Naslovna  |  Aktuelno  |  DNKiM  |  Brajović: Srbi na KiM-u nisu dobili nezavisni TV kanal "zaslugom" političara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DNKiM

14. 12. 2015.

Izvor: kossev.info

Brajović: Srbi na KiM-u nisu dobili nezavisni TV kanal "zaslugom" političara

Srbi na Kosovu "zaslugom" političara nisu dobili nezavisni televizijski kanal koji im po Ahtisarijevom planu i Ustavu Kosova pripada. Razočaran sam odlukom srpskih poslanika u Skupštini Kosova koji nisu bili jedinstveni i koji nisu podržali kandidata za Upravni odbor RTK, koje je podržalo Udruženje novinara Srbije - rekao je generalni sekretar UNS-a i jedan od inicijatora ideje o nezavisnom srpskom TV kanalu na Kosovu, Nino Brajović, gostujući u emisiji "Slobodno srpski".

 

Uskoro bi trebalo da se menja zakon o RTK, o načinu finansiranja i to je prilika da se greške isprave, istakao je takođe Brajović. 

Navodeći da "retko kad političari razumeju ono što je dobro za građane," te da je "beogradska vlast bila protiv Ahtisarijevog plana" i da nije bila spremna da se "angažuje na bilo kom pojedinačnom političkom pitanju", Brajović je rekao:

"Mi smo se izborili za to posebno pitanje koje je u interesu novinarske profesije, jer nam je to i posao," dodajući:

"Međutim, kasnije, kada su se donosili zakoni u Skupštini Kosova, mi nismo imali dovoljnu podršku ni ovdašnjih poslanika, ni Beograda da se insistira na nezavisnom kanalu, koji bi imao nezavisnu upravu, nezavisno finansiranje i koji bi trebalo da ima sedište u Gračanici, jer groteskno je imati televiziju u gradu u kome danas ne žive Srbi, a živelo ih je 40.000."

On je istakao i da je razočaran odlukom, pre svega srpskih poslanika u Skupštini Kosova, koji nisu bili jedinstveni i prilikom nedavnog izbora za člana Upravnog odbora RTK-a i koji nisu podržali kandidata koje je podržalo Udruženje novinara Srbije.

"Mi smo podržali Marijanu Simić i stojimo iza njenog rada i kvaliteta, ali stojimo pre svega iza principa da je potrebno da u stručnim telima u upravnim odborima medijskih kuća sede novinari sa znanjem i iskustvom, a ne političari koji nikada nisu medijskoj zajednici polagali račune o tome šta se radi u javnom servisu Kosova," rekao je on.

Generalni sekretar UNS-a je kazao da "još uvek postoji šansa" da političari isprave svoju grešku iz 2012. godine kada je usvojen Zakon o Radio televiziji Kosova, po kome je, kako neki tvrde, taj nezavisni TV kanal pripao Srbima u okviru javnog servisa Kosova i koji se zove RTK2.

"Uskoro bi trebalo da se menja zakon o RTK o načinu finansiranja i sada je prilika da se o tome razgovara i da se greške isprave," dodao je on.

Govoreći o medijima uopšte, on je istakao da "političari inače ne vole nezavisne medije, jer ih oni dovode, kako je rekao "na brisani prostor."

Pametni političari moraju da rade tako da misle da će sutra, ako ne danas, doći u poziciju da su im potrebni nezavisni mediji," rekao je on. 

Brajović se istovremeno osvrnuo i na "slučaj" ministra odbrane Srbije Bratislava Gašića koji je nedavno uvredio novinarku B92, govorio je o takozvanom državnom udaru u Srbiji, kao i odnosu Beograda prema Kosovu.

Celu emisiju "Slobodno srpski" sa Ninom Brajovićem možete pogledati OVDE.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi