Naslovna  |  Aktuelno  |  DNKiM  |  „Unižavamo profesiju, političari nam diktiraju šta da radimo“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DNKiM

03. 05. 2017.

Izvor: www.radiokim.net

„Unižavamo profesiju, političari nam diktiraju šta da radimo“

Autocenzura je u srpskim medijima na Kosovu postala trend koji je poslednjih godina u porastu, smatra predsednik Društva novinara Kosova i Metohije Budimir Ničić. Upozorava da je sve više lažnih novinara i neproverenih informacija.

Na Međunarodni dan slobode medija, Budimir Ničić kaže da je medijska slika u srpskim sredinama na Kosovu šarenolika, te da stepen slobode zavisi od finansijera. Cenzura je, kaže prisutnija u medijima koji su na državnom budžetu.

„Mediji koji se finansiraju iz budžeta, bilo kosovskog ili srpskog a imamo pet ili šest takvih, oni sigurno trpe i cenzuru i pritiske. Mi kao UNS nismo zvanično ni od koga dobili prijavu da je neko vršio pritisak na njih i njihov rad, ali mi to saznajemo u neformalnom razgovoru sa kolegama, a to se i vidi po njihovom izveštavanju. Kada su u pitanju mediji koji se finansiraju od nekih donacija, pre svega od međunarodnih oragnizacija, mislim da oni imaju potpunu slobodu. Moja produkcija tako funkcioniše već deset godina i apsolutno nikada nisam imao od strane donatora bilo kakav pritisak ili cenzuru“, kaže Ničić za RTV Kim.

Međutim, ono što prema njegovom mišljenju najgore je sveprisutnija autocenzura.

„To je poslednjih godina postao neki trend i on je u porastu. Sami unižavamo našu profesiju i nekakva apatija se događa kod svih nas, nekakva ravnodušnost i kada je u pitanju istina i kada je u pitanju borba za naš bolji položaj. Dolazimo u situaciju da nam političari diktiraju šta ćemo da radimo, o čemu ćemo da izveštavamo, šta ćemo da pišemo. Mislim da to nije dobro ni za profesiju a ni za društvo i demokratizaciju uošte na Kosovu“, ističe Nićić.

Ničić je podsetio da novinari i ovaj 3. maj dočekuju sa starim problemima, nerasvetljenim ubistvima novinara, neprocesuiranim slučajevima napadima i neotkrivanja odgovornih za rušenje obeležja nestalim novinarima Đuri Slavuju i Ranku Pereniću u blizini Orahovca.

„Mi još uvek ne znamo ko su ubice i kidnaperi sedmoro naših kolega, srpskih novinara. Imamo šestoro ubijenih kolega Albanaca. Znači ukupno 13 novinara je ubijeno ili kidnapovano a njihova sudbina se ne zna. Mi i ovaj 3. maj dočekujemo a da nisu otkriveni napadači u preko 30 slučajeva napada na novinare pretprošle godine. Na srpske novinare je bilo sedam napada, niko nije otkriven“.

Ničić dobrim ističe uspostavljanje saradnje između srpskog i albanskog noviniskog udruženja na Kosovu, čiji su predstavnici u više navrata organizovali sastanke sa predstavnicima policije i pravosuđa. To je, kaže predsednik DNKiM, uticalo i na smanjenje broja napada na novinare.

„Danas smo u Prištini imali protest na kome je bilo desetak srpskih novinara i tridesetak albanskih i mi smo poslali poruku institucijama da omoguće uslove za normalan i slobodan rad medija, ukazali smo na naš loš položaj, na slučajeve koji nisu otkriveni ali i na našu odgovornost“.

Ta odgovornost je, kaže Ničić, velika i naglašava da se moraju poštovati kodeksi i etički principi u novinarstvu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi