Naslovna  |  Aktuelno  |  Prepiska Kurira i Informera (2016)  |  AMG: Zloupotreba institucija, nastavak pritisaka
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Prepiska Kurira i Informera (2016)

06. 12. 2015.

Izvor: B92, Beta

AMG: Zloupotreba institucija, nastavak pritisaka

Adrija medija grupa saopštila je da državni funkcioneri nastavljaju da zloupotrebljavaju službeni položaj kako bi se sprečilo kritičko pisanje.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova je objavljivanjem krivičnih prijava protiv Aleksandra Rodića, vlasnika Adrija medija grupe, glavnog urednika Kurira Milana Lađevića juče kriminalizovalo vodeće ljude naše izdavačke kuće", navodi se u saopštenju Adrija medija grupe.

Kako AMG navodi, zloupotreba položaja ministra Nebojše Stefanovića nastavljena je i nekoliko sati kasnije na vanrednoj konferenciji za novinare kada je ministar policije rekao da će učiniti sve da povuče prijave protiv Rodića i Lađevića, iako lično smatra da su oni krivi. 

Tom prilikom Stefanović je napao i novinarku RTS Oliveru Kovačević koja je rekla da bi trebalo saslušati i urednike TV Pink i Informera, a ne samo menadžment Kurira, dodaje se u saopštenju. 

"Pritisak se nastavlja zloupotrebom drugih institucija i državnih organa, kao što je Poreska uprava. Inspektori danima proveravaju ono što su već proveravali i za šta su već izdali potvrde i uverenja da Aleksandar Rodić i njegove firme nemaju nikakva poreska dugovanja, niti bilo koji drugi poreski prekršaj", navodi Adrija medija grupa koja je uz saopštenje dostavila, i nalaze i potvrde Poreske uprave, koji, kako navode, potvrđuju da Rodić, Kurir i AMG nemaju nikakvih poreskih dugovanja. 

Adrija medija grupa navodi da se njihovim poslovnim partnerima šalju iznenadne inspekcije, koje za cilj imaju da zastraše njihove poslovne partnere. 

Takođe, oni dodaju da se u mnogim preduzećima obavlja kontrola poslovanja koja je vezana samo za Adrija medija grupu iako te firme sarađuju i s drugim medijima. 

"Osim toga, vrši se i pritisak na kompanije da ukinu reklamiranje u Kuriru - Telekom je iznenada i bez ikakvog objašnjenja 17. novembra prekinuo oglašavanje jedino u Kuriru, najtiražnijim dnevnim novinama u Srbiji", navodi se u saopštenju. 

"Predstavnici izvršne vlasti, istovremeno, svakodnevno vrše pritisak na advokate naše kompanije, ali i na sve zaposlene u AMG i našim informativnim izdanjima, Kuriru i Njuzviku, dok su njihove porodice i prijatelji preplašeni i zabrinuti za svoju bezbednost." 

Adrija medija grupa ocenjuje da je sramotno da ministar unutrašnjih poslova u javnim nastupima zamenjuje teze tako što naslov nekih drugih medija "Samo snajper Srbiju spasava", dovodi u vezu s dnevnim listom Kurir. 

"Osuđujemo naslove kao što je "Samo snajper Srbiju spasava", koji nije objavljen u našem dnevnom listu Kurir, niti u bilo kom drugom izdanju AMG. Smatramo da takvi naslovi degradiraju novinarsku profesiju i omogućavaju političku manipulaciju", dodaje se u saopštenju.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi