Naslovna  |  Aktuelno  |  DNKiM  |  Novinarima na KiM OEBS podelio zaštitne prsluke i jakne
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DNKiM

23. 09. 2016.

Autor: K. K. Izvor: UNS, OEBS

Novinarima na KiM OEBS podelio zaštitne prsluke i jakne

Zbog ugroženosti novinara i medijskih radnika koji rade na Kosovu i Metohiji, UNS na Kosovu i Asocijacija profesionalnih novinara Kosova obratili su se prošle godine Misiji OEBS-a sa inicijativom da se novinarima na zadatku pomogne obezbeđivanjem zaštitne opreme – prsluka i jakni sa oznakom „PRESS“, što je ova organizacija i učinila.

U prostorijama OEBS-a u Prištini šef Misije OEBS na Kosovu Žan Klod Šlumberže predsedniku UNS-a na Kosovu Budimiru Ničiću i predsedniku Asocijacije profesionalnih novinara Kosova Škeljćimu Husenaju predao je danas po 50 kompleta jakni i prsluka za članove Udruženja.

Delegaciju UNS-a, osim predsednika Ničića, u OEBS-u su činili i Isak Vorgučić i Darko Dimitrijević.

Predsednik UNS-a na Kosovu Budimir Ničić zahvalio se OEBS-u i rekao da su oni jedna od retkih međunarodnih organizacija na KiM koja se interesuje za probleme medija, pre svega kada su napadi na novinare i medijske radnike u pitanju.

“Na Kosovu su mediji često fizički ugroženi, bez obzira da li su Srbi, Albanci ili neki drugi. Mi napadače ne delimo po nacionalnoj i verskoj osnovi, ali je za razliku od regiona i sveta ovde problem što kad se novinari napadaju to ostaje nerasvetljeno u više od 90 odsto slučajeva. Nerešeni slučajevi napada na novinare šalju lošu poruku. Šalju poruku i potencijalnim napadačima da su napadi na novinare dozvoljeni i nekažnjivi. Nadam se da će ova oprema sa univerzalnim natpisom 'PRESS' doprineti da na terenu mi novinari budemo jedno. Mi smo novinari i nas zajednički cilj je istina za koju treba svi da se borimo”, rekao je Ničić.

 

Predsednik Asocijacije profesionalnih novinara Kosova Škeljćim Husenaj takođe se zahvalio OEBS-u na doniranoj opremi i rekao da su problemi novinara na Kosovu uglavnom zajednički.

 “Napadaju se svi novinari, i Albanci i Srbi i svi ostali. Hvala OEBS-u na razumevanju naših problema”, rekao je Husenaj.

 „Novinari na Kosovu nemaju lak posao, i često se u svom radu suočavaju sa opasnim situacijama.  Rad novinara postaje još opasniji kada izveštavaju o protestima i nasilnim demonstracijama. Da bi mogli bezbednije da izveštavaju, potrebno je da budu prepoznatljivi“, rekao je Šlumberže.

Šlumberger je podstakao predsedavajuće udruženja novinara da nastave da podržavaju rad medija i sigurnost novinara, naveli su iz Misije OEBS-a na Kosovu.

„Danas smo vam dajemo prsluke i jakne sa vidljivom oznakom „PRESS“. Nadam se da će vam pomoći u radu, ali se istovremeno i nadam da neće biti mnogo takvih prilika na mestima sa kojih izveštavate,“ dodao je ambasador.

Misija OEBS će u narednim mesecima dostaviti udruženjima novinara Vodič za sigurnost novinara tokom izveštavanja o protestima, sa savetima i ekspertizom za izveštavanje sa protesta i nasilnih demonstracija. Ovaj vodič će pomoći novinarima da izbegnu povrede i/ili oštećenja opreme tokom rada.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi