Naslovna  |  Aktuelno  |  Prepiska Kurira i Informera (2016)  |  Upotreba i zloupotreba medicinskih kartona
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Prepiska Kurira i Informera (2016)

01. 12. 2015.

Izvor: N1

Upotreba i zloupotreba medicinskih kartona

U programu televizije Pink urednik Informera pokazao je i izneo detalje iz medicinske dokumentacije bivšeg direktora Kurira Aleksandra Kornica. Zbog toga je poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić, naložio pokretanje postupka nadzora u Klinici za psihijatrijske bolesti "Laza Lazarević".

 

Tek što je Kurir objavio da je bivši direktor tog lista Aleksandar Kornic protiv vlasnika Informera Dragana J. Vučićevića i direktora tog lista Damira Dragića, podneo krivičnu prijavu zbog iznude i podstrekivanja, u vanrednom programu Pinka, Dragan J. Vučićević Kornica je nazvao duševnim bolesnikom.

„Ovo je dokaz iz klinike za psihijatrijske bolesti dr Laza Lazarević, potvrda da je Aleksandar Kornic dva puta lečen u Ustanovi Laza Lazarević, 2014. i 2015. i da ima dve F dijagnoze“, kazao je Vučićević.

U Klinici za psihijatrijske bolesti dr Laza Lazarević, kažu da taj dokument niko nije tražio, niti su ga, tvrde, nekom dali: „Na neke zahteve suda u određenim okolnostima daju se određeni podaci, ali to zapravo nije urađeno u ovom slučaju“, kaže Slavica Đukić Dejanović, direktorka bolnice.

Šta je tu zloupotreba, pita dan kasnije ministar zdravlja Zlatibor Lončar koji je i sam bio u studiju Pinka. Iako je zaštita podataka zagarantovana Ustavom, ministar ne vidi ništa sporno što je javnosti pokazana medicinska dokumentacija jednog pacijenta.

„Ja sam izašao kao resorni ministar zdravlja i zamolio da se ne zloupotrebljava čovek koji ima zdravstvene probleme. Po ustavu stoji da u određenim situacijama ne važe neka pravila“, kaže Zlatibor Lončar.

Ta pravila ne važe, između ostalog i u slučaju kada je potrebno zaštititi bezbednost države. Međutim, datum na bolničkom dokumentu pokazuje, da su podaci o pacijentu Aleksandru Kornicu prikupljeni devet dana ranije, odnosno još 20 novembra.

„Povređen je zakon o pravima pacijenata, dakle, on eksciplintno predviđa tajnost tih podataka, odnosno mogućnost da se do njih dođe, odnosno samo na osnovu pristanka lica ili na osnovu odluke suda. Nadzor nad zakonom o zaštiti pacijenata sprovodi ministarstvo zdravlja“, kaže poverenik za zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić.

Kako su te informacije dospele u javnost poverenik će pokušati da utvrdi nadzorom u Klinici za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević", u međuvremenu pojašnjava da je objavljivanje ličnih podataka u javnosti kažnjivo i kaznom zatvora do tri godine, za službeno lice koje je te podatke dalo.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi