Naslovna  |  Aktuelno  |  DNKiM  |  Tužilaštvo u Đakovici odbacilo prijavu za rušenje spomen obeležja Slavuju i Pereniću
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DNKiM

02. 10. 2017.

Autor: M. Simić Izvor: UNS

Tužilaštvo u Đakovici odbacilo prijavu za rušenje spomen obeležja Slavuju i Pereniću

Osnovno Tužilaštvo u Đakovici odbacilo je prijavu i zbog nedostatka dokaza rešilo da ne pokreće krivični postupak protiv nepoznatih počinilaca koji su u maju 2016. godine na putu Velika Hoča - Zočište porušili spomen obeležje nestalim novinarima Đuri Slavuju i Ranku Pereniću.

Nakon četvrtog rušenja spomen obeležja Đuru Slavuju i Ranku Pereniću predstavnici Uduženja novinara Srbije u saradnji sa predstavnicima opštine Orahovac prijavili su slučaj Policijskoj stanici u Orahovcu. Prijava je prosleđena Osnovnom tužilaštvu u Đakovici.

Početkom septembra ove godine Tužilaštvo u Đakovici odbacilo ju je, navodeći da „dokaza u vezi oštećenja imovine nema“.

U obrazloženju rešenja navodi se da je „nakon procene spisa predmeta, tužilac 17. novembra 2016. godine uputio službeni nalog za prikupljanje dokaza i činjenica policijskoj stanici u Đakovici. Ista je 5.  decembra 2016. godine odgovorila službenim izveštajem da u vezi sa predmetom, do danas nisu bili u mogućnosti da pronađu bilo kakve svedoke ili da dobiju bilo kakvu informaciju koja bi pomogla u rešavanju slučaja, dodajući da nisu mogli obezbediti snimke sigurnosnih kamera jer mesto događaja nije pokriveno sigurnosnim kamerama“.

„Zbog toga je, usled nedostatka dokaza, krivična prijava odbačena“, piše u rešenju Osnovnog tužilaštva u koje je UNS imao uvid.

Odovor Tužilaštava podnosiocima prijave dostavljen je na albanskom jeziku. Odgovora za ostala četiri slučajeva rušenja obeležja nestalim novinarima Radio Prištine, međutim, još uvek nema. Jednu od porušenih ploča predstavnici UNS-a su predali policiji koja je uzela otiske prstiju za utvrđivanje identiteta počinalaca, ali rezultata istrage još uvek nema.

Nepoznate osobe do sada su  pet puta rušile spomen ploču nestalim novinarima Radio Prištine koju predstavnici UNS-a i Društva novinara Kosova i Metohije postavljaju  na putu Velika Hoča - Zočište.

Na spomen obeležju na srpskom i albanskom jeziku piše: "Ovde su 21. avgusta 1998. nestali novinari. Tražimo ih".

Slavuj i Perenić su nestali kada su krenuli da urade reportažu o povratku otetih monaha u manastir Zočište. Bili su u automobilu "zastava 128" plave boje koji nikada nije pronađen.

Tekst je rezultat istraživanja novinarskog tima Udruženja novinara Srbije o ubijenim i nestalim novinarima na Kosovu. U okviru postojećeg Dosijea o ubijenim i nestalim novinarima od 1998. do 2005. godine, objavićemo nova saznanja kako bi se javnost detaljno informisala, a domaći i međunarodni pravosudni organi podstakli da pronađu i kazne počinioce ovih zločina. Istraživanje se sprovodi u okviru projekta Udruženja novinara Srbije podržanog od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.Stavovi izneti u tekstu ne odražavaju nužno stavove i mišljenja organa koji je projekat podržao.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi