Naslovna  |  Aktuelno  |  DNKiM  |  Međunarodno telo za ubistva i otmice novinara na KIM
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DNKiM

18. 05. 2018.

Autor: Živojin Rakočević Izvor: UNS

Međunarodno telo za ubistva i otmice novinara na KIM

U utorak je između Zočišta i Velike Hoče kod Orahovca sedmi put postavljeno spomen obeležje otetim i nestalim novinarima Đuru Slavuju i Ranku Pereniću.

Kolege novinari, porodice i predstavnici javnog života, na mestu otmice godinama traže da se otkrije sudbina ekipe Radio Prištine koja je 21. avgusta 1998. nestala obavljajući svoj novinarski zadatak.

- Kada ima volje i želje ima i načina da se nešto uradi. Nije postojala ni volja, ni želja bilo kojih vlasti da se sazna istina, rekao je Pero, brat otetog novinara Đura Slavuja.

Novinarima koji su krenuli u manastir Zočište da urade reportažu o monasima koje je otela i pustila Oslobodilačka vojska Kosova izgubio se gubi svaki trag. Na mestu gde su ih, prema različitim svedočenjima, oteli pripadnici OVK, Udruženje novinara  podiže spomen-obeležje na kom na srpskom i albanskom jeziku piše: „Ovde su otete naše kolege novinari: Tražimo ih“.

- Vlasti su potpuno nezainteresovane za sve. Euleks najavljuje završetak svoje misije, a nije uradio ništa kada su ubijeni i oteti novinari u pitanju. Možda im je to bio i posao, da im učinak bude nula. Mi znamo šta da radimo, zato pitamo - ko su otmičari, ko su ubice, rekao je predsednik Društva novinara Kosova i Metohije Budimir Ničić.

Nepoznati počinioci šest puta ruše spomen obeležje, a policija nikada nije pronašla odgovorne. Poslednji put tabla je srušena 13. februara, a na mesto obeležja donesene su veće količine kostiju životinjskog porekla.

Spomen obeležje novinarima Slavuju i Pereniću postalo je jedno od najčešće rušenih i obnavljanih u našem vremenu.

- Na ovom mestu se jasno vidi da su oni koji su odgovorni za otmice blizu nas. Ali mi nismo nemoćni jer šaljemo poruku novinara Srba i Albnaca. Danas UNS, NUNS, Asocijacija novinara Kosova i Sindikat novinara Srbije šalju zahtev Evropskoj federaciji novinara da usvoji rezoluciju protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima.Tražimo da se Specijalno tužilaštvo i sud za ratne zločine na Kosovu svojim mandatom bave i slučajevima otmica i ubistava novinara, istakao je generalni sekretar Udruženja novinara Srbije (UNS) Nino Brajović.

UNS je uporno insistirao na istrazi ovog slučaja, a u međuvremenu su istraživanja pokazala da je ovaj prvi slučaj otmice i nestanka novinara vrh ledenog brega i da je, prema raspoloživim podacima, do sada stradalo, nestalo i oteto petnaest novinara, Srba i Albanaca.

Niko nije odgovarao ni za jedan slučaj, a postupci su obustavljeni ili je na novinarska insistiranja odgovornost prebacivana sa UMNIKA na EULEKS, na kosovske istražne organe i na nedostatak dokaza.

Postavljanju ploče u utorak prisustvovao je ambasador Jan Bratu, šef Misije OEBS-a na Kosovu koji je istakao da je jedan od uslova pomirenja otkrivanje otmičara i ubistva novinara i ostvarenje pravde koja bi pomogla njihovim kolegama i porodicama. On je istakao ulogu Komisije za istragu ubistava novinara u Srbiji i podržao osnivanje sličnog organa na Kosovu i Metohiji.

- Slavuj i Perenić nisu bili borci, oni su radili u teškim uslovima i imali su zadatak da izveštavju o situciji koja se tada dešavala. Posvećeni smo tome da se njihov slučaj istraži. Važno je da budemo ovde sve dok se stvar ne istraži, rekao je ambasador Bratu, prvi visoki međunarodni zvaničnik koji je došao na mesto otmice novinara.

U poslednjih nekoliko godina pokrenuta je snažna inicijativa da se oformi komisija koja će se posebno baviti ubistvima, otmicama i nestankom novinara na Kosovu i Metohiji.

Veran Matić je preneo iskustva beogradske Komisije za istragu ubistava novinara i naglasio da se od februara prošle godine „razmišlja kako je moguće napraviti atmosferu da istraživanje petnaest slučajeva ubistava i nestanka novinara bude otvoreno sistemski sa veoma jasnom voljom i željom svih aktera. Biće veoma važan angažman naših udruženja da zajedno radimo na stvaranju međunarodnog tela koje bi vršilo pritisak na tužilaštva, i kosovsko i srpsko“, istakao je Matić i dodao da nekažnjivost nije bila predmet pažnje ni međunarodnih organizacija.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi