Naslovna  |  Aktuelno  |  Izborna skupština UNS-a 2021. godine  |  Agencija za sprečavanje korupcije: Ne mešamo se u rad UNS-a
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Izborna skupština UNS-a 2021. godine

24. 05. 2021.

Izvor: UNS

Agencija za sprečavanje korupcije: Ne mešamo se u rad UNS-a

Agencija za sprečavanje korupcije odbacila je danas tvrdnje da se kao nezavisni državni organ meša u rad Udruženja novinara Srbije (UNS).

„Povodom saopštenja Udruženja novinara Srbije, od 22. maja 2021. godine, u kome se iznose stavovi o umešanosti u izbor predsednika ovog udruženja, Agencija za sprečavanje korupcije, kao nezavisni državni organ, ukazuje da se do sada nije, niti će se mešati u rad bilo kog udruženja, uključujući i Udruženje novinara Srbije“, navela je u saopštenju Agencija.

U saopštenju se dodaje da je Agencije „jedina institucija u Srbiji ovlašćena da tumači sukob interesa javnih funkcionera, daje mišljenja i postupa u situacijama postojanja sukoba interesa“.

„Agencija ovlašćenja vrši po Ustavu i zakonu i u obavezi je da odgovori na zahtev javnog funkcionera za davanje mišljenja o postojanju sukoba interesa. Pored toga, Agencija razmatra sve činjenice i relevantne propise u postupku davanja mišljenja. U postupku ocene o postojanju eventualnog sukoba interesa, Agencija ceni i odlučuje da li se javni funkcioneri pridržavaju zakona i drugih propisa, sa ciljem izgradnje i jačanja poverenja građana u savesno i odgovorno vršenje javne funkcije“, dodali su.

Agencija zaključuje da je „činjenica da je Živojin Rakočević bio član Odbora Agencije do 1. septembra 2020. godine, nema uticaja na odlučivanje Agencije, i on, kao javni funkcioner – direktor KC Gračanica, imao je pravo, ali i zakonsku obavezu da od Agencije zatraži mišljenje, što je i učinio“, te da je ona postupila po zahtevu i donela mišljenje.

UNS je, podsetimo, saopštio da su se Agencija i njen direktor Dragan Sikimić umešali u izbore u UNS-u presuđujući ko može da bude kandidat za predsednika Udruženja i tumačeći Statut UNS-a na način koji odgovara državnom funkcioneru i bivšem članu odbora te agencije Živojinu Rakočeviću.

„Kandidaciona komisija UNS-a, jedina merodavna da odlučuje o tome, odbacila je kandidaturu Rakočevića za predsednika Udruženja da bi sprečila uticaj države na Udruženje budući da se Rakočević nalazi na javnoj funkciji, što je u svom mišljenju potvrdila i Agencija za sprečavanje korupcije. To je i jedina nesporna činjenica u mišljenju Agencije, jer za sve ostalo Agencija se u ovom slučaju ne pita“, naveo je UNS u saopštenju.

UNS je naveo i da „Agencija, izlazeći iz svojih nadležnosti, čini uslugu svom bivšem funkcioneru i izdaje mu potvrdu da sa stanovišta javne funkcije može da bude biran za predsednika UNS-a i da mu Statut UNS-a u tome nije prepreka“. 

Komentari (3)

ostavi komentar
pon

24.05.

2021.

Anel Grbović [neregistrovani] u 20:16

Član Uprave UNS

Naravno da državi ne smeta da njen funkcioner bude na čelu udruženja čiji je posao da, između ostalog, kontroliše i istražuje kako javni funkcioneri vrše državnu vlast. Za državu i za vlast je to odlično! Ali, srećom, Statut UNS-a štiti nezavisnost novinarske organizacije od uticaja države i uticaja javnih funkcionera koje država postavlja i plaća.

Ideja da javni funkcioner plaćen iz državnog bužeta vodi novinarsko udruženje je ravna ideji da lisicu izaberemo da čuva piliće.

Ne, hvala, nije nam potrebna Agencija da primenimo Statut koji smo sami doneli, ne treba nam u tome „pomoć“ Agencije koja javnom funkcioneru pokušava da pomogne da dodje na čelo Udruženja novinara Srbije.

Odgovori
pon

24.05.

2021.

Dragana Pejović [neregistrovani] u 19:22

Kukavičje jaje

Agencija za sprečavanje korupcije je svojim pismom potvrdila tumačenje advokata UNS Zorana Lakićevića- da je mišljenje Agencije odgovor javnom funkcioneru, koji je tražio odobrenje da bude predsednik UNS! I da se to mišljenje odnosi samo na interes vršenja javne vlasti, ne i na interes Udruženja koji je definisan u našem Statutu. Zašto Rakočević nije zatražio odobrenje blagovremeno, kako mu je, sad vidimo, bila obaveza, zašto ga nije tražio pre nego što je predao potpise za kandidaturu, nego ga je tražio i promptno dobio tek po donošenju odluke Kandidacione komisije, možemo samo da domišljamo i nebitno je za UNS. Bitno je da je ponudom da arbitrira u tumačenju našeg Statuta Agencija, takođe, potvrdila da nema ovlašćenja da to čini bez našeg zahteva.
Konačno, ponuda Agencije da sukob interesa tumači umesto Udruženja i samo sa stanovišta zakonskih razloga je neprihvatljiva. To je kukavičje jaje, jer se UNS ne rukovodi odredbama Zakona o sprečavanju korupcije nego svojim autonomnim statutarnim odredbama.

Odgovori
pon

24.05.

2021.

Tomislav [neregistrovani] u 14:31

Potvrda

Agencija je potvrdila da je Živojin Rakočević javni funkcioner.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi