Naslovna  |  Aktuelno  |  Hronika napada Junajted grupe na UNS  |  Šta je predsednik UNS-a rekao, a šta je Nova objavila
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Hronika napada Junajted grupe na UNS

21. 10. 2020.

Izvor: UNS

Šta je predsednik UNS-a rekao, a šta je Nova objavila

Tekstom pod naslovom „UNS učestvuje u hajci režimskih tabloida na Junajted grupu“ portal Nova.rs prekršio je osnovne postulate novinarstva i stavio se u službu svog vlasnika.

Nova.rs nije objavila cele odgovore predsednika Udruženja novinara Srbije, neke od njih je izmenila, a u sam tekst ubacila je komentare koje nije mogla da izvede ni iz odgovora ni iz članka koji je UNS objavio o sudskom sporu Dragana Šolaka i srpskih medija u Cirihu. 

Zato u nastavku objavljujemo pitanja novinarke Nova.rs i odgovore koje joj je predsednik UNS-a Vladimir Radomirović poslao.

Nova.rs: Na osnovu kojih argumenata zastupate tezu da Junajted grupa i Okružni sud u Cirihu kriju presudu protiv pojedinih srpskih medija? Podsećamo da se u pomenutom slučaju radi o građanskom sporu i dostavljanje presude bi značilo kršenje zaštite podataka o ličnosti.

UNS: Na osnovu toga što Junajted grupa tvrdi da ima tu presudu a ne dozvoljava da je javnost vidi, bez objašnjenja zašto to čini. O ovom "građanskom sporu" izvestili su mediji u vlasništvu Junajted grupe kao da su imali uvid u presudu a nisu. To je suprotno osnovnim pravilima novinarstva. Argument suda da bi objavljivanjem presude bili ugroženi lični podaci strana u postupku ne stoji, jer takvi podaci mogu biti zaštićeni i posao je suda da ih zaštiti ali ne tako da odbije uvid u celu presudu. Nas ne zanimaju lični podaci Dragana Šolaka i drugih u sporu, već presuda o kojoj su mediji u vlasništvu Junajted grupe izvestili a da je nisu videli.

Nova.rs: S obzirom da druga strana u postupku, takođe, dobija obrazloženje presude, da li je UNS pokušao da stupi u kontakt sa medijima koji su izgubili spor i zatraži celu presudu na uvid?

UNS: Ako ste pročitali naš tekst, onda znate da je UNS stupio u kontakt sa dve tužene strane, dok treća nije odgovarala na pozive. Dve koje su odgovorile, rekle su da nisu bile obaveštene o suđenju, dok sa trećom nismo imali nikakav kontakt. Ni za jednu stranu ništa nismo tvrdili niti zauzimali stavove već smo samo preneli ono što smo uspeli da saznamo, kako od njih, tako i od Junajted grupe. Junajted grupa je jedina koja, uz ciriški sud, tvrdi da ima presudu ali iz nekog razloga onemogućava da je javnost vidi. O razlozima zbog kojih Junajted grupa ne dozvoljava uvid u presudu za koju tvrdi da je u njenu korist, u tekstu nismo spekulisali.

Nova.rs: S obzirom na to da ste kao udruženje obavešteni o činjenici da je advokat jednog od tuženih prisustvovao suđenju, kao i da ste od Ministarstva pravde obavešteni da je Prvom osnovnom sudu naloženo da im prosledi zamolnice, zbog čega i dalje podržavate tezu da tuženi nisu obavešteni o procesu?

UNS: UNS ne zastupa nikakve teze, već traži činjenice. Na osnovu čega vi tvrdite da su tuženi bili obavešteni? Jedini način da razjasnimo sve nedoumice jeste da vidimo presudu. Mediji u vlasništvu Junajted grupe su o presudi pisali a da je nisu videli. UNS nije obavešten da je "advokat jednog od tuženih prisustvovao suđenju". Na naše pitanje da li su mediji protiv kojih je navodno doneta presuda učestvovali u ovom postupku, pravni tim Junajted grupe je 29. septembra odgovorio da je "jedan od tuženih angažovao advokata", što opet ne dokazuje da je isti advokat učestvovao u procesu. To, opet, ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo ukoliko nemamo uvid u presudu.

Nova.rs: Koji su razlozi da UNS pre proveravanja činjenica unapred stane na stranu medija koji su izgubili spor, direktno optužujući Junajted grupu da krije presudu?

UNS: Nijednom rečju u tekstu UNS nije zauzeo stranu ni Junajted grupe ni tuženih, niti je naš posao da zauzimamo stranu. Posao UNS-a je da tačno izvesti o medijski relevantnim događajima koji su samim tim od značaja i za javnost u Srbiji. Od Junajted grupe smo tražili presudu, a ona je odbila da nam je dostavi. Pitanje je zašto Junajted grupa ne dozvoljava javnosti da ima uvid u presudu. 

Nova.rs: Budući da je UNS udruženje koje se zalaže za profesionalizam u medijima, da li ste se na bilo koji način bavili sadržajem pisanja medija o Draganu Šolaku, i ako jeste, možete li da nam dostavite linkove tekstova ili saopštenja na UNS-ovom sajtu koji se time bave?

UNS: UNS štiti novinare i medijske radnike od pritisaka, napada i drugih okolnosti koje ih sprečavaju da svoj posao obavljaju u punom kapacitetu, slobodno i profesionalno. Dragan Šolak nije ni jedno od ta dva, naprotiv, on je vlasnik medija i po Kodeksu novinara, urednici ne smeju da dozvole da se on meša u uređivačku politiku medija. Naročito ne bi smeo da zloupotrebljava medij za svoju ličnu dobit i promociju, na primer tražeći od vas da postavljate ovakvo pitanje. Nije posao UNS-a da brani interese vlasnika medija a nije ni vaš.

Podsećam vas da je Udruženje novinara Srbije jedan od osnivača Saveta za štampu, kome se Dragan Šolak, kao i svi građani ove zemlje, može obratiti ako smatra da je neki medij prekršio etičke norme.

Linkove ka našim saopštenjima u kojima se kritikuje izveštavanje medija i kršenje Kodeksa novinara lako ćete naći.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi