Naslovna  |  Aktuelno  |  DNKiM  |  Ničić: Kosovsko tužilaštvo prekršilo Zakon o upotrebi jezika
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DNKiM

20. 08. 2018.

Izvor: www.radiokim.net

Ničić: Kosovsko tužilaštvo prekršilo Zakon o upotrebi jezika

Predsednik Društva novinara Srbije na Kosovu Budimir Ničić zahteva od kosovskog tužilaštva da „po službenoj dužnosti pokrene tužbu protiv Specijalnog tužilaštva Kosova“ jer je na današnjoj konferenciji za medije prekršen Zakon o upotrebi jezika na Kosovu.

Šef specijalnog suda Rešat Milaku danas je održao konferenciju za štampu na kojoj je novinarima pokušao da objasni sve nedoumice u vezi sa optužnicom za lažne veterane OVK i ostavkom tužioca Eljeza Bljakaja.

Novinari srpskih redakcija koji su pratili ovaj događaj ostali su uskraćeni za detalje konferencije jer nije bilo obezbeđenog prevoda sa albanskog na srpski.

„Ja sam uporno pokušavao da dobijem reč i da postavim pitanje. Zapravo sam hteo da pitam predstavnike tužilaštva da li će protiv sebe samih podneti nekakvu tužbu zbog kršenja Zakona o upotrebi jezika i kršenja Ustava u kome piše da su službeni jezici na Kosovu albanski i srpski. Međutim, u tome nisam uspeo. Javno zahtevam od kosovskog tužilaštva da podnese tužbu po službenoj dužnosti protiv organizatora ove konferencije, odnosno Specijalnog tužilaštva Kosova zbog kršenja Zakona i Ustava“.

Ničić poručuje da će novinari srpskih redakcija na Kosovu nastaviti da se bore za svoja prava.

„Mi ćemo kao udruženje pisati povereniku za jezike. Ne smemo da stanemo jer je to naše pravo, a mi za naše pravo moramo i hoćemo da se borimo“, poručio je Ničić.

Saopštenja za javnost koja kosovsko tužilaštvo dostavlja medijima napisana su samo na albanskom jeziku.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi