Naslovna  |  Aktuelno  |  Mediji i inkluzija  |  Od obuka do promena u formalnom obrazovanju- mladi o načinima na koje se može unaprediti izveštavanje o osobama sa hendikepom
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Mediji i inkluzija

30. 05. 2024.

Autor: A. N. Izvor: UNS

Od obuka do promena u formalnom obrazovanju- mladi o načinima na koje se može unaprediti izveštavanje o osobama sa hendikepom

O načinima na koje se može unaprediti izveštavanje o osobama sa hendikepom stavovi mladih su oprečni. Dok su jedni mišljenja da su obuke, radionice i drugi vidovi neformalnog obrazovanja ključni za usvajanje znanja o odgovarajućem medijskom predstavljanju osoba sa hendikepom, drugi smatraju da je ključno da se na fakultetima za novinarstvo češće diskutuje o ovoj temi.

Novinarka sajta Udruženja novinara Srbije (UNS) Anđela Momčilović neformalno obrazovanje Momčilović vidi kao najbolju šansu da za edukovanje o ovoj temi.

„Smatram da je potrebno da se održavaju radionice i seminari na kojima će se novinari obrazovati o profesionalnom izveštavanju o osobama sa hendikepom“,  dodaje ona.

Suprotno tome, za novinara Aleksu Anđelića najbolji način za sticanje novih znanja o ovoj temi je upravo formalno obrazovanje.

 „Mislim da je potrebno da se, pošto sam završio novinarstvo, na departmanima za novinarstvo odredi neki predmet na kome će se govoriti o načinu informisanja o osetljivim ili diskriminisanim grupama, kao što su osobe sa invaliditetom, LGBT populacija, Romi, žene…“, dodaje Anđelić.

Video: UNS

Novinarka agencije “Beta” Jelena Čolović, s druge strane, smatra da je za novinare koji prvi put izveštavaju o osobama sa invaliditetom najvažnija temeljna priprema koja podrazumeva konsultaciju sa iskusnijim kolegama, pretraživanje dostupnog materijala o sagovornicima i o samoj temi.

Sa njom je saglasan i novinar Živko Bošković koji smatra da je svaki od ovih faktora važan. Da bi novinari izveštavali o osobama sa invaliditetom na odgovarajući način, neophodno je, dodaje Bošković, da se informišu o tome koje su prakse poželjne, a koje ne.

Video: UNS

„Mislim da je suštinski problem nepoznavanje materije. Često novinari i novinarke ne poznaju neku osobu sa hendikepom. Živi smo ljudi i kada se sa nečim ne suočavamo dovoljno, često možemo imati predrasude“, kaže Bošković za UNS.

Novinari se, dodaje Bošković, svakodnevno suočavaju sa pritiskom da proizvedu što više priloga i tekstova, koji će postati viralni i doneti što više interakcije. Još jedan od izazova za novinare prilikom izveštavanja o osobama sa invaliditetom je odgovarajuća terminologija.

„Za svakog novinara i novinarku je izazovno to što gotovo svako udruženje i svaki savez ima svoju retoriku koju zastupa. Zašto je to tako? Verovatno zbog toga što se, kao i za svako drugo pitanje u Srbiji, stavovi mimoilaze“, naveo je on.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi