Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Prepiska povodom teksta Ištvana Kaića "Treći metak Branke Prpe" (2014)

19. 04. 2014.

Autor: Basara Izvor: Danas

Filozofija trećeg metka

Nadaleko je čuvena Ljilja Smajlovićka po nenadmašnoj sposobnosti da raznorazne pasjaluke i dubare plasira u javnost na saharinski sladak, društveno-prihvatljiv (i poželjan) način. Daš, recimo, Smajlovićki Mesalinu, ona je propusti kroz vord i eto ti očas posla Majke Tereze. Takav talenat je, razumljivo, u svakoj alotropskoj modifikaciji političke Srbije na velikoj ceni.

To je, međutim, cena koju je (za sada) lako ne platiti jednostavnim nečitanjem novina koje Smajlovićka uređuje. Što ja uglavnom i činim. Ali, da budem iskren, nekako na silu. Inercija! Moć nekadašnje navučenosti na Politiku! Mami me na trafici zaglavlje „najstarijeg dnevnog lista na Balkanu“. Povremeno pokleknem, pa kupim Politiku, kao što sam to učinio juče, na Veliki petak.

Kad tamo, u rubrici „Pogledi“, podugačak Smajlovićkin tekst. Uskršnja poslanica? Ma jok. Polemika! Uzela Smajlovićka da brani nekakvog Ištvana Kaića od drugosrbijanskog ostrakizma. V čjom djelo? Rečeni Kaić objavio u Politici tekst „Treći metak Branke Prpe“, koji - da ne bude zabune - nisam čitao jer se držim principa da ignorišem uratke zasnovane na teorijama zavere. Nije, ipak, da nemam pojma o čemu se u inkriminisanom tekstu radi jer sam pročitao tekstreakciju Miše Vasića na sajtu Autonomije.

Manje zbog znatiželje, više zbog Vasićevog vrcavog stila. Koji se Smajlovićki, zatočnici porodičnih vrednosti i urednici „porodičnih novina“, nikako ne sviđa. Nije Miša jedini. I Gordana Suša se - njen tekst sam čitao - zamerila Smajlovićki zbog insinuacije da navraća vodu na Overlordovu vodenicu. Ako je to tačno, Overlord ima sve razloge da se debelo zabrine jer je višestruka prva dama najstarijeg dnevnog lista vaktile navraćala vodu i na Koštuničinu vodenicu, pa vidimo kako je vodeničar prošao.

Za razliku od Smajlovićke, koja uvek dobro prođe. E sad, umesto da presavije tabak i da raščisti račune sa Vasićem, Sušom i još nekima sa javne scene za koje postoji opravdana sumnja da sa Smajlovićkom ne dele visoko mišljenje koje glodurka ima o sebi, Smajlovićka se - predvidivo - stavila na branik ljudskih prava i sloboda. Zavapila je da gorepomenuti nameravaju da ekskomuniciraju (odakle?) „mladog filozofa“ Kaića. Vaistinu nečuveno, ako imamo na umu da je i Vitgenštajn pisao o trećim mecima i ta pisanija objavljivao u Noje Fraje Prese. Što se Politike tiče - decidirana je glodurka - ona će nastaviti da objavljuje različite stavove, pa i one koji će šokirati i pripadnike raznih ideoloških vera i sistema mišljenja. Ništa ne sme biti prepreka dijalogu, kliče Ljilja!

Politika je - nastavlja da kliče - „ono parče slobodne teritorije koje danas štitimo ovde, u Politici“. Da li je baš slučaj udesio da se noć uoči Velikog petka mašim za knjigu Bele Hamvaša i da prva rečenica koju pročitam bude sledeća, navodim po sećanju: Propast Evrope počela je u momentu kada je religiju hrišćanstva potisnula religija malograđanstva.

Ostali tekstovi iz prepiske nalaze se ovde.

Komentari (2)

ostavi komentar
sre

23.04.

2014.

todor [neregistrovani] u 19:50

vratimo se korenima

ne volim basaru, mislim kao novinara, cek jel on novinar?valjda, pise za danas...
kao knjizevnika mislim nece ga pamtiti kao andrica pokoljenjima, ali meni leži...najviše mi se dopadao kao mabasadro-kazali mi neki da je poveo neke drugare, o svom trosku a ne narodnom-dryavnom, d bi imao s kim da prozbori koju čašicu...
ali, ova polemika je dokaz da on , za razliku od mnogih nas, shvata...
i odakle pravo rukovopdtsvu UNS da zloupotrebljava NAŠE glasilo, sajt Udruženja da gospodja "koja-zna-a-znaju-i-ostali" kako je došla na čelo nekada ugldne organizacije tu polemiše...Tošto je ona na čelu" najstarojeg-lista-na -balkanu" sve govori- o nama srpskim novinarima
baš kao i polemika oko trećeg metka branke prpe...svi znamo ko je bio slavko ćuruvija, svi znamo ko je bio veran matić...ček otkud on u ovoj priči...
iz istog razloga kao i smajlovićka...

Odgovori
uto

22.04.

2014.

PREVARENI,PONIŽENI,OSRAMOĆENI KOMENTATOR [neregistrovani] u 12:05

AKO JE ZA VAJDU DOSTA JE BILO

Mnogo godina imam.Svašta sam u životu doživljavao i preživljavao.I svašta bio.I ovan i ovca i magarac i volina i som,ko zna koliko puta.Ko me sve,za života nije vukao za nos.Ali,hvala Bogu,sve biva pa prođe,čuknem se u glavu,skopčam da nešto ne "štima".Bivam neko vreme ljut,pa prođe.Oprostim i sebi i svetu.Život teče dalje.
E,ovo što mi je mesecima "radilo" Udruženje novinara Srbije svojim " Vestima iz medija ",to neću oprostiti,sigurno,dok sam živ.Naravno,i na žalost-sebi.Za toliko nisam nečastan.I sam znam da UNS tu ništa nije kriv.Ko me je terao da čitam " Vesti iz medija ".A tamo,malo,malo pa tekst "da te Bog sačuva ".Često sam se pitao da li ti "tekstopisci",uopšte i koriste sva slova iz azbuke(šta znam svakojake mode danas ima),znaju li ti ljudi štogod o dostojanstvu i elementarnim načelima pristojnog ponašanja,koje su im granice mržnje i mrzovolje svega oko sebe,zar su toliko nesrećni-do slepila.I dobro,svet je veliki.Ima nas svakojakih.Ali,pitao sam se,danima,zašto tako značajno Udruženje objavljuje te,po meni,nedolične,hajde da kažem, "tekstove".Bezbroj puta sam se snebivao da napišem protestno pismo Udruženju,pa sve odlagao,danas ću,sutra ću,sve velim neće više,prestaće.Kad ono sinoć,pogledam,opet isto.Bljuvotina.Znam kakvi ste ali morao sam ovo da kažem.Bljuvotina,pa kako mi Bog da.
Ama,nešto mi "kvrcnu" u glavu.Kako se ranije toga nisam setio? To Udruženje tera svo vreme "Komendiju",ruga se sa "nama". A ja mesecima ,ovako mator i iznemogao napinjem se iz ptnih žila i to malo mozga što se nije ovih godina isušio,pišem,komentarišem,ispravljam..."krivu Drinu",krsteći se i levom i desnom rukom,ne znajući šta se to događa sa srpskim novinarstvom.A što se manifestacije " pismenosti " tiče,Ako za Boga znate,prestanite,već jednom.I mi i oni,imamo dušu,ma kakva ona bila.A mene žednog preko mutne vode nećete više prevoditi.Ovu moju ispovest i ne morate objavljivati.Važno je da je meni-laknulo.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi