Naslovna  |  Aktuelno  |  DNKiM  |  UNS i DNKiM: Protest zbog nepozivanja srpskih novinara na događaj koji je podržala Kancelarija EU
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DNKiM

03. 02. 2017.

UNS i DNKiM: Protest zbog nepozivanja srpskih novinara na događaj koji je podržala Kancelarija EU

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM) protestuju što nisu, zajedno sa albanskim kolegama, danas u Prištini bili u prilici da raspravljaju o slobodi medija, pritiscima i bezbednosti novinara, na konferenciji koju je podržala Kancelarija Evropske unije.

Na konferenciju "Sloboda medija i bezbednost novinara na Kosovu" u organizaciji Asocijacije novinara Kosova, koju je podržala Kancelarija EU, a prisustvovali premijer Isa Mustafa i portparolka EU misije na Kosovu Dinka Živalj, nisu pozvane srpske redakcije i novinari, niti je bilo prevoda događaja na srpski jezik.

„Ne postoji poseban razlog, u pitanju je greška. Ja se ovom prilikom izvinjavam srpskim medijima u ime organizacije", rekao je Petrit Čolaku, član Asocijacije novinara Kosova, za KIM radio.

UNS i DNKiM podsećaju da se radi o čestoj praksi u kojoj se srpski novinari ne pozivaju na događaje ili za njih nije obezbeđen prevod, što je suprotno Zakonu o upotrebi jezika.

UNS i DNKiM su tako i 2015. godine protestovali kada je Kancelarija EU pozivala medije na događaj o prevenciji i sprečavanju ekstremizma, na kojoj nije bio obezbeđen prevod na srpski.  

Na Kosovu postoji više od 30 srpskih medija i u svom članstvu UNS ima više od 120 članova.

UNS i DNKiM traže da Kancelarija EU na Kosovu reaguje na svakodnevno kršenje Zakona o upotrebi jezika, kao i da ne podstiče diskriminaciju na događajima koje podržava.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi