Naslovna  |  Aktuelno  |  DNKiM  |  „Beli božur“ Nenadu Maksimoviću, „Crni božur“ ostao neuručen
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DNKiM

11. 01. 2018.

Autor: M. Simić Izvor: UNS na Kosovu

„Beli božur“ Nenadu Maksimoviću, „Crni božur“ ostao neuručen

Direktoru NVO Centar za mir i toleranciju Nenadu Maksimoviću danas je u Domu kulture u Gračanici uručeno priznanje „Beli božur“ za najbolju saradnju sa medijima u 2017. godini. „Crni božur“ ostao je neuručen pošto se predstavnici dobitnika, Srpske liste, nisu pojavili na dodeli.

„Mislim da je Nenad Maksimović ove godine zasluženo dobio priznanje i on treba da posluži kao primer i za ostale, na prvom mestu za donosioce odluka. To je pre svega primer odgovornosti i prema javnosti, ali i prema kompletnom društvu i problemima sa kojima se ono suočava“, kazao je na ceromoniji dodele Božura predsednik UNS-ovog ogranka na KiM Društva novinara Kosova i Metohije Budimir Ničić.

Zahvaljujući se na nagradi i odajući priznanje medijima na poslu koji rade Nenad Maksimović je rekao da je sasvim normalno da neko ko je na sebe preuzeo obavezu da se bavi društveno odovornim pitanjima ima obavezu prema medijima i prema ljudima sa kojima radi.

„Međutim kod nas je normalan način rada i dostupnost medijima i zajednici postala nešto što se doživljava kao ekstreman čin i izuzetna osetljivost. Nadam se da će umesto mene sledeće godine ovu nagradu primiti i neka institucija ili politička partija. Radićemo na jačanju političkog pluralizma jer ovo društvo, nažalost, postaje društvo jednoumlja, a društvo jednoumlja je društvo bezumlja. Obaveza svih nas je da se borimo protiv tog bezumlja i da neslaganjem dođemo do malo boljih rešenja za sve nas“, naveo je Maksimović.

Srpska lista, koja je najveća srpska politička organizacija koja ima svoje predstavnike u institucijama Kosova, odbijala je, prema obrazloženjima članova, u 2017. godini saradnju sa većinom medija na Kosovu, te se s vremena na vreme javnosti obraćala putem saopštenja za javnost ignorišući ili odbijajući skoro u potpunosti gostovanja i pozive medija.

„Crni božur“ je pripao predstavnicima ove liste koji se nisu se pojavili na dodeli.

„Kada je reč o Crnom božuru mislim da su, osim Dalibora Jevtića koji je deo Srpske liste, svi ostali koji pripadaju toj političkoj partiji i koji su nosioci nekih političkih pozicija dali oroman doprinos da Srspka lista ove godine, rekao bih zasluženo, dobije Crni božur“ istakao je predsednik Udruženja novinara Srbije na Kosovu Budimir Ničić.

Član suda časti UNS-a Goran Avramović nalasio je da je reč o bojkotu medija i zloupotrebi medija putem saopštenja.

„Bojim se da dolazimo u situaciju koja nije dobra, te da je ovo način da simbolom pokušamo da svi zajedno prevaziđemo ovo i da eventualno nastavimo da radimo u nekakvim normalnijim i srećnijim uslovima. Ako nastavimo ovako nećemo imati još mnogo vremena pre nego što definitivno podvučemo crtu i uradimo ono što ne bi trebalo da radimo kao novinari ali što kao ljudi moramo da zaključimo, a to je da su kosovski Srbi i mi kao integralan deo društva kosovsko-metohijskih Srba kolateralna šteta procesa koji se dešava između  Beograda i Prištine“, rekao je Avramović.

Beli i Crni božur Društvo novinara Kosova i Metohije ustanovilo je 2014. godine sa namerom da ukaže na pozitivne primere i problema u saradnji institucija na Kosovu sa medijima u njihovoj zajedničkoj misiji obaveštavanja javnosti i transparentnosti u radu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi