Naslovna  |  Aktuelno  |  DNKiM  |  Novinari u Gračanici: Slobode se najčešće samo sećamo (VIDEO)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DNKiM

03. 05. 2019.

Izvor: www.radiokim.net

Novinari u Gračanici: Slobode se najčešće samo sećamo (VIDEO)

Dvadesetak novinara iz redakcija koje izveštavaju na srpskom jeziku je, sa fotografijama ubijenih i nestalih kolega u rukama, skupom kod instalacije MISSING u dvorištu Domu kulture u Gračanici obeležilo Svetski dan slobode medija.

Predsednik Udruženja novinara Srbije na Kosovu Budimir Ničić je još jednom podsetio da se problemi medijskih radnika ne rešavaju iz godine u godinu i da je položaj novinara loš, ali da neće biti odustajanja od borbe za prava novinara i dostojanstvo profesije.

“Niko godinama ne čuje da su srpski mediji na ivici egzistencije, finansijski nestabilni, da se veliki broj naših medija i medijskih sadržaja ugasio, da novinari rade za minimalne zarade, u strahu. Niko ne čuje da je 14 naših kolega ubijeno i oteto, a da niko za to nije odgovarao”, naveo je Ničić i dodao: 

“Niko nije procesuiran, petorica se još uvek vode kao nestali. Mi još uvek, skoro svakodnevno, doživljavamo uvrede i napade”.

On je naglasio da svi ostaju nemi kada se krše prava novinara. Kada je pravo na upotrebu jezika u pitanju, kaže da su srpski novinari “potpuno diskriminisani od strane Skuštine Kosova”.

Glavni i odgovorni urednik RTV Kim Goran Avramović obratio se prisutnim kolegama, rekavši da je priča o slobodi štampe na Kosovu, priča o “vrhu ledenog brega” kada su kosovski Srbi i njihova sloboda u pitanju.

On je istakao da je dobro govoriti o slobodi svaki put kada za to postoji prilika, “mada najčešće imamo prilike samo da je se sećamo”.

“Ponavlja nam se istorija. U drugoj polovini devedesetih pesnik napisa: `Kao ovce nas zamandališe u posebne torove, sad prave od nas jednoglasne horove`. Novinari i mediji su ogledalo društva i ono što se nama dešava nikako nije odvojeno od ovog društva”, rekao je on, dodajući:

“Mora da ostane trag, a mi smo zaduženi za ostavljanje tog traga. Oni koji rade to što rade, kako rade, otežavajući život nama i ljudima oko nas, moraće nakon svega da žive sa tim tragom”, zaključio je Avramović.

Glavni i odogovrni urednik Radija Goraždevac Darko Dimitrijević pročitao je proglas u kome se, između ostalog, zahteva i da:

- Specijalni sud za ratne zličine, kao i tužilaštvo u Prištini, istraže slučajeve svih ubijenih i nestalih novinara i da te slučajeve tretiraju prioritetno.

- Da policija, tužilaštvo i sud u Prištini istraže i procesuiraju sve napadače na novinare i njihovu imovinu proteklih godna.

- Da institucije poštuju pravo na upotrebu srpskog jezika, što se posebno odnosi na Skuštinu Kosova.

- Da međunarodna zajednica, Priština i Beograd pruže veću finansijsku podršku nezavisnim medijima kao retkim korektivnim i istaraživačkim segmentima društva, jer im u suprotnom preti gašenje.

Generalna skupština UN je 1993. godine proglasila 3. maj za Svetski dan slobode medija.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi