Naslovna  |  Aktuelno  |  Mediji i inkluzija  |  Čolović: Za novinare koji prvi put izveštavaju o osobama sa invaliditetom ključna je temeljna priprema
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Mediji i inkluzija

28. 05. 2024.

Autor: A. N. Izvor: UNS

Čolović: Za novinare koji prvi put izveštavaju o osobama sa invaliditetom ključna je temeljna priprema

Novinarka agencije “Beta” Jelena Čolović i članica “Mreže za inkluziju” koju su osnovali Udruženje novinara Srbije (UNS) i Akademska inkluzivna asocijacija (AIA), rekla je za sajt UNS-a da je za novinare koji prvi put izveštavaju o osobama sa invaliditetom najvažnija temeljna priprema koja podrazumeva konsultaciju sa iskusnijim kolegama, pretraživanje dostupnog materijala o sagovornicima i o samoj temi.

Čolović je o ovoj temi prvi put pisala kada je radila intervju sa uspešnom paratekvondoistkinjom.

“Išle smo u istu osnovnu školu, ali se nismo družile. U međuvremenu, kada sam upisala novinarstvo na FPN-u, shvatila sam da je ona vrlo inspirativna osoba. Pisala sam o njoj za portal ‘Oni inspirišu’ i odlučila sam da baš nju pozovem”, rekla je Čolović.

Kada je smišljala pitanja koja bi postavila, Čolović je, kako kaže, bila u nedoumici kako da pristupi temi.

“Bojala sam se da je nekim pitanjem ne povredim. S jedne strane, ne želim da od nje pravim superheroja. S druge strane, ona je izuzetna jer je talentovan sportista. Upravo sam se na to fokusirala razgovarajući sa njom”, dodaje ona.

Još jedna nedoumica sa kojom se suočavala bila je kako tu devojku oslovljavati u tekstu.

“Nisam znala da li da naglasim da nema šake i stopala, da samo kažem da je osoba sa invaliditetom ili da sve to zanemarim i da kažem da se bavi paratekvondoom, pa će ljudi zaključiti. Opredelila sam se za poslednji pristup”, priča Čolović.

U tom intervjuu bilo je i pitanja koja se odnose na druge aktuelne teme poput izložbe radova ove paratekvondoistkinje koja se bavi i slikarstvom.

“Povod je, međutim, bila medalja koju je osvojila u paratekvodnou. Ona je jedina osoba u našem selu koja je uspešna u sportu i to sam želela da prikažem i kroz ovu priču. Smatrala sam da je dobro da krenemo od sportskog uspeha, da bismo ga završili informacijom o tome kako se ona bori sa preprekama”, navela je Čolović.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi