Naslovna  |  Aktuelno  |  Prepiska Kurira i Informera (2016)  |  Krivična protiv Rodića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Prepiska Kurira i Informera (2016)

01. 12. 2015.

Autor: E.V.N. Izvor: Večernje novosti

Krivična protiv Rodića

Nadležni organi će narednih dana najverovatnije podneti krivičnu prijavu protiv vlasnika "Kurira" Aleksandra Rodića i ostalih koji su učestvovali u montiranju lažne afere u kojoj su izneli teške optužbe na račun premijera Aleksandra Vučića - saznaju "Novosti".

 

Prema našim informacijama, političko-medijski skandal koji danima potresa državu, dobiće tako epilog pred pravosudnim organima, a Rodić je juče u svojstvu građanina saslušan u policiji, po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, ali zbog navoda iz sopstvene krivične prijave protiv biznismena Miroslava Bogićevića.

Da podsetimo, izvesni Aleksandar Kornic, bivši rukovodilac u "Kuriru", podneo je krivičnu prijavu u kojoj tvrdi da je bio na sastanku sa premijerom Vučićem, njegovim bratom Andrejom, vlasnikom "Informera" Draganom Vučićevićem i direktorom ovog lista Damirom Dragićem i da su mu tražili da i, uz novčanu naknadu, dostavlja informacije o  poslovanju "Kurira".

Premijer se odmah dobrovoljno podvrgnuo poligrafu koji je potvrdio da on ne poznaje Kornica, da ga nikada nije video niti mu je bilo šta nudio da bi bilo koga lažno potkaže.

Kad je obelodanjena afera, i Kornic je dao izjavu policiji kojom, kako saznajemo, praktično menja iskaz iz krivične prijave koju je podneo.

On je, naime, policiji priznao da se više ne seća mnogih detalja koje je ranije opisao u krivičnoj prijavi.

Navodi da ne može da se seti kada je i u kom ugostiteljskom objektu održan sastanak koji je opisao u krivičnoj prijavi.

Iako je ranije tvrdio da mu se premijer obraćao, sada je rekao da se nije obraćao njemu, već nekom od sagovornika:

- Možda je to moja imaginacija - rekao je Kornic policiji.

Na konkretno pitanje policije, Kornic je naveo i da nikada nije imao ličnu komunikaciju sa Vučićem.

- Napominjem da mi se premijer Vučić nije direktno obratio, a na pitanje zašto sam to naveo u krivičnoj prijavi izjavljujem da sam to već opisao, to jest, nisam smatrao da je to toliko bitan detalj koji jesam naveo, ali koji nije tačan. Svestan sam da u samoj krivičnoj prijavi koju sam dostavio tužilaštvu ima mnogo nepotpunih podataka koji su nepovezani i za koje nisam naveo datume iz razloga što se ne sećam- kaže Kornic u konfuznom obraćanju policiji.

Inače, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić naložio je pokretanje postupka nadzora u Klinici za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" zbog, kako je naveo, protivustavnog iznošenja ličnih podataka o zdravstvenom stanju građanina A. K. (Aleksandra Kornica)

- Ustavom je zabranjena i kažnjiva upotreba podataka o ličnosti izvan svrhe za koju su prikupljeni. Izuzetak može biti ako su podaci izneti za potrebe krivičnog postupka ili zaštite državne bezbednosti. Pojavljivanje ličnih podataka inkriminisano je i Krivičnim zakonikom.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar negirao je da je učinjena zloupotreba time što su u javnost izneti podaci iz zdravstvenog kartona bivšeg direktora "Kurira":

- Moja obaveza kao resornog ministra je da sprečim zloupotrebu takvog čoveka i stvari koje su se dešavale, a koje su mogle da odu u nekom sasvim drugom pravcu. Javno sam zamolio da se ne zloupotrebljava čovek koji ima zdravstvene probleme, na šta po Ustavu imam pravo - rekao je Lončar i apelovao na zaštitnika građana da zaštiti Kornica.

Gradski i opštinski odbori naprednjaka pružali su juče podršku premijeru Vučiću u "borbi protiv sprege tajkuna i medija". 

Gašić: Premijer najugroženiji u zemlji

Premijer Aleksandar Vučić, prema procenama bezbednosnih službi, najugroženija je ličnost u zemlji, izjavio je juče ministar odbrane Bratislav Gašić.

- Vojska Srbije apsolutno je spremna da premijera sačuva i da odgovori na sve pretnje i bezbednosne rizike, koji mogu na bilo koji način da ugroze predsednika Vlade.

Gašić je ocenio da su danas u Srbiji na sceni isti akteri kao u vreme ubistva bivšeg premijera Zorana Đinđića:

- To su političko - kriminalno - tajkunsko - medijski akteri, a oni su bili prisutni i kada se desio taj nemili događaj. Subordinacija svih bezbednosnih službi daje dovoljno podataka kojima se svakodnevno bavi posebno formiran štab u Ministarstvu odbrane.

Pajtić: Ministri zloupotrebili funkcije

Lider DS Bojan Pajtić najavio da će ta stranka podneti krivične prijave protiv Vučića i ministara Nebojše Stefanovića i Zlatibora Lončara zbog "izvršenja više krivičnih dela".

- Vučić je prekršio član zakona 330 - samovlašće, član 359 - zloupotreba službenog položaja, član 366 - trgovina uticajem. Stefanović je prekršio član 33 - saizvršilaštvo, član 35 - pomaganje u izvršenju krivičnog dela, član 138 - ugrožavanje anurnosti, član 322 - slrečavanje službenog lica u vršenju službene radnje, član 330 - samovlašće...

I Tadićeva SDS zatražila je ostavke ministara policije, zdravlja i pravde.

Milić danas kod tužioca

Bivši pripadnik specijalnih jedinica Srbije i Republike Srpske Siniša Milić (42) danas će biti priveden u Više javno tužilaštvo u Beogradu.

On se, prema nezvaničnim saznanjima, tereti za ugrožavanje sigurnosti premijera Aleksandra Vučića i članova njegove porodice.

Milić je blizak kriminalnoj ekipi Luke Bojovića, a jedno vreme je bio i telohranitelj Luke Đurovića, crnogorskog ogranka ovog klana.

On je primećen kako osmatra kuću premijera i njegove porodice.

Zabeleženo je da je za 24 sata obišao ovu lokaciju čak osam puta u svom "audiju A8".

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi