Naslovna  |  Aktuelno  |  DNKiM  |  Srpski novinari bez prevoda na konferenciji Vlade Kosova
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DNKiM

19. 01. 2016.

Autor: M. S. Izvor: UNS

Srpski novinari bez prevoda na konferenciji Vlade Kosova

Na jučerašnjoj konferenciji Vlade Kosova u Prišini, kojoj je prisustvovao i premijer Kosova Isa Mustafa, nije bio obezbeđen prevod za novinare srpskih medija. Nakon pisane žalbe UNS-a Vladi Kosova, medijima je prosleđen prevod uvodnog izlaganja kosovskog premijera.

 

Mediji na Kosovu pozvani su juče da prisustvuju "donatorskoj konferenciji o sprovođenju strategije  za sprečavanje nasilnog ekstremizma i radikalizma koji vodi u terorizam" u sedištu Vlade Kosova u Prišini. Međutim, na konferenciji nije bilo prevoda za srpske medije.

Udruženje novinara Srbije na Kosovu je nakon konferencije uputilo žalbu Vladi Kosova u kojoj je zatražen odgovor na pitanje zbog čega nije ispoštovana zakonska i ustavna obaveza o poštovanju prava na upotrebu službenih jezika. Istovremeno, žalba je upućena i Kancelariji poverenika za jezike Vlade Kosova.

Nakon sat vremena, medijima na srpskom jeziku iz Vlade Kosova stigao je prevod govora kosovskog premijera Ise Mustafe.

Odmah zatim odgovor je stigao i iz Kancelarije poverenika za jezike na Kosovu. U njemu se navodi da će biti sprovedene sve zakonske mere kako bio ovaj problem bio prevaziđen.

"U međuvremenu ćemo Vas redovno obaveštavati o preduzetim merama i aktivnostima u vezi sa ovim slučajem", stoji u odgovoru Kancelarije poverenika za jezike upućeno predsedniku Udruženja novinara Srbije na Kosovu Budimiru Ničiću.

UNS je i ovaj, kao i sve prethodne slučajeve kršenja prava na upotrebu jezika i informisanje javnosti, primio sa zabrinutošću i nastaviće da prati i suprostavlja se kršenju zakonske i ustavne obaveze o ravnopravnoj upotrebi službenih jezika na Kosovu.

Podsetimo, UNS je u više navrata je protestvovao protiv kršenja ovog zakona od strane kabineta predsednice Kosova Atifete Jahjage, kao i nedavno kada Kancelarija Evropske unije na Kosovu, na konferenciji u Prištini, nije obezbedila prevod za novinare srpskih medija, nakon čega je iz Kancelarije EU upućeno javno izvinjenje.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi