекречени УНС?

Више пута на сајту УНС-а сам одреаговао као што је колега Зоран из Врања.
Ново уредништво сајта на челу са Радомировићем и Вераном Матићем, скрнави УНС својим сувислим наступима према професионалном српском новинарству.
Ниподаштавају традицију, напоре да се УНС сачува у тешким временима поготово у последњој деценији прошлог и првој у овом веку, када су алаве душе плаћенички радиле на урушавању наше организације.
И ја се припремам да срочим јавну порукицу Радомировићу, а то ћу учинити у оквиру предстојеће Скупштине.
Четири деценије чланства у УНС-у ми дају право да и на овакав начин јавно одреагујем. Поздрав и подршка правим колегама. Тома Живковић

Odgovori
sre

14.04.

2021.

Слободан Ћук [neregistrovani] u 18:17

Re:

Имали сте среће (или је у питању превид), па Вам је коментар објављен. То се заиста ретко догађа када се ставови новинара, (макар били и у пензији), не поклапају са ставовима УНС, његових челника и њихових "других" интереса. И онда се чуде што је ова, некад часна професија, постала оно што се данас свакодневно видимо, чујемо читамо.....

Odgovori
sre

14.04.

2021.

Веран [neregistrovani] u 17:35

Re:

Цијењени господине Величковић
Потуно вас разумијем.
Председник Радомировић је, нажалост, некако засио у фотељу УНС, нажалост кажем.
Успио је да разјури и подијели чланство.
Погледајте колико је било чланова пре њег и сада.
Чујем да ће поново конкурисати за нови мандат.
Ако тако буде и ја ћу, писле 25 година да се курталишем биједе.
Вама апсолутна подршка и честитке на новинарској и људској храбрости.
Веран С.

Odgovori
uto

13.04.

2021.

anonymous [neregistrovani] u 21:41

УНС-ове ниске гране

Чини се да сајт УНС-а више преноси саопштења и ставове НУНС-а, Раскринкавања, члановима УНС- а се сваки дан натурају списанија као обавезна лектира Верана Матића, некритички се већ годинама преносе разна саопштења у којима се вређају чланови УНС-а и сл. Чији смо ми чланови: НУНС-а, Верана, Радомировићеве "Пиштаљке", или...

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi