Naslovna  |  Aktuelno  |  DNKiM  |  “Pisanje RTK poziv na linč”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DNKiM

20. 01. 2017.

Izvor: www.radiokim.net

“Pisanje RTK poziv na linč”

Na tekst RTK o navodnom razotkrivanju ruske špijunske mreže i danas stižu kritike iz srpske zajednice. Novinari i predstavnici SNF smatraju da je ovo poziv na linčovanje pojedinih Srba. Predsednik UNS-a na Kosovu Budimir Ničić podseća da nije prvi put da pojedini kosovski mediji objavljuju lažne i neproverene informacije, ali smatra da je zabrinjavajuće kada se takve informacije plasiraju iz javnog servisa.

 „Ovo je direktan poziv na linč i poziv na ubistvo, jer proglašavanje bilo kog Srbina na Kosovu za ruskog špijuna je pretvaranje tog čoveka u metu ekstremista i ekstremističkih grupa. Mislim da bi kosovske institucije i međunarodna zajednica trebalo da hitno reaguju povodom ovoga“, kazao je Ničić za B92.

I Živojin Rakočević, novinar iz Gračanice smatra da su pisanjem ovog teksta dovedeni su opasnost životi nekoliko ljudi.

„Ova lažna vest RTK je slična onoj koja je bila 17. marta 2004. godine. Ako nekoga na Kosovu i Metohiji proglasite ruskim špijunom vi ste mu potpisali smrtnu presudu. To je vrlo opasno, to je neprofesionalno, to je jedno zlo izveštavanje koje mora da prestane, naročito kada su tenzije užasno podignute kao sada na Kosovu i Metohiji“, upozorava Rakočević.

Naime u tekstu nepoznatog autora objavljenom na sajru javnog servisa Radio televizije Kosova pod nazivom „Razotkrivena mreža ruske špijunaže“ navodi se da kosovska bezbednosna agencija ima podatke o delovanju ruske špijunske mreže koju predvodi Dragana Trifković iz Beograda. U tekstu se dalje navodi da za potrebe špijunaže Trifkovićeva angažuje i ljude sa Kosova, među kojima su Marko Jakšić i Slaviša Ristića sa severa, Zvonko Mihajlović iz Štrpca, kao i novinar iz Gračanice B.N. 

Marko Jakšić, nekadašnji član DSS iz Kosovske Mitrovice, međutim, kaže za RTV KIM da je ovakvo pisanje RTK „obična politička glupost“. Jakšić je ovom prilikom podsetio i na narodnu izreku „Pas laje, vetar nosi“.

„Što se mene lično tiče, ja sa svojih 65 godina nikada nisam pristao da budem saradnik ni srpskih obaveštajnih službi kao što su BIA i DB, a kamo li ruskih službi. Što se tiče mog navodnog špijunskog rada mislim da su to najobičnije gluposti, jer sve se zna ko i šta radi. Samo pisanje ima za cilj da skrene pažnju EU na „opasnost od strane Rusije na Balkanu“, a pre svega na Kosovu, računajući da će ih tako EU i Nato prigrliti“, kaže Jakšić.

Iako smatra da je pisanje RTK neprofesionalno, kaže da ih neće tužiti.

„Kome da tužim, sudu države koju ja lično ne priznajem? Ja se osećam građaninom Srbije tako da ti sudovi nisu moji“, kaže Jakšić.

Povodom pisanja RTK oglasio se i Srpski nacionalni forum koji je upozorio da je javni servis grubo prekršio novinarske kodekse, i svesno ili ne ugrozilo profesionalni, pa čak i fizički integritet sugrađana srpske nacionalnosti.

“RTK se jasno i nedvosmisleno obrušila na jedan broj Srba, etiketirajući ih kao članove nekakve mreže špijuna koja radi za Rusku federaciju. Na ovaj način RTK je potpuno jasno definisala pojedine viđenije Srbe kao mete koje ekstremisti vrlo lako mogu shvatiti za osobe koje treba likvidirati. Nepotrebno je reći koliko je uznemirenje i strah ovaj tekst uneo među srpski narod”, navodi se u saopštenju SNF.

Udruženje novinara Srbije i Društvo novinara Kosova i Metohije povodom pomenutog teksta traže od UNS i DNKiM traže da kosovska medijska zajednica, profesionalna udruženja, Savet za štampu hitno reaguju na ovakvo pisanje javnog servisa, čiji su tekst preuzeli i drugi albanski mediji na Kosovu.

Oni očekuju od misije OEBS na Kosovu i ostalih međunarodnih predstavnika da se javno oglase povodom pisanja RTK, posebno imajući u vidu da je lažna vest koju je objavio javni servis RTK bila pokretač nasilja nad Srbima u martu 2004. godine, kada je objavio da su za utapanje dva albanska dečaka u reci Ibar na severu Kosova krivi Srbi.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi