Naslovna  |  Aktuelno  |  DNKiM  |  Novinari na Kosovu nebezbedni
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DNKiM

28. 11. 2016.

Izvor: www.rtvpuls.com

Novinari na Kosovu nebezbedni

Predsednik Udruženja novinara Srbije na Kosovu Budimir Ničić gostujući u jutarnjem programu Radio televizije Puls povodom petog rušenja spomen obeležja novinarima Đuri Slavuju i Ranku Pereniću koji su nestali 1998. godine na putu Velika Hoča – Zočište, rekao je da novinari nisu bezbedni svuda u svetu, ali da je na Kosovu problem što počinioci i napadači ostaju nekažnjeni i neprocesuirani.

“Mi smo sigurni da kosovska policija ne radi ništa povodom ovog slučaja, jer pre dve godine kada je ploča porušena, sa ostalim kolegama prilikom izlaska na teren, na par metara pronašli smo porušenu ploču. Policija da se interesovala i da  je tražila verovatno bi je pronašla i pre nas”, rekao je Ničić.

Osude i reakcije povodom petog rušenja ploče nije bilo ni od strane srpskih ni albanskih političara.

“Od albanskih političara, predstavnika civilnog društva, albanskih novinara nikada nismo čuli da su digli glas i osudili skrnavljenje, iako stalno ponavljamo da postoje slučajevi dvojice albanskih novinara koji su negde posle 2000. godine ubijeni”, kaže Ničić.

Za razliku od ranijih godina, povodom ovog nemilog događaja nisu se oglasili ni srpski predstavnici u kosovskim institucijama. Reagovala je jedino Kancelarija za Kosovo i Metohiju jednim dobrim saopštenjem, istako je predsednik Udruženja novinara Srbije na Kosovu.
 
Samo u prošloj godini kako je rekao Ničić zabeleženo je preko trideset slučajeva fizičkih napada, verbalnih pretnji i različitih pritisaka na medije. Od toga je samo dva ili tri slučaja rasvetljeno.

Ničić je zaključio da je celokupan sistem nefunkcionalan i da ljudi koji su zaduženi da brinu o bezbednosti novinara, očigledno ne rade svoj posao adekvatno.

Đuro Slavuj i Ranko Perenić nestali 21. avgusta 1998. godine kada su krenuli ka manastiru Sveti Vrači u Zočište da urade prilog o povratku otetih monaha. Prema podacima porodica, poslednji put viđeni su u prepodnevnim satima u Velikoj Hoči, odakle su greškom krenuli ka Orahovcu, koji je u to vreme bio pod kontrolom terorističke organizacije "Oslobodilačka vojska Kosova".

Predsednik Udruženja novinara Srbije na Kosovu Budimir Ničić podsetio je da nisu rasvetljene ni druge otmice i ubistva novinara na Kosovu i Metohiji.

Novinar prištinskog "Jedinstva" i dopisnik "Politike" Ljubomir Knežević otet je 6. maja 1999. godine kod Vučitrna u podnožju planine Čičavica.

Novinar i prevodilac Aleksandar Simović nestao je 21. avgusta 1999. godine u Prištini, a deo posmrtnih ostataka Simovića pronađen je u selu Obrinje kod Glogovca.

Novinar srpske redakcije Radio Kosova Marjan Melonaši nestao je 9. septembra 2000. godine u Prištini.

Fotoreporter Momir Stokuća ubijen je 21. septembra 1999. godine u porodičnoj kući u centru Prištine, a medijskog radnika Mila Buljevića je 25. juna 1999. godine otela teroristička OVK nedaleko od izbegličkog centra u Prištini.

Među ubijenim novinarima na Kosovu i Metohiji su i novinari lista "Bota sot" Bekim Kastrati koji je ubijen 2001. godine i Bardilj Ajeti, ubijen 2005. godine. Ajeti je ubijen kod sela Bresalce nedaleko od Gnjilana iz vozila u pokretu.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi