Naslovna  |  Aktuelno  |  DNKiM  |  Kancelarija EU prekasno saznala da na konferenciju o slobodi medija nisu pozvani srpski novinari
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DNKiM

04. 02. 2017.

Izvor: UNS

Kancelarija EU prekasno saznala da na konferenciju o slobodi medija nisu pozvani srpski novinari

Kancelarija Evropske unije na Kosovu nije bila upoznata sa propustima u organizaciji konferencije na kojoj se govorilo o slobodi medija, pritiscima i bezbednosti novinara na Kosovu, a na koju nisu bili pozvani srpski novinari, navela je u obraćanju Udruženju novinara Srbije portparolka Dinka Živalj.

“Nažalost nismo bili upoznati s propustima dok nije već bilo prekasno, jer je događaj bio organiziran od strane Udruženja novinara Kosova. EU jasno zahtjeva od svih provedbenih partnera da u potpunosti poštuju sve zakone, uključujući i Zakon o upotrebi jezika, te traži da svi relevantni dionici budu pozvani na događaje koje podržava EU. Tražit ćemo očitovanje od organizatora i učiniti što god možemo da se ovakvi propusti ne ponove”, stoji u dopisu koji je Živalj poslala Udruženju novinara Srbije. 

Udruženje novinara Srbije i Društvo novinara Kosova i Metohije protestovali su juče jer kolege iz srpskih redakcija nisu bile u prilici da zajedno sa albanskim novinarima govore o slobodi medija, pritiscima i bezbednosti novinara na konferenciji u Prištini, koju je podržala Kancelarija Evropske unije, jer niko od srpskih novinara nije bio pozvan.

Konferencija "Sloboda medija i bezbednost novinara na Kosovu", održana je juče, a prisustvovali su joj premijer Isa Mustafa i portparolka EU misije na Kosovu Dinka Živalj. Organizator, Asocijacija novinara Kosova, nije pozvao srpske redakcije i novinare niti je predvideo prevod događaja na srpski jezik.

„Ne postoji poseban razlog, u pitanju je greška. Ja se ovom prilikom izvinjavam srpskim medijima u ime organizacije", rekao je u izjavi za KIM radio Petrit Čolaku, član Asocijacije.

UNS i DNKiM u svom reagovanju ukazali su da na Kosovu postoji više od 30 srpskih medija, da u svom članstvu UNS ima više od 120 članova i zatražili od Kancelarije EU na Kosovu da reaguje na svakodnevno kršenje Zakona o upotrebi jezika i da ne podstiče diskriminaciju na događajima koje podržava.

Komentari (2)

ostavi komentar
uto

07.02.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 18:59

ФОЛИРАЊЕ

И портпаролка Динка и новинар Чолаку се фолирају са својим извињењима.Каква грешка и пропуст, какви бакрачи, јер нисмо деца па да им верујемо.Што су наумили то су и урадили и скуп одржали без српских новинара.УНС би требао да им одговори да не прихвата извињење.

Odgovori
pon

06.02.

2017.

коста д [neregistrovani] u 21:42

не звани без (посебног) разлога

На конференцију "Слобода медија и безбедност новинара на Косову", "без посебног разлога" не позивају оне новинаре чије су слобода рада и лична безбедност најугроженији. Ако им разлог за позив није сврха конференције "Слобода медија и безбедност новинара на Косову", не знам шта им требаше конференција.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi