Naslovna  |  Aktuelno  |  Pisma UNS-u  |  Jugoslav Tomić, Radio 016: U Leskovcu milioni medijima bliskim vlasti i višegodišnjoj blokadi
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Pisma UNS-u

24. 07. 2020.

Autor: Jugoslav Tomić

Jugoslav Tomić, Radio 016: U Leskovcu milioni medijima bliskim vlasti i višegodišnjoj blokadi

Udruženju novinara Srbije pismom se obratio Jugoslav Tomić, direktor Radija 016 iz Leskovca, povodom raspodele novca na konkursu za projektno sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog značaja u tom gradu. Pismo prenosimo u celosti.

Poštovane kolege,

Smatram se obaveznim da vas upoznam kako se manipuliše sa parama poreskih obveznika Leskovca u okviru realizacije Konkursa za medije u 2020. godini.

Ove godine iz Gradskog budžeta medijima su podeljena ukupno 30 miliona dinara, i čak trećina sredstava, ili 9,8 miliona dinara, pripalo je Televiziji Leskovac, koja je od prošle godine u vlasništvu Radojice Milosavljevića, kruševačkog biznismena, bliskog Srpskoj naprednoj stranci, koji i dalje kupuje televizije u Srbiji, najverovatnije za račun ove stranke.

Gradska uprava Grada Leskovca – Odeljenje za društvene delatnosti i lokalni razvoj, čiji je šef Saša Mladenović je, u raspisanom Javnom konkursu za ovu godinu promenila sadržaj Konkursa u odnosu na prošlogodišnji. U delu u kome se maksimalni iznos koji se može odobriti po jednom projektu povećava se od prošlogodišnjih 5 na 10 miliona dinara, taman koliko je TV Leskovac, promenivši u međuvremenu vlasnika, dobila ove godine. Providno, nema šta.

Druga po visini dobijenih sredstava je Televizija K-1 doo Leskovac sa iznosom od 4,5 miliona dinara, godinama bliska Srpskoj naprednoj stranci. I ništa tu ne bi bilo neobično, jer ova televizija godinama dobija milionske iznose, da njen račun nije u blokadi već 6-7 godina, što se lako može proveriti preko Narodne banke Srbije. Preko 30 miliona dinara u zadnjih nekoliko godina je dodeljeno ovoj televiziji. Pitanje za odgovorne, kako je to moguće?

I još jedan paradoks. Niškim medijima, naravno bliskim vlastima, i ove, kao i ranijih godina, dodeljena su znatna sredstva građana Leskovca. Tako je ove godine njima podeljeno, ni manje ni više, nego 2,6 miliona dinara. I to nije sve. Jednoj televiziji u Vranju podeljeno je 400.000 dinara, koja se u Leskovcu i ne vidi, a Preduzeću za proizvodnju i promet računarske opreme iz Beograda – 200.000 dinara.

Interesantno je da je komisija i ove godine radila u istom sastavu kao i prošle godine, što sigurno nije slučajno, iako je bilo i drugih predloga raznih novinarskih i medijskih udruženja za članove komisije.

I još nešto, Leskovac je jedini grad u Srbiji kome su, po odluci Upravnog suda u Nišu, poništena rešenja za izbor medijskih projekata koji će biti sufinansirani iz budžeta grada za 2015. i 2016. godinu, i plaćeni ogromni sudski troškovi, a i rešenje za 2017. godinu je u sudskom procesu. Najverovatnije će i rešenje za 2020. godinu imati istu sudbinu, jer je Radio „016“ ovih dana podneo tužbu Upravnom sudu u Nišu, naravno, zbog niza nepravilnosti u realizaciji konkursa koje se ponavljaju iz godine u godinu.

Iza svega gore navedenog lično stoji gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanovićjoš od 2014. godine, od kada je i počelo projektno sufinansiranje medija u Srbiji, i poslušni šefovi Gradske uprave – Odeljenja za društvene delatnosti i lokalni razvoj. On se za sve pita, o svemu odlučuje, pa su neki raniji članovi komisija govorili, kako od gradonačelnika dobijaju spiskove medija i iznose koji oni „moraju“ da dobiju.

Za ovih sedam godina od kada se medijima u Leskovcu sredstva iz budžeta grada dodeljuju putem konkursa, za ove namene utrošeno je 120 miliona dinara ili oko milion evra.

Smatramo da gradonačelnik Leskovca i šefovi Gradske uprave Grada Leskovca treba da snose odgovornost za sve nepravilnosti i propuste pri realizaciji ovih konkursa? Kad – tad.                                                                                                                   

Direktor Radija „016” Jugoslav Tomić

Komentari (5)

ostavi komentar
uto

04.08.

2020.

anonymous [neregistrovani] u 07:44

Sta se dogadja

U ovom slucaju je sve jasno to svi u Leskovcu znajue. Zbog Jugoslava i njemu slicnim smo tu gde smo.

Odgovori
uto

28.07.

2020.

Jugoslav [neregistrovani] u 09:49

Re:

Postovana Ljilja,
Radio "016" je i dalje u 100% mom vlasništvu, kao i ovih 27 godina postojanja.
Bio sam član Saveza komunista dugo godina i time se i dan danas ponosim. Od tada do danas nisam bio član ni jedne stranke.
Nikada u životu nisam obavljao profesionalno ni jednu državnu ili partijsku funkciju, ali sam zato volonterski obavljao mnoge društvene poslove.
S poštovanjem i ubuduće malo više istine!
Pozdrav

Odgovori
uto

28.07.

2020.

anonymous [neregistrovani] u 08:57

NIJE NEGO

Ljiljo, nemoj tako o Jugoslavu, jer je njegov Radio 016 bio jedna od prvih privatnih radio stanica u Srbiji i vrlo je slušan i danas. A zar je bitnije to da je Juga u penziji od činjenice da se oko medijskih konkursa u Leskovcu godinama vršlja, a da on kroz upravne sporove dokazuje da je u pravu.Zato je Juga i koristan što ovako uporno reaguje štiteći interese ne samo svog radia, već i drugih medija , kao i interese građana iz čijih se dzepova uzimaju pare...Inače, Ljiljo, nisam siguran da živiš u Nišu i da nisi jedna od neposredno i direktno zainteresovanih za parče leskovačkog medijskog kolača.

Odgovori
pon

27.07.

2020.

anonymousJugoslav [neregistrovani] u 20:36

Re:

Poštovana Ljiljo, i dalje sam 100% vlasnik Radija 016 što se lako može proveriti.
Bio sam član SKJ čime se i danas ponosim.Nikada ni jednu jedinu profesionalnu funkciju nisam obavljao.ali mnoge volonterske.Ako si leskovčanka bilo bi ti poznato. Ali...
Pozdrav i ubuduće malo više istine.

Odgovori
pon

27.07.

2020.

anonymous [neregistrovani] u 10:28

Ljilja

Koliko ja znam ovaj copvek je vec 5-6 godina u penziji, a Radio 016 je prodao. Cemu ovo zamesateljstvo.Molim UNS da nas ne zamara i zavarava ovom ''leskovackom ambicijom'' tj. zalom za proslim vremenima kada je u vreme OO SK vedrio i oblacio u Leskovcu. Hvala na prostoru. Pozdrav od Ljilje Leskovcanke koja zivi u Nisu.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi