Naslovna  |  Aktuelno  |  DNKiM  |  “Beli božur” Pres službi kosovske Skupštine, “Crni” Opštini Štrpce
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DNKiM

21. 12. 2015.

Izvor: DNKiM

“Beli božur” Pres službi kosovske Skupštine, “Crni” Opštini Štrpce

Predsednik Udruženja novinara Srbije na Kosovu Budimir Ničić uručio je danas priznanje “Beli božur” Direkciji za medije i odnose sa javnošću Skupštine Kosova pošto je, prema oceni najvećeg broja članova udruženja, ovo odeljenje Skupštine Kosova imalo najtransparentniji i najbolji odnos prema medijima i novinarima. Crni božur je ostao neuručen pošto se niko od predstavnika opštine Štrpce nije pojavio na ceremoniji dodele.

Novinari su glasajući putem interneta odlučili da "Beli božur" ove godine pripadne Direkciji za medije i odnose sa javnošću Skupštine Kosova. 

Direktor Direkcije  za medije i odnose sa javnošću Skupštine Kosova Šerif Konjufca, zahvalio se Udruženju novinara Srbije na uručenom priznanju rekavši da će nastaviti da se trude da bez obzira na nacionalnost pomognu svim novinarima kako bi vest što pre stigla do gledalaca.

“Mi imamo sajt Skupštine Kosova gde redovno objavljujemo informacije na srpskom jeziku. Takođe radimo i Bilten na albanskom, srpskom i turskom jeziku, a svi skupštinski materijali se štampaju trojezično. Naravno radićemo i dalje i trudićemo se da još bolje sarađujemo sa medijima”, rekao je Konjufca.

Predsednik Udruženja novinara Srbije na Kosovu Budimir Ničić zahvalio se Direkciji za medije i odnose sa javnošću Skupštine Kosova na profesionalnom odnosu prema medijima.

“Pretpostavljam da i kod vas postoji doza nelagodnosti od toga šta će vam reći neke usijane glave što primate priznanje od srpskih novinara, kao što možda i kod nas postoje usijane glave koje će nas kritikovati što vama dajemo to priznanje. Međutim, na to ne bi trebalo da se obaziremo ni mi ni vi jer radimo profesionalno svoj posao. Vi ste ove godine sasvim zasluženo dobili ovo priznanje jer ste uvek na usluzi novinarima i kada je slanje saopštenja u pitanju, ali i u samoj Skupštini. Drago mi je što se i naše kolege prilikom glasanja nisu rukovodile time kom sistemu koja institucija pripada i koje je etničke pripadnosti neko ko je na čelu te institucije”, rekao je Ničić.

Na listi kandidata za priznanje Beli božur posle Pres službe Skupštine Kosova najveći broj glasova dobio je Dom kulture Gračanica, dok treće mesto dele ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić, Opština Ranilug, zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović i predsednik oštine Gračanica Vladeta Kostić.

Institucija, koja je prema glasovima članova Udruženja novinara Srbije na Kosovu najlošije tokom 2015. godine sarađivala sa medijima na Kosovu i pokazala prema njima netransparentan odnos je Opština Štrpce. Niko od predstavnika ove lokalne samouprave se danas nije pojavio na ceremniji uručenja.

Predsednik Udruženja novinara Srbije na Kosovu Budimir Ničić izjavo je da je Opština Štrpce takođe zasluženo dobila ove godine Crnog božura i da mu je drago što je većina kolega to prepoznala.

“U opštini Štrpce su se ove godine dešavali mnogi bitni i važni procesi i donosile važne odluke. Mislim da je javnost bila uskraćena da se detaljnije informiše o tim dešavanjima zato što nije postojala saradnja predstavnika te opštine sa novinarima i medijima i to dokazuje koliko je naš sistem vrednosti poremećen i koliko pojedini političari nemaju obzira prema javnosti i prema građanima, a pre svega prema onima koji su ih doveli u te fotelje. Mi novinari moramo da ukazujemo svakodnevno na to. Moramo da budemo uporni jer smo mi na neki način kontrolori njihovog rada”, naglasio je Ničić.

Visoko mesto u rangiranju za "Crni božur", zauzeli su i pokret Samoopredeljenje, Poslanički klub Srpske liste, zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović i ministar administracije i lokalne samouprave Vlade Kosova Ljubomir Marić.

Beli i Crni božur, Udruženje novinara Srbije na Kosovu ustanovilo je 2014. godine sa namerom da ukaže na pozitivne primere i probleme u saradnji institucija na Kosovu sa medijima u njihovoj zajedničkoj misiji obaveštavanja javnosti i transparentnosti u radu.

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi