Naslovna  |  Aktuelno  |  DNKiM  |  UNS bez odgovora da li Kancelarija za KiM i gradonačelnik Severne Mitrovice selektivno pozivaju medije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DNKiM

03. 04. 2017.

Autor: K. Kovač Izvor: UNS

UNS bez odgovora da li Kancelarija za KiM i gradonačelnik Severne Mitrovice selektivno pozivaju medije

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić posetio je u sredu, 29. marta, posle duže pauze, Severnu Mitrovicu, ali njegov dolazak, kako su UNS-u rekle kolege, Kancelarija nije najavila svim novinarima.

Urednica Kosovo sever portala (kossev.info) Tatjana Lazarević, UNS-u je rekla da je na dan predizbornog skupa Srpske napredne stranke koji je održan u Leposaviću, novinarka KoSSev-a slučajno prolazila centrom Severne Mitrovice i videla Marka Đurića u društvu smenjenog kosovskog ministra Ljubomira Marića, koji je sada Đurićev pomoćnik.

„U pešačkoj zoni u centru Đurića je dočekao gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić i zajedno su prošetali glavnom ulicom. Koleginica je takođe videla novinarske ekipe Tanjuga i TV Most i Đurića kako im daje izjavu. Pitali smo ostale kolege da li su dobile poziv i da li su bile obaveštene o dolasku Đurića, ali su nam potvrdili da niko nije dobio ni pisani ni usmeni poziv“, rekla je Lazarević.

Ona dodaje da ovo nije prvi put da inače agilna Kancelarija za KiM pravi ovakve propuste.

„Inače su vrlo agilni, tako da verujem da ovo nije slučajan propust. Iz Kancelarije na više naših upita nikada nismo dobili odgovor. U početku smo sa njima imali dobru saradnju, ali kako vreme odmiče sve teže komuniciramo. Sve više se dešava da novinare selektivno pozivaju i obaveštavaju“, rekla je Lazarević i istakla da KoSSev protestuje zbog takvog ponašanja Kancelarije prema medijima.

Na pitanje da li je moguće da je događaj organizovao gradonačelnik Severne Mitrovice i da je on trebalo da pozove medije, Lazarević je rekla da ne zna, ali da ni njena redakcija, ni druge koleginice i kolege koje je kontaktirala, nisu dobili obaveštenje o dolasku Đurića.

Novinar Tanjuga Željko Tvrdišić UNS-u je rekao da je nekoliko dana ranije tražio od Kancelarije izjavu od Marka Đurića pošto je znao da dolazi na KiM.

„Tražio sam izjavu kao novinar i dobio sam je. Mislio sam da idem u Leposavić, ali je Đurić došao u Severnu Mitrovicu, tako da mi je izjavu dao tu“, rekao nam je Tvrdišić.

Po dobijanju pritužbe urednice Kosovo sever portala da mediji nisu ravnopravno pozvani, UNS se istog dana obratio Kancelariji za KiM. Pitali smo da li je Kancelarija obavestila medije o dolasku direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića u Severnu Mitrovicu i da će davati izjave za medije, ukoliko jeste, koji su mediji pozvani, a ako su neki izostavljeni zbog čega je to tako.

Od srede popodne, 29. marta, kada je UNS poslao pitanja i nakon brojnih poziva Kancelariji, do danas nismo dobili odgovore.

U Pres službi Kancelarije u petak su nam rekli da „ne znaju kako da nam odgovore“, dok je savetnik za odnose s javnošću direktora Kancelarije za KiM Ivan Jakšić danas UNS-u rekao da se „srtpi i da će odgovore dobiti“. Iako smo naglasili da su pitanja poslata pre šesta dana, Jakšić nije precizirao kada bi Kancelarija mogla da odgovori.

Takođe, odgovor nismo dobili ni od gradonačelnika Severne Mitrovice.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi