Naslovna  |  Aktuelno  |  DNKiM  |  Šesti put postavljena ploča nestalim novinarima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DNKiM

10. 02. 2017.

Izvor: UNS

Šesti put postavljena ploča nestalim novinarima

Članovi Udruženja novinara Srbije (UNS) i Društva novinara Kosova i Metohije (DNKiM) danas su u blizini Velike Hoče i Orahovca po šesti put postavili spomen-ploču novinarima Radio Prištine Đuru Slavuju i Ranku Periniću koji su na tom mestu nestali 1998. godine na radnom zadatku. Predsednik Društva novinara Kosova i Metohije Budimir Ničić, kazao je da rušenje spomen obeležja nestalim novinarima i neaktivnost u rasvetljavanju sudbine nestalih kolega predstavlja svu nemoć domaćih i međunarodnih institucija.

„Domaće i međunarodne institucije ne da ne mogu ili neće da rasvetle sudbinu nestalih novinara, nego ne mogu ili neće ni da zaštite ovo obeležje i ne mogu ili neće da otkriju ko ovo ruši i kome i zašto ovo smeta. Zato,  ovo obeležje nije samo simbol naše potrage za našim nestalim novinarima,  ovo je simbol života na Kosovu,  ovo je simbol iskrenosti,  volje i posvećenosti međunarodnih i domaćih institucija da ovde zavedu red, pravdu, demokratiju i ravnopravnost. Jedini koji za sada ovde pobeđuju su oni koji ovo obeležje ruše i njihovi saučesnici koji im to dozvoljavaju“, kazao je Ničić i dodao da će Udruženje novinara Srbije nastaviti sa postavljanjem spomen obeležja nestalim kolega na tom istom mestu bez obzira koliko se puta ono rušilo, jer je to njihova kolegijalna obaveza.

Predsednik Izvršnog odbora Udruženja novinara Srbije Petar Jeremić, još jednom je upitao „šta je sa našim nestalim kolegama“?.

„Oni koji ruše neka ruše, mi ćemo i dalje da postavljamo obeležje sve dok ne dobijemo odgovore na naša pitanja“, rekao je Jeremić.

„Onaj ko ruši ovu tablu oteo je naše kolege, uništio je njihove porodice a sada misli da uništava i slobodu govora i javnu reč“, rekao je nakon postavljanja spomen obeležja nestalim kolegama Đuru Slavuju i Ranku Pereniću član Upravnog odbora Udruženja novinara Srbije Živojin Rakočević.

Napomenuo je da je ovo igra vremena, savesti  i pravde.

„Mi vremena i upornosti imamo, a savest koja ovo zlo čini će progovoriti. Pravdu čekamo. Čekamo je 19 godina, čekamo Specijalni sud, čekamo one koji će reći: Oni koji su ubili profesionalce, koji su oteli profesionalce, iznad svega nemaju pravo na slobodu. Sigurni smo da ćemo pravdu dočekati“,  kazao je Rakočević.

Spomen-ploča koju nestalim kolegama postavljaju novinari UNS i DNKiM do sada je pet puta rušena i odnošena. Poslednji put spomen-ploča na kojoj na srskom, engleskom i albanskom jeziku piše "Ovde su 21. avgusta 1998. godine otete naše kolege Ranko Perenić i Đuro Slavuj. Tražimo ih" postavljena je avgusta prošle godine, a porušena i odneta tri meseca kasnije.

Slavuj i Perenić su nestali kada su krenuli da urade reportažu o povratku otetih monaha u manastir Zočište, skrenuli na pogrešan put i prešli na teritoruju koju je kontrolisala Oslobodilačka vojska Kosova. Bili su u automobilu "zastava 128" plave boje koji nikada nije pronađen.

UNS i DNKiM podsećaju da je posle nestanka Slavuja i Perenića na Kosovu i Metohiji do 2005. godine nestalo i ubijeno još deset srpskih i albanskih novinara i medijskih radnika.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi