Naslovna  |  Aktuelno  |  DNKiM  |  Kosovo: Srpskim medijima šalju saopštenja samo na albanskom
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DNKiM

25. 02. 2017.

Izvor: Tanjug

Kosovo: Srpskim medijima šalju saopštenja samo na albanskom

Srpskim medijima na Kosovu većina centralnih institucija u Prištini šalje pozive i saopštenja isključivo na albanskom jeziku, kršeći pritom Zakon o upotrebi jezika, po kome je srpski jedan od dva službena jezika, javlja Radio KiM.

Većina dokumenata koje izdaju različite službe u Prištini su na pogrešno ispisanom srpskom jeziku, ističe taj radio iz Čaglavice.

Srpski novinari i njihovo udruženje na Kosovu sve glasnije protestuju zbog kršenja prava na jezik na događajima na kojima nema obezbeđenog prevoda na srpski.

U emisiji "Dogovor!?" ovog radija, novinar portala "Gračanica onlajn" Ivan Miljković kaže da takvih problema nije bilo ranijih godina kada je Unmik administracija organizovala konferencije za novinare.

On kaže da su, uprkos postojanju Poverenika za jezike pri Vladi Kosova, ovlašćenja te institucije ograničena.

"Oni mogu da ulože žalbu, ali je pitanje da li će te žalbe neko da usvoji. Problem je što se zakon ne primenjuje“, kaže Miljković.

Profesorka srpskog jezika i književnosti u Ekonomsko-trgovinskoj školi u Lapljem Selu Ivana Arsić smatra da je veći problem "šta će se desiti sa nama", a ne sa srpskim jezikom na Kosovu.

"Ako mi dozvolimo da nam drugi nameće svoj jezik, mi ćemo dozvoliti da naš jezik polako nestaje iz tih institucija. Dozvolićemo da albanski bude jedan jedini službeni jezik. Uvek treba reagovati. Očigledno da to neko namerno radi, nije to slučajno i nije zato što ne znaju srpski jezik nego zato što je namera potisnuti srpski jezik", kaže profesorka Arsić.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi