Naslovna  |  Aktuelno  |  DNKiM  |  Savet za štampu Kosova: Tekst RTK podstiče jezik mržnje i krši obavezu istinitog izveštavanja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DNKiM

01. 02. 2017.

Izvor: UNS

Savet za štampu Kosova: Tekst RTK podstiče jezik mržnje i krši obavezu istinitog izveštavanja

Savet za štampu Kosova juče je odlučivao o žalbi Udruženja novinara Srbije na Kosovu protiv onlajn izdanja javnog servisa Radio televizije Kosova (www.rtklive.com), u vezi sa tekstom objavljenim u januaru ove godine pod nazivom: “Otkrivena mreža ruske špijunaže na Kosovu”.

Savet se jednoglasno složio da je tekstom prekršeno poglavlje Kodeksa o istinitom izveštavanju (Poglavlje II), kao i poglavlje protiv podsticanja jezika mržnje (Poglavlje III).

Radi se o tekstu „koji može da stvori javno linčovanje jednog novinara pomenutog sa inicijalima, ali poznatog za javno mnjenje, kao i ostalih osoba, koje se, na osnovu problematičnih izvora, optužuju kao ruski špijuni, a nikome od njih, ili nekom nadležnom organu, nije data mogućnost da se oglasi povodom ovog pitanja“, navodi se u odluci Saveta. 

Savet za štampu Kosova smatra za neprihvatljivu ovu formu izveštavanja, koja može da ugrozi bezbednost navedenih osoba.

Podsetimo, u nepotpisanom tekstu "Dekonspirohet rrjeti i spiunazhit rus në Kosovë" (“Otkrivena mreža ruske špijunaže na Kosovu”) objavljenom 18. januara na sajtu Radio-televizije Kosova, stoji da „na Kosovu postoji mreža saradnika Ruske federacije“, navode se imena i prezimena navodnih saradnika i tvrdi da je među njima i novinar kom su objavljeni inicijali. Tekst se poziva na podatke Obaveštajne agencije Kosova koji su navodno javno objavljeni krajem 2016. godine.

S obzirom na to da ovakav izveštaj nije objavljen na sajtu Obaveštajne agencije Kosova, Udruženje novinara Srbije zatražilo je od ove agencije, na osnovu Zakona o uvidu u javna dokumenta, izveštaj na koji se RTK poziva.

Udruženje novinara Srbije na Kosovu žalilo se i Nezavisnoj komisiji za medije i Savetu za štampu Kosova.

Prethodno, UNS i DNKiM su u reagovanju tražili da RTK ovaj tekst povuče sa sajta, i podsetili na odgovornost ovog javnog servisa za martovski pogrom 2004. godine.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi