Naslovna  |  Aktuelno  |  Pisma UNS-u  |  Sumnjati u sve ali ne i u vlasnika?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Pisma UNS-u

22. 10. 2020.

Autor: Pavle Kosić Izvor: UNS

Sumnjati u sve ali ne i u vlasnika?

Poslednjih nekoliko dana vodi se javna diskusija o presudi suda u Cirihu. Navodno, švajcarski sud je zaključio da su Pink, Studio B i Informer „povredili prava ličnosti Dragana Šolaka“, suvlasnika Junajted grupe. O tome da postoji suđenje i da je sud presudio u korist gospodina Šolaka, javnost je obaveštena saopštenjem Junajted grupe.

Sporno je to što ni redakcije televizije N1 i Nove S koje su prenele saopštenje svog vlasnika, nisu imale uvid u tu presudu. I pored toga, prihvatile su ga kao činjenično stanje. Novinarka Nove S čak postavlja pitanje „zašto se uopšte dovodi u sumnju saopštenje Junajted grupe“? 

Isti oni koji obožavaju da optužuju medije u državnom vlasništvu da ne rade u interesu građana, već u interesu jednog čoveka, sada su pokazali svo svoje licemerje. Postavlja se pitanje: U čijem interesu radi portal nova.rs kada započinje javno blaćenje svakoga ko se usudi da posumnja u reči njihovog vlasnika? 

Bez obzira na to da li govorimo o Draganu Šolaku ili Aleksandru Vučiću, posao novinara je da objektivno izveštava javnost, a ne da se stavlja u ulogu portparola sopstvenog gazde. 

Mediji čiji je gospodin Šolak suvlasnik, sada podsećaju na profesionalne propuste onih koje je on tužio. To je sve legitimno, ali licemerje „nezavisnih“ ne može se pravdati neprofesionalizmom režimskih novinara. 

Možda će se na kraju ispostaviti da je istina sve što trenutno bez dokaza tvrdi Junajted grupa, ali to, nažalost, postaje manje važno. Dopustite ljudima da vide presudu i da je nakon toga slobodno komentarišu. Nemojte se služiti metodama Željka Mitrovića. 

Ako već ne živimo u demokratiji, ako su institucije „razorene“, mediji su ti koji imaju moć da sačuvaju pristojnost i odgovornost kao kriterijume kojima bismo svi morali da težimo. U suprotnom, samo odrađuju posao, čime prihvataju pravila prljave igre koja je politika odavno nametnula. 

* Autor je student novinarstva na Fakultetu političkih nauka

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi