Naslovna  |  Aktuelno  |  DNKiM  |  Ponovo nejedinstvo među srpskim poslanicima u Skupštini Kosova?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DNKiM

01. 12. 2015.

Izvor: Radio Kontakt Plus

Ponovo nejedinstvo među srpskim poslanicima u Skupštini Kosova?

Skupština Kosova je sinoć izabrala Ivana Veljkovića iz Štrpca za člana Upravnog odbora Radio Televizije Kosova (RTK) iz srpske zajednice.

 

Veljković, koji je i ranije obavljao tu funkciju, dobio je 55 glasova poslanika, a njegov protivkandidat Marijana Simić 11 glasova. Kako Kontakt plus radio saznaje srpski poslanici bili su podeljeni po ovom pitanju.

Generalni sekretar Udruženja novinara Srbije, Nino Brajović smatra da političke stranke mesta u Regulatornim telima drže kao svoj partijski plen, što svakako neće pomoći popravljanju medijske scene na Kosovu i Metohiji.

“Neki članovi Srpske liste su lobirali i kod poslanika Albanaca da glasaju za Veljkovića. Mi smo mislili da se obratimo Srpskoj listi sa pitanjem da li je ta lista jedinstveno glasala za Marijanu Simić, kao nekoga koga je predložila srpska medijska zajednica, kao neko ko bi prema našem mišljenju ispunjavao uslove, za razliku od političara koji je već sedeo na tom mestu i nikada nikoga iz medijske zajednice nije obaveštavao o tome šta se dešava ili konsultovao za pitanja koja su od značaja za rad RTK, budući da u okviru njega postoji kanal na srpskom jeziku”, kazao je Brajović za Kontakt Plus radija. 

Potpredsednik Skupštine Kosova iz redova "Srpske liste" Slobodan Petrović izjavio je Kontakt plus radiju da je poslušao preporuku prilikom glasanja, ali da ishod glasanja pokazuje da to nisu učinili svi iz Srpske liste.

“Očigledno je da to nisu učinili svi. Glasanje je bilo tajno, ali nemoguće mi je da je svih 11 poslanika Srpske liste bilo jedinstveno. Ja sam ranije prisustvovao i sastancima sa ljudima iz srpske  medijske struke i dao sam im podršku” kazao je Petrović.

Konkurs za srpskog člana Upravnog odbora  RTK nedavno je ponovo raspisan, jer na prošlom konkursu krajem jula nijedan od predložene dvojice kandidata iz srpske zajednice: Ivan Veljković i Spasoje Cvetković, nije dobio potreban broj glasova.

Tada je Udruženje novinara Srbije (UNS) na Kosovu negativno reagovalo povodom odluke „ad hoc" komisije da za za članove Upravnog odbora Radio televizije Kosova predloži Skupštini dva srpska kandidata: Ivana Veljkovića iz Štrpca i Spasoja Cvetkovića iz Beograda, smatrajući da nijedan od predloženih ne ispunjava uslove za to i da su bliski političkoj vlasti, konkretno poslanicima iz Štrpca.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi